Laatuluokitukset lisääntyvät

Valmistajat määrittävät koneissaan käytettäville öljyille laatuvaatimukset, jotka ovat aiemmin perustuneet pelkästään virallisiin laatuluokituksiin. Sittemmin valmistajat ovat kehittäneet myös omia laatuvaatimuksiaan, joita käytetään joko virallisten laatuluokituksen täydentäjänä tai jopa ainoana vaatimuksena. Omia luokituksia perustellaan sillä, että valmistaja on käyttänyt esimerkiksi vaihdelaatikossa sellaisia materiaaleja, jotka vaativat tietyn lisäaineen käyttöä. Toisaalta öljyvalmistajat tarjoavat samoihin kohteisiin sopivia tuotteita, jotka heidän mukaansa täyttävät valmistajan vaatimukset.

Öljyä ostaessa on hyvä muistaa, että traktorivalmistajat harvemmin valmistajat jalostavat omia öljyjään. Konevalmistajat ostavat oman merkkinsä öljyt suurilta öljy-yhtiöiltä ja pakkaavat ne omiin pakkauksiinsa. Samoista luokituksista huolimatta valmistajien mittatilausöljyt saattavat sisältää eri lisäainepaketteja. Toisaalta suuret öljyvalmistajat ovat myös kehittäneet tuotteitaan täyttämään konevalmistajien vaatimuksia.

Käyttäjän kannattaa harkita öljykauppa tarkoin. Voimansiirron ja hydrauliikan öljyjen vaihtoväli on pitkä, joten pienet hintaerot eivät vaikuta ratkaisevasti koneen käyttökustannuksiin. Toisaalta jokainen säästetty euro on kotiinpäin. Vähäisellä käytöllä olevan traktorin vaihteistoöljyn ikä saattaa tulla vastaan ennen kuin käyttötuntien mukaan määräytyvä vaihtoaika on ajankohtainen. Jos käyttötunteja kertyy vähän, on öljy kuitenkin vaihdettava ajoittain öljyn vanhenemisen vuoksi. Mikäli vaihteistoöljyä käytetään hydrauliikassa, niin äkillinen letkurikko voi pakottaa ennenaikaiseen öljynvaihtoon.

Kaikkein kalleinta on jättää öljyt vaihtamatta.

Uolevi Oristo

Kiinnostuitko aiheista?