Stimuloivaa turvallisuutta

Keinuvapohjaiset turvajalkineet aktivoivat esim. takareisiä ja jalkaterän keskiosaa. Vaikutukset huomaa nopeasti.

Turvajalkineita suositellaan käytettäväksi yhä useammissa työtehtävissä. Perinteisen ”rautakengän” lisäksi markkinoille on tullut runsaasti erilaisia vaihtoehtoja ja kenkiä on saatavana myös useilla eri suojausluokituksilla.

Uusimpana turvakenkämallina Suomen markkinoille tulevat italialaisen Giascon valmistamat keinupohjaiset turvajalkineet, jotka yhdistävät huomaamatta tapahtuvan harjoittelun arkipäiväiseen työkäyttöön.

Kaarevapohjainen kenkätyyppi on etenkin Saksassa erittäin suosittu, mutta Suomeen tämän tyyppiset kengät ovat vasta tulossa. Suurimpana yleistymisen esteenä lienevät ennakkoluulot, vaikka keinupohjakenkien terveyshyödyistä on tehty useita tutkimuksiakin.

Keinuvapohjaiset kengät aktivoivat uusia lihasryhmiä, kuten takareiden ja keskivartalon lihaksia. Samalla myös ryhti paranee. Paine siirtyy varpailta ja jalkapohjalta enemmän jalkaterän keskiosaan. Keinuvapohjaisia kenkiä onkin käytetty kuntoutustarkoituksissa esimerkiksi polven ja lonkan nivelrikon sekä jalkaterän alueiden kiputilojen yhteydessä.

Keinuvamallisen kengät pohja on kaareva, millä pyritään vähentämään jalkoihin kohdistuvaa painetta etenkin polvissa ja nilkoissa. Askeltaminen muuttuu automaattisesti rullaavaksi. Toisen ääripään tilannetta voisi verrata korkokenkiin: onko kukaan nähnyt sulavaa kävelyä korkkareilla?

Vaikutukset huomaa

Giascon laajaan valikoimaan kuuluu 12 keinuvapohjaista mallia, joista kokeiltavaksi saimme Gym S3 -version. Puolivartisen kengän pinta on siistiä, vettähylkivää Idrotech-nupukkinahkaa ja sisus hengittävää kangasta. Kaksikerrospohja on valmistettu polyuretaanista. Turvakärki ja naulaanastumissuoja ovat metallittomia. Kokonaisuus on tyylikäs, eikä mielikuva perinteisestä turvakengästä istu ulkonäköön.

Gym S3-turvajalkineen lesti on leveä, ja istuvuus oli ainakin allekirjoittaneelle mainio. Ilmeisesti jalkaterän lihaksia on tarkoitus stimuloida kunnolla, sillä alkuperäinen pohjallinen on varsin mitätön. Mieli tekikin vaihtaa se tukevampaan heti pienen kävelyn jälkeen. Nyt myynnissä olevien kenkien osalta myös valmistaja on päätynyt samaan ratkaisuun.

Keinupohjan vaikutuksen huomaa nopeasti, sillä askeltaminen rullaa eteenpäin pallon tavoin. Kenkien käyttöönotto vaatii kuitenkin hieman totuttelemista. Runsaasti kävelyä sisältäneen päivän jälkeen jalkaholvit olivat aavistuksen arat. Jotkut ovat kertoneet myös takareisien kipeytyneen reippaasti.

Alkuvaiheiden oireilut riippuvatkin kokeilijasta, sillä erilaiset anatomiset rakenteet ja erityisesti lihaskireydet reagoivat eri tavalla muuttuneeseen asentoon ja kävelytapaan. Uudentyyppistä kävelytapaa voi jossain määrin verrata uuden urheilumuodon harrastamisen aloittamiseen – vähemmän käytetyt lihakset kipeytyvät alussa, mutta rasitukseen tottuu nopeasti.

Tyylikästä turvallisuutta

Gym S3 -turvajalkineet eivät välttämättä ole konemiehen perinteiset kolpposet. Joillekin tämän tyyppisiin jalkineisiin totuttelu voi olla liian suuri kynnys, vaikka ne parantaisivatkin pitkässä juoksussa hyvinvointia. Kenkätyypin suurimmat vaikutukset ja edut saavutetaan askareissa, joissa jalkeilla oloa ja liikkumista tulee päivän mittaan runsaasti. Ulkomuotonsa puolesta Gym S3 voidaan luokitella ”Smart Casual” -luokan edustusjalkineiksi.

Giasco Gym S3:n ohjehinta on 112,22 euroa, joten hintansa puolesta jalkinepari ei ole mitään tusinatavaraa. Gym S3:t eivät kuitenkaan ole mitkään ”direktiivien täyttökengät”, sillä niiden käytön vaikutukset voivat vaikuttaa käyttäjän fysiologiaan laajemminkin. Jalkaterän asento ja jalkojen lihastasapaino kun aloittavat ylöspäin kertautuvan ketjun, jonka vaikutukset voivat ulottua jopa niskatasolle saakka.

Keinuvapohjaiset turvajalkineet ovat mielenkiintoinen yhdistelmä kuntouttavaa terveysjalkinetta ja ammatilliseen arkikäyttöön suunnattua turvakenkää. Terveysliikunnassakin parhaat tulokset saavutetaan, kun liikunnalliset elämäntavat saadaan nivottua luonnolliseksi osaksi arkipäivää.

Arto Turpeinen
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Kiinnostuitko aiheista?