Taskukokoiset laseretäisyymittarit - Mittanauha työttömäksi

Laseretäisyysmittari voi korvata rullamitat ja mittanauhat lähes kaikessa, missä näitä perinteisiä mittavälineitä on tähän saakka käytetty. Nykyisin laseretäisyysmittareita käytetäänkin jo laajasti rakentamisessa.
Laseretäisyysmittari tekee mahdolliseksi mittaamisen yhdellä kädellä ja mitan voi ottaa pisteestä, jonka luokse ei voi päästä. Mittatarkkuus lasermitalla on vähintään yhtä hyvä kuin rullamitalla tai mittanauhalla: 1,5–2 mm. Pidemmillä matkoilla lasermittari on käytännössä tarkempi, koska mittanauhalla mittauksen joutuu aloittamaan uudestaan entisestä päätepisteestä, jos nauhan pituus ei muuten riitä. Kuvassa Leica Disto D810, jota on myynnissä muun muassa Uittokalusto.fi-nettikaupassa hintaan 749 euroa.

Laseretäisyysmittarit ovat helpottaneet rakentamiseen liittyvää mittaamista todella paljon, kun puhutaan puolesta metristä kymmeniin metreihin ulottuvista pituusmitoista ja niistä johdetuista pinta-alamitoista.

Seinän pituuden napsauttaminen esiin pienestä rasiasta on aivan toista kuin mittanauhan vetäminen nurkasta toiseen. Kun aikaisemmin huoneen seinän vieressä sijainnut vaatekaappi esti suoran mitan ottamisen, tulee haluttu mitta nyt yhdellä seisomalla ja ilman ynnäämisiä.

Eivät lasermittarit kuitenkaan aivan täydellisiä ole, eivätkä ne sovellu kaikkiin tilanteisiin. Mittalukeman saaminen laserilla edellyttää, että vastapäässä on jokin pinta, josta säde voi luotettavasti heijastua takaisin.

Tästä syystä tasaisen laatan pituuden mittaaminen ei suoraan onnistu, jos laatan päässä on pelkkää ilmaa. Paremmissa laitteissa on kulmafunktioihin perustuva laskenta, jolloin pituuden saa mitattua viistosti kohteeseen päin.

Laitteiden laskentakyvyssä on suuret erot: yksinkertaisemmat ja halvemmat mallit toimivat kuten mittanauha, kun monipuolisemmat laitteet osaavat laskea pinta-aloja, tilavuuksia, kaltevuuksia ja piiloon jääviä mittapisteitä.

Lisäksi on huomioitava, että osa laitteista sopii paremmin sisäkäyttöön kuin ulos. Pidemmillä etäisyyksillä ei ulkokäytössä laserpistettä pysty silmin erottamaan ja siksi laitteessa on pakko olla kamerakuvaan perustuva etsin.

Laseretäisyysmittareita on saatavana useimmilta sähkötyökalumerkiltä kuten Bosch, DeWalt, Milwaukee ja Makita sekä rakentamisen mittalaitteita valmistavilta yrityksiltä kuten Leica, jonka Disto-etäisyysmittareista kehittyneimmät mallit ovat erittäin monipuolisia välineitä mittaustyöhön.

Pelkän etäisyyden antavia lasermittareita saa halvimmillaan 60–80 eurolla. Säteen kantama on silloin vain parikymmentä metriä ja tarkkuus 2–3 mm. Sisäkäyttöön sopivien monipuolisempien mittalaitteiden hinnat alkavat 100 eurosta, mutta ammattikäyttöön tarkoitetut laitteen maksavat satasia.

Ulkokäyttöön sopivasta ja useita mittaustoimintoja sisältävästä mittalaitteesta joutuu maksamaan yleensä yli 500 euroa. Varsinaisen mittalaitteen lisäksi on tarpeen ostaa jalusta, jota ilman asentokulmiin perustuvat mittaukset eivät onnistu.

Kiinnostuitko aiheista?