Lasco-työkalut - Ruuvi kireämmälle

Itävaltalainen Lasco valmistaa pyörittäjiä, joihin voi vaihtaa erilaisia työlaitteita. Erityisen mielenkiintoisia ovat puiden halkaisuun käytettävät ruuvit ja kantopora, mutta lisälaitteita on paljon muihinkin töihin.
Roli-malleille suositellaan käytettäväksi 1,3–8 tonnista peruskonetta. Pienin malli vaatii pienimmillään ainoastaan 15 litran öljyntuoton.

Suuret tyvipöllit ovat ongelma niin pihapuiden kaatajille kuin hakkuriyrittäjillekin. Hakkuri ei kykene kaikkia rouhimaan, eikä halkopituutta havitteleva välttämättä haluaisi pätkiä tyvipölkkyjä kiuaspituuteen. 80 cm pitkän tyvipölkyn käsittelyä vaikeuttaa jo pelkästään sen paino. Puuoffensiivi ei yleensä pääty edes klapitalkoisiin, vaan myös kannosta olisi hyvä päästä eroon.

Itävaltalainen Lasco valmistaa pyörittäjiä, joihin voidaan liittää erilaisia työlaitteita. Yleisimmät lienevät ruuvihalkaisija ja kantopora, mutta myös muita on tarjolla. Pienimmät Roli-mallit pyörivät jo 15–50 litran hydraulituotolla, joten työskentely onnistuu varsin pienelläkin alustakoneella. Suurimmat pyörittäjämallit soveltuvat jopa yli 200 cm:n halkaisijaltaan olevien puiden pilkkomiseen.

Useita alustavaihtoehtoja

Lasco Roli -halkaisija on mahdollista liittää kaikkiin alustakoneisiin. Kysymys on lähinnä kiinnikkeestä ja hydraulituotosta. Peruskoneen suosituspainoksi ilmoitetaan 1,3–8 tonnia. Kaikkiaan erikokoisia Roli-malleja on viisi.

Suurimmat, 600 kiloa painavat malliversiot, tarvitsevat öljyvirtausta 120–250 litraa minuutissa ja soveltuvat jopa 200 cm paksujen pölkkyjen pilkkomiseen. Painoltaan sopivaksi peruskoneeksi mainitaan esim. 10–25 tonninen kaivukone. Tässä tapauksessa halkaisukartion halkaisija on 400 mm.

Kokeilussamme käytössä oli Komatsu PC88MR, jonka työpaino on reippaat 8 tonnia. Pyörittäjänä puolestaan myllersi Roli 10 -malli, jonka paino on 130 kiloa. Tuottoa tarvitaan 30–80 litraa minuutissa, joten esitiedot täyttyivät voimanlähteen osalta mallikkaasti. Roli 10 -pyörittäjän vakioruuvin koko on 340 x 210 mm. Suurimmaksi puunpaksuudeksi ilmoitetaan 90 cm.

Halkaisukartio on mahdollista asentaa tukipukin avulla myös irralliseksi yksiköksi, jolloin kärki osoittaa ylöspäin ja syöttäminen tapahtuu kourakuormaimella. Pukki tuetaan maata vasten esim. metsäkärryn tukitassulla.

Pöllit halki

Sopivimmaksi puiden pituudeksi ilmoitetaan 2–4 metriä. Tätä pidempien halkaisun mainitaan olevan hitaampaa, sillä rungot ovat usein oksaisia ja kieroja. Paksuista pölleistä kannattaakin tehdä lyhyempiä pätkiä. Lyhyemmät puut halkeavat usein suoraan keskeltä, mutta erittäin oksaisia tai pitkiä voi myös silputa siivuina.

Kokeilimme halkaisua noin metrisiin pölleihin, joista suurimmat olivat noin 60 cm halkaisijaltaan. Aavistuksen lahojen ja oksaisten pölkkyjen kohdalla ennakkopelkona oli, että ruuvi jäisi pyörimään tyhjää. Tämä oli kuitenkin turha pelko, sillä kaikki puut halkesivat mallikkaasti.

Oksaisimpienkin pätkien tapauksessa kappaleet poksahtivat erittäin vaivattomasti neljään osaan, eikä konetta tarvinnut rasittaa juuri tyhjäkäyntiä enempää. Pitkien puiden osalta suositellaan halkaisu aloitettavaksi pölkyn päästä, josta voi edetä hiljalleen eteenpäin. Lyhyiden pätkien kohdalla pienoinen ongelma oli, että puun päätä ei saanut tuettua puskulevyyn, minkä vuoksi pätkä alkoi pyöriä halkaisuruuvin mukana. Paikalle kannattaakin varata jokin tuki, jota vasten puun pään saa pönkättyä. Pienellä kikkailulla pään sai tuettua myös maata vasten, mutta tässä menetelmässä pätkät hiekkaantuvat runsaasti.

Oksat ongelmana

Pienen esiporauksen avulla pölkkyjä saa näppärästi siirrettyä paikasta toiseen. Lekaa tarvittiin ainoastaan kerran, sillä liian ahneen pyörityksen jälkeen ruuvi jäi kiinni oksaiseen tyvipölliin. Kyseessä oli kuitenkin selkeä käyttäjävirhe, sillä ruuvia olisi pitänyt pyöräyttää vastakkaiseen suuntaan ennen puun nousemista kartion yläosaan.

Oksaisimpia puita ei saatu uuniin mahtuviksi pilkkeiksi pelkällä ruuvilla, sillä hartaankin pyörittelyn jälkeen lopputuloksena oli epämääräisesti useasta kohdasta pilkkoontunut möllikkä. Senkin saa tosin setvittyä moottorisahalla tai kirveellä. Lisäksi roskaa syntyy suhteellisen paljon. Kokonaisuutena Lasco Roli osoittautui kuitenkin yllättävän toimivaksi halkaisulaitteeksi.

Kannot lastuksi

Puun kaatamisen, pilkkomisen ja oksien hävittämisen jälkeen jäljelle jää vielä yksi päänvaiva eli kanto. Roli-pyörittäjään on kuitenkin mahdollista vaihtaa myös kantopora. Kyseessä on terävällä kärkipiikillä varustettu laite, jossa on kolme kovametalliterillä varustettua lapaa.

Kantoporaa käytetään painattamalla laitetta kevyesti kantoa vasten, jolloin lavat jyrsivät pyöreän kolon kantoon. Tuoreeseenkin kantoon pora uppoaa varsin hyvin. Noin 23 cm halkaisijaltaan olevia koloja saa kuitenkin jyryyttää monta, joten toimenpide ei ole mikään erityisen nopea, mutta perinteisiin jyrsimiin verrattuna hellävarainen ja helppo. Kannonpoisto esim. seinänvieriltä onnistuu turvallisesti.

Varsinkin lahoissa kannoissa tulee suuri kisaus vääntää paloja irralleen kantoporan avulla, mutta tätä ei kuitenkaan kannata tehdä. Eräs vaihtoehto olisi porata muutama syvä reikä ja irrotella kanto paloina esim. kauhan tai routapiikin avulla.

Myös muita lisälaitteita

Pyörittäjään saa liitettyä myös muita laitteita – vaihto tapahtuu yksinkertaisesti avaamalla yksi kuusiokolopultti. Tarjolla on esimerkiksi muokkauspää, jota voi käyttää vaikkapa maanpinnan muokkaamiseen tai nurmikolle levinneiden juurien irrottamiseen.

Maaporia on useita eri kokoja. Poria voi käyttää esim. pylvään reikien poraamiseen tai maaperän tutkimiseen. Varsinaiset maaporat sietävät lievää kivikkoakin. Pehmeään maahan soveltuu putkimallinen uurnapora, sillä maa-aines jää putken sisään. Terän tyhjennys tapahtuu esim. kopauttamalla – lopputuloksena on siisti pyöreä reikä.

Teräksisillä harjaksilla varustettu harja soveltuu esim. betonikiveyksien ja asfaltinreunojen puhdistamiseen. Hellävaraisempaan puhdistukseen on suunniteltu katuharja, jonka harjakset ovat pehmeämmät. Karjatalouskäyttöön (pienkuormaajiin yms.) on myös saatavana ruokintapöydän putsaukseen rehunsiirtopyörä.

Vakioruuvilla varustetun Roli 10 -mallin hinta on 3 800 euroa + alv 24 %. Muiden lisälaitteiden hinnat alkavat 330 eurosta. Laitteet tuskin ovat yleensä urakoitsijoilla jatkuvassa käytössä, mutta käyttökohteita varmasti löytyy. Ja vuokrakäyttöön tällaiset tuotteet sopisivat paremmin kuin hyvin.

Lisätietoja: www.finnmammut.fi

kuvat: Juhani Leipälä, Arto Turpeinen

Kiinnostuitko aiheista?