Eri tyyppiset vaunut eri tilanteisiin

Seosrehuvaunuja on markkinoilla kolmea päätyyppiä. Ensimmäisenä Suomen markkinoille tulivat vaakaruuvivaunut ja ne ovat edelleen melko suosittuja. Vaakaruuvisekoittimissa rehu painetaan terien ja vaunun seinämän väliin ja puserretaan ja leikataan massaksi ja silpuksi. Kuivalla rehulla vaakaruuvivaunu toimii hyvin, mutta kosteampi rehu voi puuroutua, jolloin tehollinen kuitu rikkoutuu.

Kelasekoitin eli lapasekoitin on rehulle hellävaraisempi, sillä siinä rehua ei juurikaan leikata. Rehun sekoittuminen vaunun pitkittäissunnassa on vähäisempää, joten rehujakeiden täyttö olisi tehtävä tasaisesti koko vaunun pituudelta. Vaunu on yleensä sekoitustilavuuteensa nähden isokokoinen.

Pystyruuvisekoitin on nykyään myydyin vaunumalli. Pystyruuvit nostavat ja sekoittavat rehua tehokkaasti koko vaunun mitalla. Silppuamista voidaan tehostaa terillä ja vastaterillä. Pystyruuvisekoitin mukautuu helposti erilaisiin tarpeisiin, sillä pystyruuvisekoitin voidaan toteuttaa yhdellä tai useammalla ruuvilla.

Pystyruuvisekoittimessa rehu sekoittuu tehokkaimmin ”virtuaalisessa sekoituskammiossa”, joka muodostuu ruuvin ympärille. Ruuvin koko ja säiliön koko onkin sovitettava toisiinsa oikein. Ruuvin pitää pyöriä riittävän hitaasti, ettei seoksen korsirehumateriaali tuhoudu. Ruuvin on oltava myös riittävän suuri, että se voi sekoittaa rehua koko säiliön tilavuudelta.

Vaunun säiliön muodolla on myös merkitystä, sillä sinne ei saa jäädä rehua jakamisen jälkeen. Säiliöön jäävä rehu voi pilaantua ja heikentää uuden rehuerän maittavuutta.

Matti Turtiainen

Kiinnostuitko aiheista?