GT Sonic RST 3 -ultraäänipesuri - ULTRAÄÄNI PUHDiSTAA

Ultraäänipesuri on osoittautunut yllättävän käteväksi monen pikkuosan puhdistuksessa. Kokeilimme laitetta kasvinsuojeluruiskun suutinten ja suodattimien puhdistukseen hyvin tuloksin.
Ultraäänipuhdistus sopii hyvin monen pikkuosan puhdistukseen. Kasvinsuojeluruiskun suuttimet ja suodattimet sameuttavat pesuveden melkein välittömästi.

Motonetin myymä RST 3 on nimensä mukaisesti varustettu 3 litran pesualtaalla. Puhdistettavat osat mahdutetaan säiliöön, lorautetaan ultraäänipesuun tarkoitettua pesuainetta tai jotain pintajännitettä laskevaa pesuainetta mukaan ja täytetään allas vedellä. Laitteessa on sekä ajastin (max. 20 min) sekä lämpötilan säätö sähkövastuksella.

Laite toimii startin jälkeen omin päin. Ultraäänen toimintatapaa ei erityisemmin huomaa, paitsi pienenä väreilynä veden pinnalla. Pesuvesi sen sijaan alkaa samentua lähes välittömästi. Lika irtoaa tehokkaasti. Lämpimän veden käyttö tehostaa puhdistusta.

Pesun teho perustuu ultraäänilähteen aiheuttamaan voimakkaaseen hyvin pienten ilmakuplien kavitaatioon. Ilmiön johdosta pesuneste tunkeutuu hyvin lian alle ja ”räjäyttää” sen liikkeelle.

Toimintaperiaatteen ansiosta osat, joita on hankala harjaten puhdistaa, käsitellään kaikkialle tunkeutuvan vesi-ultraääni-kuplien seoksella. Esimerkiksi ruiskun suuttimet, joissa on usein vaikeasti saavutettavia aukkoja ja kanavia, puhdistuvat hellävaraisesti ja perusteellisesti.

Rasva ja tiukka ruoste ovat haasteellisempia puhdistettavia, mutta hintaansa nähden ultraäänipuhdistus on oiva lisä pikku osien puhdistukseen. Pesunesteenä voi käyttää myös tehokkaampia liuottimia, kunhan huomioi puhdistettavan osan ominaisuudet.

Puhdistettavat esineet voivat olla melkeinpä mitä hyvänsä pinnaltaan tiivistä materiaalia, kuten kumia, lasia, metallia, muovia ja keramiikkaa. Ultraäänipesurilla voi puhdistaa myös herkkiä komponentteja, koska mekaanista rasitusta ei ole.

Ultraäänipuhdistimia myydään monissa tarvikeliikkeissä. Kokeilemamme laite maksaa reilun 200 euroa. Laite vaatii 220 V käyttöjännitteen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Kiinnostuitko aiheista?