CNC-tekniikkaa puutarhaan - FarmBot automatisoi viljelyn

Kun ei-farmari suunnittelee, miten ruoantuotannon voisi hoitaa, saattaa lopputulos olla yllättävä. Digitalisaation korkeaveisu – vai tulevaisuuden viljelyä?
Erilaista ajattelua, voisi sanoa tämän nuoren miehen touhusta. Rory Aronsonilla oli lähtökohtana tuoreet ajatukset ilman vanhaa ”näin täytyy tehdä”-oppia.

CNC-ohjattu ”maatalousrobotti” muistuttaa enemmän tehdassaleissa nähtyjä automaattisia työasemia kuin kotipuutarhurin työkalupakkia. Molemmissa ajatuksena on kuitenkin tuottaa syötävää pienellä alalla tehokkaasti. Täsmäviljelyä voidaan harrastaa myös kotipuutarhassa!

Rory Aronson lähti kehittelemään ideaa puhtaalta pöydältä. Pohja-ajatuksena tietotekniikkaa ja robotiikkaa hallitsevalla kalifornialaisella nuorella miehellä oli tehdä jotain nykytyyliselle ns. tehomaataloudelle – tarkemmin, täsmällisemmin, säästäväisemmin ja puhtaammin – kuvaavat parhaiten Farmbotin ideaa.

Avoimen lähdekoodin voima

Roryn idea lähti avoimen lähdekoodin ja kevyen robotiikan yhdistämisestä. Alkuun kasvilavamittakaavaan mitoitetussa systeemissä lähdettiin ajatuksesta, että tarkasti ohjatulla ”robotin kädellä” voidaan kaikki viljelytoimet muokkauksesta sadonkorjuuseen hoitaa autonomisesti ja millintarkasti. Järjestelmä vaihtaa automaattisesti kuhunkin työtehtävään tarvittavat instrumentit kuin työstöasema poranteriä. Ihmisen osuus rajoittuu tarviketäydennyksistä huolehtimiseen – varastokaseteissa on oltava panoksia tarpeeseen ja toimintojen ohjelmointiin. Sekin alkaa muistuttaa videopelaamista. Käyttöliittymäksi käy mikä tahansa älylaite ja symboleja osaa kuka vain yhdistellä.

On käyttäjän valittavissa mitä kaikkea kasvilavalla tehdään, hoidetaanko viljelmät luomuna vai kemialla. Ideana on tarkentaa panosten käyttöä ja saada niistä paras tehoa pienimmin ympäristövaikutuksin.

Joukkorahoituksella vuonna 2014 alkanut hanke on saanut jo siivet alleen. Ensimmäisen sukupolven FarmBot Genesis -rakennussarjaa voi tilata netistä ja käyttäjät kehittävät systeemiä avoimen ohjelmistokoodin periaatteella. Alkuun ei kaikki ole pelannut täydellisesti, mutta voimia yhdistämällä kehitys on ollut hämmästyttävän nopeaa.

Tulee väkisinkin mieleen, että onko tässä ensimakua seuraavasta teollisesta vallankumouksesta. Ikuisena optimistina on sanottava, että pelko ruoan loppumisesta tuntuu kaikesta pelottelusta huolimatta päivä päivältä pienemmältä murheelta!

Lisätietoa: https://farmbot.io/

Kiinnostuitko aiheista?