Leica kauhanpyörittäjän ohjaus - Automaattinen kallistus

Leican iXE2- ja iXE3- koneohjausjärjestelmiin on saanut toukokuusta lähtien CoPilot-lisäominaisuuden, joka tarkoittaa kauhapyörittäjän automaattista ohjausta 3D-suunnitelman mukaan.
Johannes Mainio työskentelee Keravalla yhdyskuntatekniikan uudistusprojektissa. Kaivannot ovat sekä syviä että kapeita, mistä syystä kunnollista näkymää pohjalle on vaikea saada. Tässä tilanteesta koneohjausjärjestelmän automaattinen kallistus on hyödyllinen.

Maanrakennusliike P. Salonen hankki uuteen Volvon pyöräalustaiseen kaivinkoneeseensa kauhanpyörittäjän automaattisen ohjauksen, jonka nykyään saa lisävarusteena Leican iCON iXE3 -koneenohjausjärjestelmään. Kauhanpyörittäjänä koneessa on Engcon varustettuna ePS:llä eli kallistuksen ja pyörityksen asentoantureilla. ePS:n on saanut Engconin pyörittäjiin vuodesta 2015 lähtien ja se on mahdollistanut pyörityksen käytön 3D-mallien mukaan kaivettaessa. Nyt kuljettajan työtä on helpotettu sikäli, että kauhan oikeasta kallistuskulmasta ei tarvitse enää huolehtia.

Kuljettaja Johannes Mainio kertoi uuden ominaisuuden olleen käytössä viikon päivät ja tuoneen selkeää hyötyä jo tässä ajassa. Keravalla sijaitsevalla työmaalla uusittiin yhdyskuntatekniikkaa katujen alle ja kaivannot ovat paikoin syviäkin.

”Erityisesti syvien kaivantojen pohjien tasauksessa automaattisesta kallistuksesta on suurta hyötyä. Nytkin viemärilinjojen alle on täytynyt tehdä kaltevia pohjia. Silmällä ei enää näe kunnolla mihin suuntaan pohja kallistaa, kun syvyyttä on riittävästi, mutta nyt automatiikka hoitaa kaltevuuden kuntoon itsestään”, kertoo Mainio.

Automaattinen kauhanpyörittäjän ohjaus on käytössä vain, kun kuljettaja haluaa. Mainion koneessa automaattiohjaus kytkettiin päälle pitämällä pohjassa oikean kaivukahvan nappulaa. Painamalla nappia automatiikka ajaa aina pyörityksen suoraan ja kallistaa kauhaa suunnitelman mukaiseen kaltevuuteen. ”Kun kauhanpyöritystä haluaa käyttää kaivaessa, täytyy automaattinen pyöritys kytkeä valikosta pois päältä. Tällöin kauhaa voi pyörittää haluamaansa kulmaan, ja nappia painamalla vain kallistus tasaa itsensä”, Mainio selittää.

Kauhanpyörityksen asentotiedon hyödyntäminen koneenohjausjärjestelmässä mahdollistaa myös esimerkiksi helpomman paikanmittauksen kauhalla, sillä pyöräyttämällä kauhan ympäri voi ottaa paikan esimerkiksi aivan seinän vierestä tai tolpan juuresta. Kaivaminen on myös vapaampaa, kuin pelkällä kauhan kallistusanturilla varustetulla koneella.

Mainio on yllättynyt pyörittäjän ohjauksen nopeudesta, sillä nappia painamalla kauha on muutamassa sekunnissa oikeassa kulmassa. Säädön nopeutta voi toki säätää mieleisekseen Leican näytöltä. Pyöräalustainen kone heiluu luonnostaan tukijalat ylhäällä, minkä takia automaattiohjauksen päälle kytkemisen jälkeen kauhankallistus saattaa tehdä muutaman ylimääräisen korjausliikkeen ennen huojunnan loppumista. Tämä ei kuitenkaan ole haitannut työskentelyä.

Mitään ylimääräisiä hydrauliikka-asennuksia ei järjestelmän takia tarvita, sillä Leican tietokone on liitetty suoraan Engconin DC2-ohjausboksiin, ja rototiltin ohjaus tapahtuu sitä kautta pyörittäjän omilla venttiileillä. Järjestelmä vaatii kuitenkin toistaiseksi Engconin omat MIG2-kahvat toimiakseen.

Kiinnostuitko aiheista?