Eco WeedKiller, rikkaruohojen torjuntaa kuumalla vedellä - Ekologista torjuntaa

Rikkakasvien kemiallisten torjunta-aineiden käytön kanssa on oltava tarkkana niin käyttäjän kuin ympäristönsuojelunkin kannalta. Torjunta voidaan hoitaa myös hyödyntäen kuumaa vettä, mistä seuraa useita etuja.
Kasvien lakastuminen näkyy yleensä jo tunnin päästä käsittelystä. Tässä kuvassa käsittelystä on jo useampi päivä ja rikkaruohot ovat kuivuneet. Ero käsittelemättömään alueeseen on selkeä.

Eco WeedKiller on rikkakasvien hävittämiseen tarkoitettu laite, jonka toiminta perustuu lähelle kiehumispistettä kuumennettuun veteen. Vedenkuumennus tapahtuu samantyyppisellä polttoöljyllä toimivalla lämmityskierukalla kuin painepesureissa. Vesipumppuna on mäntätyyppinen korkeapainepumppu, jolla tehdään vain hyvin pieni paine torjuntatyöskentelyssä.

Korkeapainepumppu mahdollistaa laitteen käytön myös kuuma tai kylmävesipesurina. Lisäksi laitteessa on desinfiointitoiminto, joka pitää lämpötilan jatkuvasti yli 70 asteessa. Vesipumppua ja laturia pyöritetään pienellä dieselmoottorilla, joten laite ei ole riippuvainen sähköverkosta. Polttoaineen kulutus on noin 10 l/tunnissa, mistä suurimman osan kuluttaa veden lämmitys.

Laitteen kehitystyön takana oleva Janne Hakkarainen kertoo, että laite on rakennettu laadukkaista komponenteista, jotta se olisi toimintavarma ja pitkäikäinen ammattikäytössä. Laitetta valmistaa ja myy iisalmelainen Konevel Oy.

Tehoaineena vesi

Kuuma vesi vaurioittaa kasvisolujen solukalvoa ja proteiineja. Proteiinit denaturoituvat eli menettävät rakenteensa ja solukalvo muuttuu läpäisevämmäksi, jolloin kasvi kuivuu. Vaihtoehtoinen kuumuuteen perustuva torjuntatapa on liekitys, jossa kasvisolut saattavat jopa räjähtää nopean kuumenemisen seurauksena. Kuuman veden etu liekitykseen verrattuna on sen turvallisuus ja imeytyminen maahan. Maahan imeytyessään kuuma vesi vaurioittaa myös kasvin juuristoa.

Koska tehoaineena käytetään vain vettä, ei laitteen käyttäjältä vaadita tutkintoa kasvinsuojeluaineiden käyttöön tai tulityökorttia kuten liekityksessä. Työskentely on myös niin helppoa, että se onnistuu keneltä vain. Tietysti kuuman veden kanssa työskentely vaatii varovaisuutta.

Rivivälien kimppuun

Kävimme katsomassa laitetta kahdessa eri paikassa. Ensimmäinen paikka oli Suonenjoella mansikkatilalla, jossa kuumaa vettä aiotaan käyttää mansikkaviljelysten rivivälien rikkaruohojen torjuntaan. Laite oli saatu juuri kiinni traktorin etunostolaitteeseen ja sillä ajettiin testiajoa mansikkapenkkien ympäristössä. Suutinputki on tuotu etu- ja takarenkaan väliin, jolloin se kulkee rivivälissä ja tuhoaa sieltä rikkaruohot. Jotta vettä saadaan kulkemaan mukana riittävästi, on perään kytketty vedettävä kasvinsuojeluruiskun säiliö. Sieltä vettä pumpataan työskennellessä WeedKillerin omaan säiliöön.

Eco WeedKillerillä oli jo saatu hyviä tuloksia kasvihuoneessa, jossa mansikkakourujen aluset oli käsitelty käsisuuttimella noin viikko takaperin. Torjuntatulos oli selkeästi nähtävillä käsittelemättömän alueen rinnalla. Muutamassa paikassa näkyi vihreää elossa olevaa kasvillisuutta, mikä kielii siitä, että vettä ei ollut käytetty riittävästi. ”Tarkoituksenamme on testailla laitteen toimintaa ja tutkia erilaisia työskentelynopeuksia ja vesimääriä, jotta vettä käytettäisiin juuri sopiva määrä. Kokemuksen kautta voidaan ohjeistaa laitteella työskenteleviä", kertoo Janne Hakkarainen. Tilan isäntä Veikko Raivio on ottanut innolla vastaan uudentyyppisen laitteen. ”Vettä on käytännössä rajattomasti saatavilla, ja totta kai se on hyvä asia, että kasvinsuojeluaineita ei tarvitse käyttää. Laite on myös monipuolinen, sillä sitä on hyödynnetty mansikkakourujen desinfioinnissa ennen uusien taimien istuttamista”. Raivio kertoo.

Tarkkaa työskentelyä

Toinen kohde sijaitsi Helsingissä, jossa Lassila & Tikanoja käyttää Eco Weedkilleriä viheralueiden rikkaruohontorjuntaan. Laitteessa on 310 litran vesisäiliö, joka riittää noin reilun puolen tunnin yhtäjaksoiseen työskentelyyn. Vesitilavuutta voidaan tarvittaessa kasvattaa lisäämällä säiliöitä kantavuuden rajoissa. Lisävettä saa talojen ulkovesihanoista, joihin saa vedettyä letkun laitteen kelalta. Hanan voi jättää auki, sillä laitteen säiliössä on venttiili, joka estää ylitäytön.

Laitetta käyttävä Emilia Myllykylä kertoo, että työskennellessä saa tuntuman, kuinka paljon kuumaa vettä mikäkin kasvi tarvitsee. Ohutlehtiset ja -vartiset kasvit kuolevat helpoiten, mutta jykevämmät kasvit kuten pujot ja ohdakkeet vaativat pidemmän suihkuttelun. Puuvartiset kasvit, kuten puut ja pensaat kestävät kuitenkin hyvin kuumaa vettä, joten niitä ei tarvitse erityisemmin varoa vaan rikkaruohoja voi käsitellä aivan niiden juurelta.

”Tällä laitteella pystyy tekemään tarkempaa jälkeä kuin kemiallisten aineiden kanssa. Esimerkiksi tuuli kuljettaa sumutettavaa kemikaalia muuallekin kuin mihin haluaa, mutta vesi valuu juuri sinne minne pitää. Myöskään pieni vesisade ei haittaa työskentelyä. Rankkasateella kuuman veden teho laskee, joten silloin en ole työskennellyt”, Emilia Myllykylä valottaa.

Leveän suihkuputken lisäksi laitteeseen on teräväkärkinen pistesuutin, jonka avulla voidaan tappaa tehokkaasti kasvien juuristoa. ”Olen kokeillut pistesuutinta voikukkien torjunnassa. Yleensä niiden vahvat juuristot eivät kuole nopealla pintakäsittelyllä, mutta kun suihkutin kuumaa vettä maan alle, eivät ne lähteneet uudelleen kasvamaan.”

Kemikaaliton rikkakasvien torjunta vaikuttaa erityisen kätevältä kaupunkiolosuhteissa, jossa käsiteltyjä kohteita ei tarvitse suojata lapsilta ja lemmikkieläimiltä. ”Vanhemmille, jotka ovat komentaneet lapsiaan varomaan torjunta-aineita, on ollut ilo kertoa että levittämäni aine on vain vettä”, Myllykylä kertoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Kiinnostuitko aiheista?