Laser-kierroslukumittari - Kierrosluku optiikalla

Lasertekniikalla toteutetulla kierroslukulaskurilla koneen pyörivien osien kierrosnopeuden selvittäminen on varsin helppoa. Mittareita on myynnissä edullisesti monissa työkaluliikkeissä.
Laserkierroslukumittari laskee heijastavan teipin osumistiheyden lähettämäänsä valonsäteeseen. Kokeiltu mittari pystyy lukemaan maksimissa noin puolen metrin etäisyydeltä. Teipinpalan pituudella ei ole suurta merkitystä mittauksen onnistumisessa.

Laserkierroslukumittari on hyvin yksinkertainen optinen laite, jonka laservalo suunnataan pyörivään koneen osaan. Mittari laskee kierrosluvun sen perusteella, kuinka tiheästi heijastava kohta osuu lasersäteeseen. Tulos on luettavissa lukuarvona (mittaustarkkuus on luokkaa +/- 0,05 %) mittarin näytöltä.

Jotta pyörintänopeuden lukeminen olisi mahdollista, pitää kyseessä olevaan koneen osaan liimata pieni pala heijastavaa teippiä.

Koska mittarin toiminta perustuu valon heijastumisten mittaamiseen, saattaa mittari lukea muitakin välähdyksiä teipistä heijastuvien lisäksi – pyörivän osan kiiltävät kohdat saattavat aiheuttaa tällaisia tahattomia heijastuksia.

Yleensä tämän huomaa kyllä selvästi, sillä näytöllä näkyvä mittaustulos heittelee rajusti, jolloin lukema vaihtelee esimerkiksi kymmen- tai satakertaisena.

Ongelman voi ratkaista joko valitsemalla mittauskohdan, jossa on tasaisempi ja vähemmän kiiltävä pinta, tai sitten peittämällä ylimääräinen kiilto mattamustalla maalilla.

Kiinnostuitko aiheista?