XCountry-telanosturi - Monipuolinen maastonostin

Rakennustyömailla on runsaasti erilaisia nostotarpeita ja käyttöä henkilönostimelle. Meramatec Oy:n valmistamalla XCountry-telanosturilla asennustyöt onnistuvat epätasaisissa ja ahtaissakin kohteissa.
Meramatec on kehittänyt aikaisemmin valmistuksessa olleelle XTrailer-nosturiperävaunun rinnalle maastokelpoisen tela-alustaisen XCountry-nostinmalliston. Monipuolisesti varustevissa oleva nostin korvaa useamman koneen työmaalla.

Rakennustyömailla on usein tarpeen tehdä pienempien tarvikkeiden nostoja ja henkilönostoja asennustöiden yhteydessä. Mitä pienempi on tarve, sitä suuremmaksi nousee kynnys tilata nosturi paikalle tai vuokrata nostin vuokrausfirmasta.

Ikaalisissa toimiva Meramatec Oy on tuonut markkinoille nostimen, jolla voidaan tehdä molempia tehtäviä. Maastokelpoisuuden parantamiseksi nostimessa on kumitelat, joiden ansiosta sillä voi maaston lisäksi liikkua myös sisätiloissa tai herkillä pinnoilla. Nostin on rinnakkaismalli aikaisemmin tuotannossa olleelle perävaunuperustaisille XTrailer-nostinmalleille.

Kaksi kokoluokkaa

XCountry-nostimia valmistetaan useissa kokoluokissa, 4-200 tonnimetriä. Tähän asti on valmistettu kahta pienempää mallia. Molempia malleja voi käyttää tarpeen mukaan joko dieselaggregaatilla tai verkkosähköllä. Nostimien nosturina käytettävän Fassi-kappaletavaranosturin malli määrittää, onko kyseessä XCountry F40 vai F90. Suurin ero ulkomitoissa on leveys: F40 on 140 senttiä ja F90 170 senttiä leveä.

Vaikka versioiden ulkomitoissa on vain pieniä eroja, on F90 lähes tuplasti painavampi. Sen kuljettamiseen vaaditaan jo kuorma-auto. Pienempi F40 sen sijaan painaa perusvarusteisena n. 2 000 kiloa, jolloin sen kuljetus onnistuu jarrullisella henkilö- tai pakettiauton perävaunulla. Nostimen kuljetusmassaa voi pienentää irrottamalla varusteita, kuten tukijalat ja puskulevy. Riisutuimmillaan F40 painaa vain 1 500 kiloa, jolloin nostimen siirto onnistuu esimerkiksi teollisuuslaitosten hisseillä.

Nosturin hallinta tapahtuu molemmissa malleissa kannettavalla radio-ohjaimella, tukijalkojen käyttö taasen mekaanisella venttiilistöllä. Nosturin ohjausventtiilistössä on myös mekaanisen käytön mahdollisuus. Koska nostin on hyväksytty henkilönostokäyttöön, on sen ohjauskeskuksessa pakollinen avaimella tapahtuva kytkentä henkilönostoon, jossa nostonopeus saa olla enintään 0,5 m/s.

Suuri ulottuma pienissä kuorissa

Jo pienemmässä F40 mallissa pienet ulkomitat hämäävät. Nosturin ulottuma sivulle on peräti 9,2 metriä, mistä nousee vielä 305 kilon taakka. Maksimitaakka 3,75 metrin päästä on 975 kiloa. Nostimien vakauttamiseksi on hyödynnetty kaivukoneista tuttua tapaa, eli nosturin mukana kääntyvä voimalaitepaketti toimii vastapainona. Tästä syystä XCountrylla on myös mahdollista kuljettaa taakkaa nosturissa riiputtaen. Nosturilla voidaan myös tasapainottaa nostimen kulkua vaikeissa maastokohdissa. Telaston voimat riittävät erittäin jyrkkiin nousuihin: valmistajan ilmoittama maksiminousukulma on 35 astetta. Alavaunuun on saatavissa myös kevlarköydellinen haalausvinssi, jolla voidaan avittaa kulkua hankalimmissa paikoissa.

Ulottuma ylöspäin on 12 metriä, myös maanpinnan alapuolelle ulottumaa on reilusti: 8 metriä. Nostokorikäytössä ulottuma lisääntyy reilun metrin. Puomiston geometria mahdollistaa nostot esimerkiksi oviaukosta rakennuksen sisälle, myös silloin, kun käytetään nostokoria.

Jotta nostin on saatu riittävän tukevaksi, siinä on neljä tukijalkaa. Tukijalat ovat teleskooppiset, eli ahtaissa paikoissa nostimen voi sijoittaa aivan seinän viereen. Tukijalat ovat myös irrotettavissa ja nostinta voidaan käyttää vain kahdenkin tukijalan varassa. Tukijalkojen käyttö on eriytetty nostimen käytöstä vaihtoventtiilillä – käytettävissä ovat joko tukijalat tai nostin, mikä estää nostotilanteessa tukijalkojen käytön vahingossa.

Laajat varustelumahdollisuudet

XCountryn kehittelyssä on ajeteltu nostimen olevan enemmän kuin nosturi tai henkilönostin. Alustarakenteessa on kiinnityspisteet puskulevylle, johon on mahdollista liittää myös trukkipiikit. Samoihin kiinnikkeisiin voidaan asentaa myös vetokuula, jolloin nostimella voi vetää työmaalla perävaunua. Tämä vähentää esimerkiksi asennustöissä lisäkaluston tarvetta. Ratatyökäyttöön on saatavissa myös kiskopyörävarustus.

Nosturi on mahdollista varustaa sähköliitännällä, jolloin nostokorista voidaan käyttää sähkötyökaluja. Myös erilaisten kahmareiden ja vastaavien tartuntaelimien käyttö on mahdollisia. Meramatec valmistaa myös NostoÄssä-asennustyökalua, jolla voidaan nostaa erilaisia putkia vaikeisiinkin kohteisiin. Kaikki varusteet ovat virallisesti hyväksytetty nostovälineiksi.

Mielenkiintoinen lisä varusteluun on mahdollisuus käyttää Havel-kantopilkkuria. Tämä lisää nosturin käyttökelpoisuutta esimerkiksi pihapuiden kaadossanostokorista käsin puun saa karsittua pystyyn ja katkottua pätkiksi, kantojyrsimellä voi pilkkoa kannonkin pois. Lisäksi nosturilla on helppo nostaa puun palaset perävaunuun, jonka saa nostimella vietyä hankalaankin paikkaan.

Uusin aluevaltaus Meramatecillaon pelastuslaitoskäyttö. Xtrailer-nosturia voi käyttää sammutustöissä ahtaissa ja vaikeapääsyisissä kohteissa ja onnettomuuspaikan raivaustyökin onnistuu. Ensimmäinen yksikkö on jo toimitettu pelastuslaitoksen käyttöön.

Myös teollisuuden kunnossapitopalveluihin on XCountryä toimitettu, esimerkiksi paperitehtaille.

Henkilönostokäyttö

Henkilönostoon voi käyttää:

- Kappaletavaranosturia varustettuna henkilönostokorilla ja nopeudensäädöllä
- Henkilönostinta
- Haarukkatrukkia varustettuna nostokorilla
- Etukuormaajan tai pyöräkuormaimen käyttöä ei ole sallittu, eikä näitä koneita saa hyväksytettyä henkilönostoihin

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Kiinnostuitko aiheista?