Stihl MS 500i -moottorisaha - Ruiskutustekniikalla tehoa

Moottorisahojen teknisessä kehityksessä ollaan ottamassa uusi harppaus. Stihl on tuomassa markkinoille sahan, jossa kaasutin on korvattu polttoaineen ruiskutuksella. Euroforest 2018 -näyttelyssä Stihl esitteli hyvin avoimesti tulevaa uutuuttaan.

Lokakuussa 2017 saksalainen pienkonevalmistaja Stihl ilmoitti kauan markkinoilla odotetun uutisen: yritys tuo markkinoille polttoaineen ruiskutuksella varustetun moottorisahamallin. Samalla tekniikalla on markkinoilla ollut jo aiemmin TS 500i -laikkaleikkuri. Moottorisahaversio on kuitenkin rakenteeltaan täysin erilainen ja yhteneväisyydet liittyvät vain elektroniikkaan – kyseessä ei siis ole ketjusahaksi muutettu laikkaleikkuri.

Selkeämpi runkorakenne

Koska kaasutin on jäänyt pois, on moottoriosan runko voitu toteuttaa yksinkertaisempana. Moottoriosassa ei ole lainkaan takakahvalle ulottuvaa runko-osaa. Kaasuttimen ”korvaava” ilmamäärän säätöläppä on sijoitettu takakahvan ja polttoainesäiliön sisältävän kahvarungon yläpinnassa olevaan korvakkeeseen. Samaan korvakkeeseen kiinnittyy myös ilmanpuhdistin. Ilmanpuhdistimelle ilma tulee molemmilta puolilta sahaa, erittäin avarista ilma-aukoista.

Kaasuläppää liikutetaan tankovälitteisesti. Läpän kautta ilma kulkee kumisen välikanavan kautta sylinteriä kohden. Ennen sylinteriä on ruiskutussuuttimen runkokappale. Eli rakenteellisesti ratkaisu on kuin autojen ruiskutusjärjestelmissä, läpällä säädetään saapuvan ilman määrää ja järjestelmän anturit päättävät polttoaineen määrän.

Helppokäyttöisyyttä…

Koska ruiskutusjärjestelmä tunnistelee kahden anturin avulla sisäistä ja ulkoista lämpötilaa, sahassa ei ole lainkaan puolikaasua tai rikastinta. Käynnistystä helpottavat vaimennettu käynnistinkahva, puolipuristin ja primerpumppu. Jälkimmäinen on yhdistetty samaan kokonaisuuteen ruiskutuspaineen muodostavan pumpun kanssa. Sammutukselle on oma nappinsa.

…ja tehoa!

MS 500i -mallin kehittämiselle on ollut selkeä syy: tehopainosuhteen parantaminen. Ilmoitettu 1,24 kg/kW tehopainosuhde on todella hurja. Aiemmin esitellyssä MS 462 C-M -mallissa vastaava lukema oli jo kova 1,4 kg/kW.

Uuden MS 500i -mallin valmistus alkanee loppuvuodesta 2018 ja ensimmäisten sahojen pitäisi olla kauppojen hyllyillä maaliskuussa 2019.

Liittyvät artikkelit
Kiinnostuitko aiheista?