Kantopora purkuosista - Kannot lastuiksi

Kantopora on huomattavasti kantojyrsintä hellävaraisempi laite. Kätevä mies rakentelee sellaisen purkuosista.
Pekka Seppänen on rakennellut toimivan kantoporan purkuosista.

Punkaharjulainen koneyrittäjä Pekka Seppänen urakoi monipuolisesti maansiirtoa ja vähän hakkuu-urakointiakin. Viime aikoina toiminnan painopiste on siirtynyt metsäpuolelta voittopuolisesti kaivuritöihin ja erityisesti kiinteistöpuolelle. Työmaata riittää niin yksityisten kuin seurakunnankin työmailla.

Koneiden kanssa kätevä mies ideoi uutta koko ajan. Yhteistyötahoja on pitkän uran aikana kertynyt monia ja suhteista on yleensä hyötyä. Niin nytkin, kun huoltoliikkeestä jäi käsiin edullisesti pikkuviallinen moton syöttörullien hydraulimoottori.

Sorvin terällekin käyttöä

Seppänen mietti hetken, mihin moottori soveltuisi ja keksi, että kantoporalle olisi kiinteistöpuolella tarvetta. Nurkissa pyöri vielä joutavana vanerisorvin terä sekä puun halkaisuruuvin kärki ja eipä aikaakaan, kun kaivurin puomiin liitettiin ensimmäinen versio kantoporasta.

Ihan heittämällä ei terän teko onnistunut, sillä vanerisorvin terä on oikullista hitsattavaa. Toinen pohdinnan paikka oli terän kulmassa, joka sekin löytyi kokeilujen kautta.

Pureva peli

Pekka Seppänen esittelee auliisti omatekoista kantoporaansa. Parikymmensenttiset männyn kannot narskahtavat iloisesti muutaman millin paksuisiksi lastuiksi. Seppäsen mukaan terän teko onnistui niin hyvin, että poraa ei juurikaan tarvitse painattaa puomilla, sillä se vetää itsensä helposti kantoon.

Kantojyrsimeen verrattuna kantopora on huomattavasti hellävaraisempi laite. Lastut on helppo siivota pois, sillä ne eivät lentele ympäriinsä. Pekka Seppänen antaa ideansa vapaasti hyödynnettäväksi, mutta ihan kaikkia niksejä ei kuitenkaan suostu paljastamaan.

”Tuon terän kulman saa jokainen hakea ihan itse”, mies naurahtaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Kiinnostuitko aiheista?