Milwaukee M18 BBL-0 -akkupuhallin - Monipuolinen puhallin

Kuluneen kesän kuivuus aiheutti monenlaisia ongelmia. Traktorin keularitilöitä, jäähdyttimiä ja ilmansuodattimia piti etenkin etuniittokonetta käytettäessä puhdistaa useita kertoja päivässä.
Puhallinta jaksaa hyvin käsitellä yhdellä kädellä. Kuvan tilanteessa käytössä on tehokkain, noin 20 mm halkaisijaltaan oleva suutin.

Kuivan kesän johdosta maataloustöissä on ollut aiempaa enemmän riesaa pölystä ja ilmassa leijailevista kasvinosista. Traktoreissa, joissa ei ole paineilmajärjestelmää, alkoi tilanne vaikuttaa jo työtehoonkin, sillä puhdistustaukoja piti pitää usein.

Paineilmaa vai puhallin?

Vaihtoehtoja pulman ratkaisemiseksi ideoitiin isommalla joukolla. Yksi kannatusta saanut ajatus oli rakentaa paineilmasäiliö, johon pumpattaisiin ilmaa sähkötoimisella kompressorilla, ja josta sitten saisi paineilmaa puhdistukseen. Suunnitelma oli jo kokeiluvaiheessa, kun Okra-näyttelyssä silmiin osui Milwaukeen osastolla puhallin M18 BBL-0.

Käsissä pyöritellessä ja puhallustehoa kokeiltaessa syntyi ajatus, että tässähän voisi olla ratkaisu puhdistusongelmaan – tuli siinä sitten tehtyä nopea heräteostos. Hinta näyttelystä hankittuna oli 149 euroa ja lisäksi ostin 5 Ah:n akun, joka maksoi 100 euroa. Akun hankinta ei olisi ollut välttämätöntä, koska saman merkin muita työkaluja on jo hankittuna. Oletuksena kuitenkin oli, että puhallinta pidetään pitkiä aikoja niittotraktorissa, joten oma akku oli järkevä hankkia.

Puhaltimessa on kolme valinnaista tehoaluetta ja käyttökatkaisimessa portaaton säätö nollasta maksimiin. Voimakkaimmalla teholla virtaavan ilman nopeus on 42,8 km/h. Maksimi ilmamäärä on 2,9 m3/min. Valmistajan ilmoittamat luvut pitänevät melko tarkkaan paikkansa. Pienireikäisellä suuttimella ilman nopeus ja siten puhdistuteho on näppituntumalla ilmoitettua korkeampi.

Puhaltimessa on irrotettava 22 senttiä pitkä putki, johon voi liittää neljä erilaista puhallussuutinta. Käyttökelpoisin on noin 20 millin reiällä varustettu suutin, jolla saa suuren ilmanpaineen pienelle alueelle. Puhallin on suunniteltu käytettäväksi yhdellä kädellä, ja sitä jaksaa hyvin käsitellä puhdistuspuhalluksen vaatiman ajan.

Kokoisekseen puhaltimessa on tehoa yllättävän paljon. Viiden Ah:n akku riittää puhdistuskäytössä useita päiviä.

Pöly ja roskat saavat kyytiä

Puhallin joutui heti näyttelyn jälkeen oikeisiin töihin eli niittotraktorin mukaana pellolle. Puhaltimelle löytyi ohjaamosta helposti paikka, sillä pitkän puhallusputken saa helposti irti.

Puhallusteho riittää kuivan heinän, pölyn ja roskien poistamiseen keularitilöistä ja jäähdyttäjän suojaverkosta. Itse jäähdyttimen kennostoakin sai melko hyvin puhdistettua. Se on kuitenkin todettava, että missään tapauksessa puhallin ei täysin korvaa paineilmalla tehtävää puhdistusta. Paineilmapistoolilla saa ahtaat paikat paremmin puhdistettua ja kovempi paine irrottaa likaa ja pölyä tehokkaammin.

Puhallin on kuitenkin erinomainen työnaikaisessa puhdistuksessa, sillä pellolta ei tarvinnut kertaakaan lähteä pois pelkästään jäähdyttimien puhdistamisen takia.

Peltotyössä puhdistustarpeen havaitsi siitä, että traktorin moottorin lämpö alkoi kohota. Kuljettaja pysäytti silloin traktorin ja puhalsi keulan puhtaaksi. Toimenpiteeseen kului aikaa muutama minuutti.

Puhaltimen etuna polttomoottorikäyttöiseen puhaltimeen verrattuna on sen kompakti koko ja alhainen paino. Lisäksi puhaltimessa ei ole kuumenevia osia, jotka voisivat sytyttää palon. Jäähdyttimien lisäksi pölyt ja isommat roskat saa kätevästi pois myös ohjaamosta.

Parin kuukauden käytön perusteella Milwaukeen puhallin on osoittautunut tarpeelliseksi varusteeksi, joka on helpottanut traktorin pitämistä toimintakuntoisena pölyisessä työskentely-ympäristössä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Kiinnostuitko aiheista?