Traktoreiden metsäohjaamoiden markkinakatsaus - Käyttö muuttuu

Maataloustraktoreiden metsäkäytön kulta-aikaa olivat 1960– 1990-luvut. Nykyisin maataloustraktorin metsäkäyttö on radikaalisti vähentynyt, mutta metsävarustukselle on edelleen runsaasti käyttöä.
Traktoreiden metsävarustusten kysyntä kunnallisteknisissä töissä on lisääntynyt. Tämä Valtra lastasi kevyenliikenteen väylän varresta kaadettuja puita Kehä ykkösen varressa Espoossa. Normaalisti Valtrat varustellaan Keslan nosturilla, mutta tässä tapauksessa koneeseen asennettiin asiakkaan jo edellisessä traktorissa ollut kuormain.

1960- ja 1970-lukujen traktorit olivat jo suoraan tehtaalta tullessaan varsin kelvollisia metsäajoon. Runkotankeista ja mekaanisista voimansiirroista johtuen mahanaluset olivat varsin tasaisia, eikä kriittisiä hydrauliikan putkituksia kulkenut kannoille ja risuille otollisilla paikoilla. 1960-luvulla metsäkärryt lastattiin vielä käsin tai mekaanisen vinssin avulla, eikä venttiilipöytien asennuksille ollut juuri tarvetta.

1970-luvulla kunnolliset turvaohjaamot yleistyivät ja maataloustraktorin kilpailijoiksi harvennushakkuille saapuivat kevyemmät kuormatraktorit, kuten Lokomo 909, Rottne Blondin ja Brunett Mini.

1980-luvulla maataloustraktoreiden maasto-ominaisuudet paranivat, kun neliveto yleistyi nopeasti. 80-luvulla esimerkiksi Valmet esitteli metsäkäyttöön suoraan sopivan 05-sarjan traktorimalliston, joissa kuljettajan istuin voitiin kääntää 180 astetta ympäri ja ohjaamon tasainen pohja helpotti käyttöä.

Lyhytakselivälinen, ketterä 05- sarja ja sen seuraajat 6000- ja 8000- sarjan mallit ovat tänäkin päivänä suosittuja metsäkäytössä.

Maatalous- ja metsäkäytön tarpeet eivät kohtaa

Sekä maatalous- että metsäkäyttöön sellaisenaan sopivaa ratkaisua ei liene keksitty. Esimerkiksi tuppisovitteissa oleva metsäkuormain soveltuu vaikkapa lannoitesäkkien lastaukseen, mutta lisää turhaan painoa ja maan tiivistymistä kevättöiden aikana. Metsäkäytössä tarpeelliset jäykät renkaat ovat huono valinta kyntöön ja peltokäyttöön.

Siksi metsävarustuksen olisi hyvä olla helposti irrotettavissa. Varsinkin kunnallisteknisissä töissä esimerkiksi juuri tuppisovitteinen kuormain saattaa olla kilpailutuksen ehtona. Asennustapa lisää joustavuutta, kun nosturia voidaan käyttää minkä tahansa perävaunun kanssa ja nosturi kulkee aina traktorin mukana.

Metsävarustukselle edelleen kysyntää

Metsäkäytön vähentymisestä huolimatta maataloustraktorin metsävarusteille on edelleen kysyntää. Käyttö onkin muuttunut puhtaasta metsäkäytöstä erityisesti puistoihin ja hakkurikäyttöön. Kääntyvä istuin on lyömätön kuormainta käyttäessä. Kunnallistekniikan töissä tuppisovitteissa olevalla metsäkuormaimella hoituvat niin kaadettujen puistopuiden ajot kuin hiekkalaatikon täytöt ja lehtien lastaaminenkin.

Puutavarakuormaimen käyttö lisääntyy myös maataloudessa. Paalien ajo sujuu joutuisasti riittävän tehokkaalla kuormaimella, samoin kalkkivaunun lastaaminen.

Nykytraktorissa olennaista metsään mentäessä on suojata traktorin alustaa, kuten vaihteiston putkia ja antureita iskuilta. Myös muoviset polttoainetankit on panssaroitava.

Varustelua kotimaassa ja ulkomailla

Traktoreiden varustelu on keskittynyt vahvasti merkkikohtaisesti. Tietyt yritykset varustelevat CNH:n traktoreita, toiset ovat erikoistuneet John Deereen. Valtrat varustellaan usein jo Suolahden tehtaan Unlimited-varustelussa.

Tehdasasenteisten varusteluiden lisäksi saatavilla on myös itse asennettavissa olevia sarjoja. Esimerkiksi Zetorin maahantuoja H.C. Petersen Finlandilta on saatavilla noin viiden tuhannen euron verottomaan hintaan Zetor Proxima -traktoriin soveltuva tee se itse -rakennussarja, joka sisältää tarvikkeet takajalkatilan laajennukseen sekä pohjapanssariin.

Kotimaista Massey Fergusoniin

Useimmilla maahantuojilla on vaihtoehtona ruotsalaisen Ölmstad Smiden ohjaamomuunnokset ja varustelut, mutta alalla toimii edelleen myös kotimaisia toimijoita. Ylivieskalainen Auto- ja traktorihuolto Suihkonen&Pihlajamaa valmistaa metsävarusteita Massey Ferguson -traktoreihin.

”Metsävarustelulle on varsin paljon kysyntää alle 120 hevosvoiman teholuokassa pienemmillä tiloilla, joilla maataloustraktorilla tehdään myös metsätöitä”, myyntipäällikkö Jarno-Matti Hakamäki Turun Konekeskukselta kertoo. ”Toinen kysytty kokoluokka on yli 250-hevosvoimaiset hakkuria pyörittävät traktorit, joita varustellaan usein esimerkiksi taakseajolaitteilla”, hän jatkaa.

Hakamäen mukaan pelkkä kääntyvä istuin ei enää riitä, vaan pakettiin halutaan mukaan myös esimerkiksi panssarointi. Panssarointeja saa käytännössä kaikkiin uusiin Massey Fergusonin mallisarjoihin, lisäksi esimerkiksi metsäajoon soveltuvat renkaat voidaan tilata tehdastilauksena.

”Kauttamme voi tilata uuden Massey Fergusonin metsävarusteilla, saatavilla on niin panssarointeja kuin ohjaamolaajennuksiakin. Metsävarusteluun menevä traktori tilataan yleensä sopivana peruskoneena tehtaalta esimerkiksi kapeilla lokasuojilla varustettuna”, Hakamäki toteaa.

Maataloustraktoripohjaisia metsäkoneita

2000-luvun maataloustraktorin metsäkäyttö on melko harvinaista. Poikkeuksen muodostavat yksittäisten metsäajoon soveltuvien mallien lisäksi maataloustraktoripohjaiset metsäkoneet. Esimerkiksi kotimainen Nisula on kehittänyt ensiharvennuskäyttöön Valtran edellisen polven A-sarjaan metsävarustuksen nostureineen, etuakselin jäykistyksineen ja keulapumppuineen.

A-sarjan uudistuksen myötä Nisulalla ei ole suunnitelmia 4-sarjan A-sarjan metsävarustelusta ja uusissa traktoreissa alustakoneena toimii jatkossa N-sarjan Valtra. ”Hankimme viimeisiä 3-sarjan A-Valtroja useita kappaleita ja ne on kohta myyty loppuun”, Kalle Mattsson Nisula Forestilta kertoo. Nisula keskittyy traktorin täyteen metsävarusteluun, esimerkiksi pelkkiä nosturiasennuksia Nisulalla ei käytännössä tehdä.

Täydellisesti metsävarustellun ensiharvennuksille sopivan uuden Valtran A3-sarjan traktorin hinta kouran vaihtovalmiudella, mittalaitteilla ja Nisulan 325H-hakkuupäällä on verottomana noin 120 tuhatta euroa.

”Hankintakaupan arvostus tuntuu olevan kasvussa ja metsäyhtiöiden puolelta suhtaudutaan kuitupuun osalta aiempaa positiivisemmin, mikä lisää maataloustraktoripohjaisten hakkuukoneiden kysyntää”, Mattsson kertoo. Nisula varustelee yhä enemmän myös käytettyjä 3-sarjan A-Valtroja. Ainoat edellytykset ovat, että traktori on varustettu ns. matalalla takalasilla ja ilmaistuimessa olisi hyvä olla kapea jalka.

Kiinnostuitko aiheista?