Maschio Bisonte 300 -kesantomurskain - Vedä tai työnnä

Maschio Bisonte voidaan asentaa traktorin eteen tai taakse. Etukiinnitys parantaa työn laatua, koska traktorin pyörät kulkevat leikatulla alueella eivätkä tallaa heinää tai rikkakasveja alleen. Etuasennus mahdollistaa toisen, sivulta niittävän, murskaimen asennuksen taakse, mikä kasvattaa työleveyttä ja mahdollistaa myös pientareiden niiton.
Traktorin eteen kiinnitetyn kesantomurskaimen työnjälki on siisti, koska traktori kulkee leikatulla alueella eikä tallaa niittämätöntä kasvustoa alleen.

Maschio Bisonte on kiinnitysosia lukuun ottamatta pitkälti samanlainen kuin Maschion muut murskaimet. Koneen työleveys on 2,98 m ja kokonaisleveys 3,21 m. Kone kulkee niiton aikana takana olevan rullan varassa. Niittokorkeutta säädetään muutamalla rullan asentoa. Koneen sivuilla on jalakset, jotka vähentävät maan ”haukkaamista” pellon painanteissa tai muissa vastaavissa paikoissa.

Bisontessa on vakiona vasaratyyppiset keskipakoterät ja kiinteä, runkoon asennettu vastaterä. Valmistajan mukaan terillä kaatuu 6 cm vahva vesaikko. Valinnaisena on tarjolla Y-terät heinän tms. niittoa varten.

Bisonten edessä olevat kumiliuska ja ketjut vähentävät tehokkaasti kivien sinkoilua eteenpäin. Kannatinrulla on asennettu koneen terärummun päällä olevan kannen alle, joka ulottuu kannatinrullan takaa lähes maahan asti. Lisäksi koneen takana on kumilevy, joka estää kivien sinkoilua.

Nivelakseli voidaan kytkeä Bi- sonten kulmavaihteen etu- tai takapuolelle, minkä ansiosta terärummun pyörimissuunta on ajosuuntaan nähden aina sama. Poikittaissuuntainen akseli siirtää voiman kulmavaihteelta kiilahihnoihin, jotka ovat koneen vasemmassa reunassa. Bisontessa on viisi automaattikiristimellä varustettua kiilahihnaa, jotka siirtävät voiman suoraan terärummun päässä olevalle kiilahihnapyörälle.

Bisonte on helppo kytkeä eteen tai taakse. Työntövarren kiinnityspisteen jatke on käännettävä ajosuunnan mukaan, mutta parin tapin irrotus ja kiinnitys eivät vie paljoakaan aikaa. V.O.A-akselin lisäksi on kiinnitettävä letkupari, jolla käytetään sivusiirtosylinteriä. Hankalin vaihe on nivelakselin siirto kulmavaihteen toiseen akselinpäähän. Kulmavaihteessa oleva umpinainen ämpärisuojus on niin ahdas, että lukituksen avaaminen on vaikeaa. Avattava akselinsuojus olisi parempi vaihtoehto.

Sivusiirto helpottaa reunojen niittoa

Bisonte on varustettu siirtosylinterillä, jolla koneen kiinnityspistettä voidaan siirtää sen runkoon nähden. Kulmavaihde ja nivelakseli rajoittavat liikevaran 50 senttiin, joka on kuitenkin melko vähän. Konetta voi siirtää keskilinjaan nähden vain noin 25 senttiä oikealle tai vasemmalle. Kolme metriä leveä kone ulottuu siten vain 1,75 m päähän traktorin keskilinjasta. Eturenkaan ulkoreunasta mitattu ulottuma on yleensä 30–60 cm luokkaa, se riippuu tietysti traktorin leveydestä.

Sivusiirron ansiosta pientareen niitto on helppoa, sillä traktorilla ei tarvitse ajaa aivan ojan pientareella. Ojan toisen pientareen niitto ei kuitenkaan onnistu Bisontella, vaan siihen tarvitaan toinen laite. Onneksi takanostolaite on vapaana toiselle leikkurille.

Bisontea ajetaan aina kannatinrullan varassa. Työntövarren pitkän reiän ansiosta koneen etupää voi nousta painanteissa tms., mikä on tärkeä ominaisuus varsinkin etukiinnitystä käytettäessä.

Hyvää työn jälkeä arvostavalle

Bisonte sopii traktorin eteen tai taakse, minkä vuoksi koneen käyttömahdollisuudet ovat laajat. Takakiinnityksen ansiosta leikkuria voidaan tarvittaessa vetää esimerkiksi vanhemmalla koneella, jossa ei ole etunostolaitetta. Heinäkasvuston kaadossa tarvitaan traktorin tuhannen kierroksen voimanottoa, horsmikko lakoaa hitaammallakin pyörimisnopeudella.

Bisonten terät on asetettu spiraalin muotoiseen kuvioon ja rumpu on tasapainotettu hyvin.

Eteen kiinnitettyä leikkuria on helppoa ajaa, sillä koneen kulmat näkyvät hyvin ohjaamoon. Bisonten paino on melko tasan tonnin, joten takanostolaitteissa ei välttämättä tarvita toista konetta vastapainoksi. Etunostolaitteen liikevara on pienempi kuin takanostolaitteen, minkä vuoksi se nousee vain kolmenkymmenen sentin korkeuteen maasta. Sivusiirto siirtää painoa vielä toiselle eturenkaalle, minkä vuoksi traktori niiaa helposti eteenpäin. Siksi koneen kulmia on tarkkailtava, jotta ne eivät pökkää pellon kulmissa tai ojarumpujen reunoilla oleviin esteisiin.

Bisonten työnjälki on hyvä, koska traktori kulkee niitetyllä alueella. Suoraan traktorin takana kulkevaa leikkuria käytettäessä traktorin pyörät tallaavat heinää tai rikkakasveja alleen, joista ainakin osa nousee muutaman päivän kuluttua pystyyn ja jatkaa kasvuaan niiton jälkeen – varsinkin silloin, kun niittokorkeus joudutaan kivien vuoksi pitämään suurena. Etu- tai sivukiinnitteisellä leikkurilla niitetty alue pysyy pidempään siistinä ja torjuu tehokkaasti rikkakasveja, mikä on viheralueiden kunnossapidossa ja luomuviljelyssä tärkeä.

Bisonte käy värinättömästi ja sen työn laatu on hyvä. Bisontea voi käyttää joko pelkästään etukoneena tai työparina taakse asennetulle koneelle. Kahden koneen yhdistelmä on tehokas ja monipuolinen yksikkö urakointiin. Koneella voidaan työskennellä liikenteen joukossa, sillä Bisonte on läpäissyt saksalaisen DLG-tutkimuslaitoksen kivien sinkoilua koskevan turvallisuustestin.

Testiryhmä: Osmo Oristo, Uolevi Oristo

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Kiinnostuitko aiheista?