Husqvarna 545 FX -raivaussahan kokeilu osa 1 - Luminen talvi takana

Koneviesti sai talvella kokeiluun uuden version Husqvarnan yleiskokoluokan ammattiraivaussahasta. Luminen talvi oli vaativa olosuhde raivaussahalle.
Suomessa raivaussahoja käytetään myös talvisissa olosuhteissa. Talvikelit ovat usein todella haastavia. Koneviestin kokeilussa oleva uusi Husqvarna 545 FX on suoritunut lumikeleistä ja siirtyy nyt kesäisempiin olosuhteisiin.

Viimeisten vuosien aikana vähäiseksi jääneet lumikelit tekivät talvella 2018 paluun. Paksu lumi oli kaiken lisäksi erittäin jauhomaista, mikä on haastava elementti moottori- ja raivaussahoille. Talvella kokeilu jouduttiin keskeyttämään kymmenien senttien paksuisen lumikerroksen estäessä liikkumisen taimikoissa.

Reilu talvisarja

Husqvarnan Autotune-version 545 FX on myös saanut oman talvivarustelunsa. Ilmanpuhdistimelle tulevan ilman suuntausta muutetaan kesävarusteluun verrattuna erimuotoisella ilmanpuhdistimen kotelolla ja moottorin alla olevalla käännettävällä ilmakanavaläpällä.

Suurin ero aikaisempaan on se, että talvisarja sisältää siniväritteisen muoviverkkomallisen ilmanpuhdistimen, joka korvaa kesäaikaan käytettävän paperipuhdistimen. Muoviverkkopuhdistinta ei saa käyttää kuin talviaikaan ja talvisarjan kanssa. Paperisen peruspuhdistimen vaihtokustannus on kohtuullinen, 13 euroa, eli sen parempi suodattavuus ja moottorin kulumista vähentävä vaikutus kannattaa käyttää hyväksi talviajan ulkopuolella. Samalla pitenee sahan käyttöikä.

Moottorissa ominaisuuksia

Kokeiluun tullut saha oli ensim- mäisiä Suomeen saapuneita 545 FX -malleja. Tästä syystä käyttöön tuli perusversio, jossa ei ole lämpökahvoja. Talvivarustelun ilmanpuhdistin koteloineen kuuluu tähän malliin lisävarusteena ja maahantuoja toimittikin sen uunituoreena tehtaalta.

Sahalla ehdittiin sahata perusvarustuksellakin lumiolosuhteissa. Vaikka pölyävää lunta oli reilusti, toimi saha vakiovarustuksellakin. Syy on varmaankin se, että ilmanpuhdistimelle ilma tulee avarassa tilassa matalalla virtausnopeudella ja pääosin sahan alapuolelta.

Testisahaajilla on pitkä kokemus aikaisemmasta 545 FX -sahasta. Uudessa mallissa havaittiin selkeitä eroja edeltäjään. Moottorin vääntö ja kierrosherkkyys ovat parantuneet, eivätkä kelien muutokset vaikuta sahan toimintaan. Uudistunut Autotune on ilmeisen onnistunut versio raivaussahakäyttöön. Ruuvisäätöisessä edeltäjämallissa kelin muutokset vaikuttavat enemmän.

Kokeilu jatkuu kesäkeleille asti ja Koneviesti palaa sahaan laajemman kokeilujutun myötä myöhemmin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Kiinnostuitko aiheista?