Pikakokeilu

KAVA-kallistusmittari

Arvokkaat, mutta monipuolisilla toiminnoilla varustetut koneohjausjärjestelmät yleistyvät nopeasti. Usein yksinkertaisimmissa urakoissa riittäisi kuitenkin pelkistetympikin apuväline. Juuri tällaiseen käyttöön on tehty KAVA-kallistusmittari, joka näyttää langattomasti kauhan tarkan asennon.

Kaivinkoneen kuljettajia on pitkään arvioitu tiettyjen perusmääreiden avulla. Joku saa jälkeä aikaan nopeasti, kun taas toinen tekee saman suorituksen erittäin siististi. Eräitä on puolestaan siunattu niin sanotulla ”kaivusilmällä” – ojaan syntyy sopiva kaato, ja hiekka asettuu vaateriin silmämääräisesti arvioimalla. Kuljettajan taito ja arviointikyky helpottavat ja nopeuttavat työskentelyä.

Erityisesti rinteissä tasaisen jäljen ja oikean kaadon tekeminen on kuitenkin haastavaa. Kaivukoneen kuljettajan avuksi on kehitetty erilaisia 2D/3D-koneohjausjärjestelmiä. Laitteet ovat kuitenkin varsin arvokkaita, joten minikoneisiin niitä ei kannata asentaa. Pienemmillä työmailla ongelmana saattaa olla myös työsuunnitelmien puute.

Oululainen Prokit on kehittänyt KAVA-kallistusmittarin, joka helpottaa sivusuuntaisten kallistusten tekoa. Kyseessä ei ole aivan uusi keksintö, sillä ensimmäinen versio julkaistiin jo vuonna 2008. Kymmenessä vuodessa mittareita on myyty satoja kappaleita.

Helppo asentaa

Alkuvaiheissa KAVA-kallistusmittarit olivat langallisia, mutta nykyään käytössä on bluetooth-yhteyden kautta kommunikoiva versio. Laitteisto koostuu vain kahdesta osasta: kallistusanturista ja ohjaamoon kiinnitettävästä älypuhelimesta, joka toimii mittarin näyttöpaneelina.

Laitteiston asentaminen on helppoa. Kallistusanturi kiinnittyy magneetin avulla tukevasti kauhaan, jonka jälkeen näyttöpaneelin voi kiinnittää ohjaamoon imukupilla. Kauha asetetaan molempiin suuntiin vaakatasoon, ja kalibrointi kuitataan näytöltä. Vatupassilla kauhaa suoristellessa apuhenkilö tosin nopeuttaa toimenpidettä. Anturin nollaus tehdään valittuun muistipaikkaan. Muistipaikkoja on useita, esimerkiksi yksi tasauskauhalle ja toinen luiskakauhalle. Laite on siis käyttövalmis käden käänteessä.

Puhelin näyttönä

Näyttönä toimii älypuhelin, johon on asennettu kallistusmittarin applikaatio. Periaatteessa mittari siis toimisi minkä tahansa älypuhelimen kanssa, mikäli sovellus olisi vapaasti ladattavissa. Valmistaja on kuitenkin päätynyt nykyiseen laiteyhdistelmään käytännön syistä.

”Aika ajoin saamme kyselyjä ladattavasta sovelluksesta. Omaan puhelimeen ladattava sovellus olisi kuitenkin epäkäytännöllinen, sillä puhelinta tarvitaan työpäivän aikana useaan otteeseen, jolloin työskentely katkeaisi esim. puhelun ajaksi. Erillisestä näytöstä ei myöskään tarvitse huolehtia, vaan sen voi jättää paikalleen vaikkapa ruokatunnin ajaksi”, kertoo Prokit Oy:n Hannu Impiö.

Näytöltä on valittavissa kaksi eri näkymää, joissa kallistus pituus- ja leveyssuuntaan näytetään prosentteina. Toisessa vaihtoehdossa kuvana toimii kauhan huulilevyä merkkaava palkki, ja toisessa pyöreä grafiikka, jossa kauhan asentomuutoksen näkee sinisen täplän liikkumisena. Käytännössä yleensä tarkkailun alla on kuitenkin kallistusta ilmaiseva prosenttiluku.

Useita käyttökohteita

KAVA-kallistusmittaria käytetään esimerkiksi rakennusten ympärysten muotoiluun. Näytöltä nähdään kallistusprosentti, jolloin silmämääräistä arviointia ei tarvita. Erityisen hyödyllinen kallistusmittari on asfaltinpohjien muotoilussa, jossa pieniä kallistuksia tehdään pitkiä matkoja ilman selkeää kiintopistettä.

Laitetta on käytetty niin kaivukuormaajissa, tiehöylissä, poramastoissa, poravaunuissa kuin pyöräkuormaajissakin. Varsin käteväksi kallistusmittari on osoittautunut sellaisissa pyöräkuormaimissa, joissa on pitkäpohjainen kauha ja kauhalle kallistuva liitin.

Normaalissa käytössä kallistusmittari on hyödyllisin kaivinkoneissa ja traktorikaivureissa sivusuuntaisten kaatojen tekemisessä, sillä esim. luiskakauhassa leveys riittää tarkan ja jatkuvan kaadon saamiseen. Vaikkapa salaojaa kaivettaessa pitkittäistarkkuus ei normaalilla kauhalla riitä, sillä kauhan pohja on suhteellisen lyhyt, ja konetta siirrettäessä oikea taso muuttuu erittäin helposti.

Myös aitatolppien asentaminen tai sala-ojaauran suuntaaminen helpottuu, sillä apumiestä ei tarvita.

Yleistyökalu

Konevalmistajat ovat viime aikoina esitelleet useita tehdasasenteisia 3D-koneohjausjärjestelmiä sekä erilaisia kaivuavustimia. Myös jälkiasenteiset koneohjausjärjestelmät yleistyvät jatkuvasti. Joillekin työmaille ei edes pääse ilman 3D-laitteistoa. Näihin järjestelmiin verrattuna pelkistetty kallistusmittari voikin vaikuttaa hieman vanhanaikaiselta.

KAVA-kallistumittarin tarkoitus ei kuitenkaan ole suoranaisesti kilpailla monimutkaisempien laitteiden kanssa, vaan toimia helppona ja nopeana apuvälineenä laajojen pintojen muotoilussa. Mittarin saa nopeasti siirrettyä koneesta toiseen. Rajallisten ominaisuuksiensa myötä onkin tärkeää, että laitetta voi suht edullisesti käyttää myös vanhemmissa ja pienemmissä koneissa, joihin ei varsinaisia koneohjausjärjestelmiä kannata asentaa. Pelkkä kallistusmittarikin vähentää apumiehen tarvetta.

Prokit on suunnittelemassa mittariin uusia toimintoja, mutta aikataulusta tai tarkemmista yksityiskohdista saamme kuulla myöhemmin. Esimerkiksi tuki kauhanpyörittäjälle olisi toivottava ominaisuus. Prokitin kaltaiselta ohjelmistoyritykseltä syntyisivät varmasti myös monimutkaisemmat koneohjausjärjestelmät.

”KAVA-kallistusmittari on vähän kuin jakoavain. Se soveltuu useisiin kohteisiin, mutta ilman jakoavaimen huonoja puolia”, Impiö summaa.

KAVA-kallistusmittarin hinta on noin 2 900 euroa + alv.

Lisätietoja: www.prokit.fi/kava

 

Liittyvät artikkelit
Kiinnostuitko aiheista?