NC 1,9 3S -rehuleikkuri - Kaksi kakkua kerralla

Rehuleikkuria tarvitaan karjatilalla tiuhaan. Sekä valmistajia että erilaisia leikkureiden toimintaperiaatteita on markkinoilla useita. Kokeilimme 1,9 metriä leveää NC:n valmistamaa rehuleikkuria JCB:n kurottajakokeilun yhteydessä.
NC:n 1,9 3S -mallin työleveys osui yksiin kokeilussa käytetyn JCB:n 525-60 Agri Plus kurottajan kanssa, mikä yhdessä rapuohjauksen kanssa mahdollisti säilörehun ottamisen tarkasti myös laakasiilon seinäelementtien vierestä. Säilörehukakku irtoaa kahdessa palassa leikkurin keskiterän ansiosta.

NC Engineering on Pohjois-Irlantilainen yritys, joka valmistaa rehuleikkureiden lisäksi koneenkuljetuslavetteja, maansiirtokalustoa sekä lietekalustoa. Suomessa NC:n rehuleikkurit ovat Konevuokraamo Rentin myynnissä.

NC:n 1,9 3S -malli painaa 810 kiloa ja sen työleveys on 1,9 metriä. Valmistajan mallistosta löytyy valinnanvaraa niin traktori-, kurottaja- kuin pyöräkuormainkäyttöönkin, sillä leikkureita valmistetaan 1,3 metrin työleveydestä aina kolmeen metriin asti.

Kokeilemamme leikkuri oli varustettu kolmella hydraulisylinterillä, joiden halkaisijat olivat 90 millimetriä. 1,9 metrin mallista on saatavilla myös 2-sylinterinen versio, jossa sylintereiden halkaisija on 100 milliä. 2-sylinterinen malli on 130 kiloa 3-sylinteristä mallia kevyempi.

1,9 3S -mallin veroton hinta on 4 900 euroa, 2-sylinterisen mallin saa ilman arvonlisäveroa 3 900 eurolla.

Vankkaa tekoa

Leikkurin yleisilme on järeä. Työlaitesovitteet ovat pulttikiinnitteiset, leikkurin sahalaitainen terä on kiinnitetty hitsaamalla. Tarvittavat voitelupisteet on merkitty selkeästi ja ne ovat hyvin esillä.

Leikkurilla saa irrotettua aumasta enintään 1,2 kuution kokoisen kakun. 1,9 3S -malli on varustettu keskiterällä, jolloin kakku on kahdessa osassa. Ratkaisu helpottaa seosrehuvaunun urakkaa appeen teossa, kun yli kuution kokoisen palan sijaan sekoitettavana on kaksi pienempää kakkua. Keskiterä on vakiovaruste kaikissa kolmella sylinterillä varustetuissa malleissa.

Terä on ala-asennossa noin 15 senttiä piikkien kärkien alapuolella. Yläasennossa aukeamaksi mitattiin 81 senttiä. Leikkurin pohja koostuu 14 piikistä, joiden väli on 138 milliä. Piikkien pituus on 82 senttiä ja ne on taivutettu tyvestään leikkurin tyhjentämisen helpottamiseksi.

Terän etukulmiin on hitsattu erilliset suojaraudat, joilla estetään terän osuminen maahan.

Käyttöä kurottajalla

Kokeilussa NC:n leikkuria käytettiin JCB:n 525-60 Agri Plus -kurottajalla. Kurottajasta näkee leikkurin hyvin. Leikkurin rakenne on avoin, kun terä on yläasennossa, mikä helpottaa oikean leikkuukohdan löytämistä.

Kurottajan leveys vastasi leikkurin työleveyttä, mikä yhdessä rapuohjauksen kanssa mahdollisti rehun ottamisen tarkasti myös laakasiilon seinäelementin vierestä. Leikkuujälki oli uudella terävällä terällä varsin siisti. Käyttämättömästä terästä irtosi muutamalla ensimmäisellä leikkuukerralla maalihippuja rehun sekaan.

Yleisesti ottaen leikkausjälki on leikkurikauhalla huomattavasti kahmarikauhaa siistimpi. Kun rehuauman rintaus pysyy leikkaamalla siistinä ja tiiviinä, myös aumassa oleva rehu säilyy parempana, eikä lämpene, kun ilmaa ei pääse rehuun.

Kahmarikauhan etu puolestaan on se, että sillä voidaan tarvittaessa kuormata myös muuta materiaalia. NC:n valmistamalla leikkurilla esimerkiksi appeeseen lisättävän viljan käsittely ei onnistu, koska leikkurin pohjarakenne on avoin. Markkinoilla on myös malleja, joissa leikkurin alaosa on piikkien sijaan kauha, jolloin leikkurista saa monikäyttöisemmän.

Toinen vaihtoehto on käyttää erillistä piikkien päälle tulevaa sisäkauhaa. NC:llä ei ole omissa lisävarustevalikoimissaan erillistä sisäkauhaa. Leikkuri on mahdollista varustaa erillisellä ulostyöntäjällä, mikä helpottaa rehukakun irtoamista leikkurista.

NC:n leikkuri puristui ilman vastusta kiinni reilussa neljässä sekunnissa JCB:n hydrauliikan 90 litran minuuttituotolla. Avaamiseen kului aikaa saman verran. Käytännön suoritus riippuu virtauksen lisäksi käytettävän työkoneen hydrauliikan paineesta ja rehuauman tiiveydestä.

Kakut kyytiin

Leikkurilla saatiin kokeilussa irrotettua noin 600–800 kilon säilörehukakkuja. Kakkujen painot katsottiin apevaunun vaa’an perusteella. Säilörehun kuiva-aine oli rehuanalyysin mukaan 40,3 prosenttia.

Kakun kahteen palaan jakava väliterä osoittautui myös käytössä toimivaksi, se nopeuttaa rehun sekoittumista apevaunussa ja osaltaan myös vankentaa leikkurin rakennetta. Piikit upposivat rehuaumaan helposti. Rehua tippuu kuormauksen aikana maahan jonkin verran piikkien välistä.

Säilörehu irtosi leikkurista kohtalaisesti, JCB:n kauhanravistustoiminto helpotti apevaunun täyttöä.

Kokeilun aikana leikkurilla ei käsitelty säilörehupaaleja. Piikkien ja leikkurin 80 sentin avauman ansiosta paalienkin käsittely onnistuu, leikkurilla saa otteen paalin ”kulmasta”.

Kokonaisuutena NC:n leikkuri oli toimiva. Mikäli appeeseen lisätään esimerkiksi viljaa kuormaamalla, tarvitaan kuitenkin toinen työlaite, mikä tarkoittaa hydrauliikkaletkujen kiinnittämistä ja irrottamista sekä traktorin ohjaamosta poistumista.

Koneviestin tekemän laajan rehukauhavertailun voit lukea viime vuoden numerosta 7/2015.

Kiinnostuitko aiheista?