Kongskilde JF VM 3 B -apevaunu - Kuutioita ja kapasiteettia

Ison karjan ruokintaan tarvitaan isot koneet. Kongskilden kolmiruuvinen vaunu on tehokas työkalu, jolla muonitetaan jopa tuhatpäinen karja. Vaunun käyttöikää jatkaa se, että kulutusosat ovat kätevästi vaihdettavissa.
Etukuormaintraktorilla yltää hyvin täyttämään 3,43 metriä korkean vaunun.

Aperuokinta sopii kaikenkokoisille karjatiloille, mutta kunnolla se pääsee oikeuksiinsa isojen karjojen ruokinnassa. Lapualla isoa lihakarjatilaa pyörittävä Harri Sukuvaara on luottanut aperuokintaan jo pitemmän tovin. Kasvattamoissa varttuu reilut 1 300 sonnia ja ne ruokitaan nykyisin Kongskilde JF:n 38-kuutioisella vaunulla.

”Meillä on aperuokinta ollut käytössä koko ajan”, Sukuvaara mainitsee.

Vaunuja on kuluteltu jo useampi ja uuden vaunun valintakriteerinä on nykyisin sekoituskyky ja kestävyys.

Aperuokinta on yksinkertaista toteuttaa, kunhan reseptin mukaiset rehujakeet saadaan tarjolle. Sukuvaaran tilalla jakeet ovat mallikelpoisesti lastattavissa, sillä piha-alue on kokonaan asfaltoitu. Säilörehu löytyy laakasiiloista ja jauhettu vilja on niin ikään laakavarastoissa, joista sitä on helppo ladata apevaunun kuuppaan etukuormaintraktorilla.

Säilörehua, viljaa ja porkkanaa

Sonnien ruokinta kuuluu Sukuvaaralla tilan aamutoimiin. Ensimmäisenä vaunun säiliöön lastataan pari tonnia viljaa ja 100 kiloa kivennäisiä. Kauden kasviksena sonnipojille tarjoiltiin loppukeväästä porkkanaa, jota saadaan ajoittain paikalliselta porkkananviljelijältä.

600 kiloa lajittelussa poistettua juuresta makeuttaa mukavasti 38-kuutioisen rehusatsin. Porkkanat pätkiytyvät napakoiksi suupaloiksi apevaunun terissä.

Loput 16 tonnin kerta-annoksesta koostuu säilörehusta. Talven päätteeksi Sukuvaaran siilossa on enää nurmisäilörehua, sillä kokoviljasäilörehu on syötetty loppuun jo aiemmin. Ajosilppurilla tehty säilörehu jauhautuu seokseen nopeasti ja vähemmällä voimalla kuin kosteampi kokoviljarehu. Voimaa kuitenkin tarvitaan jättisatsin tekoon vielä siltikin kunnioitettavasti.

Valmistaja ilmoittaa 38-kuutioisen vaunun voimantarpeeksi vähintään 150 hevosvoimaa. Sukuvaaralla on vaunun edessä 260 hv:n tehoinen John Deere 6215 R ja vaunua pyöritetään 2-nopeuksisen vaihteiston nopeammalla puolella.

”Näin iso vaunu ottaa kaiken voiman, mitä on tarjolla”, Harri Sukuvaara sanoo. ”Polttoainetta kuluu sekoituksessa 30 litraa tunnissa ja jaettaessa 45 litraa tunnissa.”

Juurikaan tuntia enempää ei kuitenkaan yleensä koko karjan ruokintaan kulu, sillä satsi on yleensä riittävästi sekoittunut siinä vaiheessa, kun vaunu on täytetty ja ajettu ruokintapöydän päähän. Päivittäin ruokitaan 2 täyttä vaunullista ja yleensä puolikas vielä päälle.

Ruuveissa rosterireunat

Ison satsin teossa materiaalin kuluminen kertautuu isolla kertoimella pienempiin vaunuihin verrattuna. Sukuvaaran tilalla vaunun kautta kierrätettävät massat ovat valtavia, sillä rehua kulkee vaunun läpi liki 6 miljoonaa kiloa vuodessa. Lujakin teräs hierautuu ennen pitkää näin kovassa käytössä ohueksi kriittisistä kohdista.

Valmistajalla on kuitenkin kovaan kulutukseen ratkaisu valmiina. Kongskilden 3 ruuvia on valmistettu 15 mm:n paksuisesta S500-erikoisteräksestä ja Mix+ -konseptin mukaisesti ne on varusteltu irrotettavilla, ruostumattomasta teräksestä valmistetuilla reunapaloilla. Materiaalina on 5 mm paksu AISI 304 -erikoisteräs. Pulttikiinnitteiset kulutusosat on helppo vaihtaa ilman erikoistyökaluja.

Terät puolestaan ovat huoltovapaat, sillä kulutus ei muuta teräkulmaa. Käytännössä terät voi ajaa melko loppuun ennen vaihtoa. Harri Sukuvaaran vaunussa on lyhyemmät terät, joita asennetaan vakiona 22 kpl. Maksimimäärä on 48 kpl. Vaihtoehtoisesti ruuveihin voi asentaa silppuamista tehostamaan pidempiä volframipinnoitettuja teriä. Näitä suositellaan asennettavaksi 2 kpl/ruuvi.

Vaunun säiliö on moduulirakenteinen ja säiliön alaosa on kulutusta kestävämpää materiaalia kuin yläosa. Alaosat ovat pulttikiinnitteiset, joten ne voi periaatteessa vaihtaa. Samoin sekoitusruuvien välissä olevat säiliön sisäpuoliset kavennusosat ovat pulttikiinnitteiset.

Tyhjennys monella tavalla

Modulaarisuus antaa mahdollisuuden valita tyhjennystavan asiakkaan haluamalla tavalla. Tyhjennysluukkuja voi laittaa kaikkiin kulmiin ja perään voi asentaa purkuelevaattorin. Sukuvaara on varustanut vaunun kahdella purkuluukulla.

Etuosaan puolestaan voi asentaa tyhjennysluukkujen lisäksi molempiin suuntiin purkavan poikittaiskuljettimen, kuten Sukuvaaran vaunussa onkin tehty. Kuljetin on X-Range-tyyppiä ja sitä voi siirtää sivusuunnassa n. puolen metrin verran ulospäin. Rehu pudotetaan etupään purkuluukusta kuljetinmatolle, jolla voidaan purkaa rehu kummalle puolelle tahansa. Maton purkupää nousee automaattisesti ylöspäin, kun sitä työnnetään yli 30 cm ulospäin, jolloin rehun purku onnistuu esimerkiksi visiirinavettaankin.

Harri Sukuvaara on ollut tyytyväinen purkumattoon, jolla tasainen rehunjako onnistuu niin tasaiselle pöydälle kuin ruokintakouruunkin. Matto tasaa luukusta tulevaa rehumassaa ja osaavissa käsissä rehujuotti on todella tasainen.

Selkeät hallintalaitteet

Vaunun toimintoja hallitaan sähköhydraulisesti ohjaamoon sijoitettavasta hallintayksiköstä. Havainnollinen näyttö kertoo kunkin purkuluukun tai kuljettimen toiminnon ja asennon. Ohjaimessa on lisäksi alennusvaihteen käyttökytkin.

Reilut 9 metriä pitkä vaunu on kolmiakselisen lehtijousitetun telin päällä. Etummainen ja takimmainen akseli ovat ohjautuvia, mikä onkin tämän kokoluokan vaunussa välttämättömyys. Jättimäinen vaunu ei tietenkään käänny paikoillaan, mutta on kokoonsa nähden yllättävänkin ketterä.

Vaunun ja rungon välissä on 8 vaaka-anturia, jotka välittävät punnitustiedon traktorin ohjaamoon sijoitettavaan Feed Manager -vaakajärjestelmän ohjausyksikköön. Järjestelmä toimii langattomasti, lähetinyksikkö on vaunun etuosassa.

Kongskilden apevaunuihin on saatavana kolme erilaista vaakajärjestelmää, joista Sukuvaaralla on käytössä vakiona tuleva Basic+ -versio. Vaakajärjestelmän muistiin voi tallentaa useita täyttöohjelmia, ja Feed Manager ohjaa niiden mukaisesti eri jakeiden täyttöä. Kun kutakin jaetta on täytetty vaunuun riittävä määrä, ilmoittaa näyttö siitä sekä visuaalisesti että äänimerkillä.

Järjestelmä voidaan ohjelmoida ohjaamaan myös tyhjennystä kolmella eri tavalla. Vaihtoehtoina on joko tiettyjen painoerien mukaan tyhjennys, koko vaunullisen prosenttiosuuksien, esimerkiksi 25 %:n, mukainen tyhjennys tai ennalta ohjelmoitujen vaihtuvapainoisten erien tyhjennys. Kunkin portaan välein annetaan hälytys, jonka mukaan tyhjennystä voi seurata.

Feed Managerin mukana tulee myös pienempi langattomasti toimiva käsiterminaali, josta näkee vaunussa olevan rehun painon. Haalarintaskuun hyvin mahtuvaa terminaalia voi käyttää esimerkiksi kuormaustraktorissa. Näitä yksiköitä voi kytkeä useammankin Feed Managerin yhteyteen.

Pienestä isoon

Kongskilde JF Feeder VM -vaunua on saatavana 1–3-ruuvisena. Pienin säiliötilavuus on 1-ruuvisen 6,5 kuutiota ja suurimmalla 3-ruuvisella vaunulla on tilavuutta huimat 45 kuutiota. 3-ruuviseen vaunuun on valittavana 8 säiliötilavuutta välillä 21–45 kuutiota.

Lisävarusteena vaunuun on saatavana myös eteen asennettava puhallin, jolloin vaunua voi käyttää myös kuivitukseen.

Kiinnostuitko aiheista?