Eko-Erotus 360-lieteseparaattori - Paluu markkinoille

Kiinnostus lietelannan separointiin on jälleen nousussa. Lannan separointi ravinnepitoisuudeltaan erilaisiin jakeisiin tai jopa kuivikkeeksi kiinnostaa monia. Lisäpontta separointiin saatiin viime syksyn korjuusäistä - kuivikkeista on ollut pula monilla tiloilla.
Eko-Erotus-separaattori voidaan asentaa asiakkaan haluamalla tavalla. Tämä kappale on liikuteltavissa kätevästi trukkipiikeillä. Separaattori voidaan asentaa myös kiinteäksi tai trailerin päälle.

Lietelannan separointilaitteistoja on jälleen alkanut ilmestyä markkinoille. Muutaman vuoden liki unholassa ollut menetelmä on noussut esiin kotieläintilojen töiden helpottajana.

Eko-Erotus on takavuosilta tuttu merkki, joka on palannut nyt markkinoille. Tuttua separaattorikonseptia on viilattu tehokkaammaksi, kertoo Eko-Erotus Oy:n Matti Yli-Mannila.

”Voimaa on lisätty ja kilowatteja vähennetty”, tiivistää Yli-Mannila.

Käytännössä separointiruuvit pyörivät hitaammin, mutta vääntöä niissä on enemmän, jolloin separaattorilla voidaan tehdä kuivikekelpoista materiaaliakin.

Eko-Erotuksen separaattoria tehdään kahta mallia, 1-ruuvista tai 3-ruuvista. 1-ruuvisen teho naudan lietteellä on 10–40 kuutiometriä tunnissa ja sian lietteellä 30–60 kuutiometriä tunnissa. 3-ruuvisella päästään naudan lietteellä 40–70 kuutiometrin ja sian lietteellä 70–110 kuutiometrin tuntitehoon.

Eko-Erotus-separaattorissa liete pumpataan ensin lietesäiliöstä separaattorin omaan, n. 300–500-litraiseen säiliöön. Säiliössä on ylivuotoputki, josta ylimääräinen liete valuu takaisin lietesäiliöön. 3,3-kilowattisten moottoreiden pyörittämät ruuvit työntävät lietettä seularumpuihin, joissa nestejae puristuu seulan läpi ja valuu kaltevan pohjapellin päältä siirtopumpulle.

Kuivajae kulkee ruuvien siirtämänä purkupäässä olevalle mattokuljettimelle/ruuvikuljettimelle ja edelleen nostokuljettimelle, joka siirtää kuivajakeen joko kasaan tai vaikka peräkärryyn. Kuivajae voidaan siirtää myös ruuvin jatkeena olevalla ruuvikuljettimella.

Kumilevy tiivistää

Separointiprosessi vaatii toimiakseen vastapaineen, jonka voimalla neste- ja kuivajakeet erotetaan. Monissa separaattoreissa tämä saadaan aikaan separointiruuvin purku- eli kuivapäässä olevalla fyysisellä painolla, jota voidaan säätää halutun kuivajakeen kosteusprosentin saavuttamiseksi.

Eko-Erotus on toteuttanut vastapaineen toisin. Painon sijasta seularuuvin päässä on haponkestävästä teräksestä valmistettu kuristusrengas sekä luonnonkumista valmistettu levy. Kumilevy on jäykkä, mutta silti erittäin joustava, ikään kuin paksu kalvo, ja se laskee kuivan tavaran purkautumaan akselin ja kumin välistä ulos.

Yksinkertaisella innovaatiolla on oma historiansa. Yli-Mannila on myös maidontuottaja ja lehmien kanssa touhuaminen synnyttää aina uusia ajatuksia.

”Kun vasikka syntyy, niin reikä kasvaa ja kasvaa ja kun lopuksi vasikan häntäkin on tullut ulos, niin reikä menee takaisin kiinni”, Yli-Mannila nauraa.

Vastapainetta voidaan muuttaa teräsrengasta vaihtamalla. Matti Yli-Mannila kertoo, että Eko-Erotus pystyy puristamaan kuivajakeen jopa 40 %:n kuiva-ainepitoisuuteen, mikä riittää jo kuivikekäyttöön.

Tiivis kuminen kiekko estää joustavana komponenttina myös tehokkaasti separointityössä joskus tiukassa paikassa sattuvat ikävät ja sotkuiset lietepurskahdukset. Jotkut separaattorivalmistajat opastavat syöttämään separaattorin ensin esimerkiksi heinää, millä saadaan muodostettua kuiva-ainetulppa separointirummun kuivapäähän. Matti Yli-Mannilan mukaan Eko-Erotus-separaattori pystyy muodostamaan kuiva-ainetulpan itsestään ilman turhia kikkailuja.

Varustelu tarpeen mukaan

Eko-Erotus-separaattoria toimitetaan sekä pelkkänä separaattorina tai varustellumpana pakettina, johon kuuluu tarpeellinen määrä lisävarusteita. Siirtopumppuja tarvitaan kaksi ja Eko-Erotus käyttää pumppuina tanskalaisia Landian pumppuja.

Separaattori voidaan toimittaa myös vinssivarustuksella. Vinssillä voidaan nostaa ja laskea sekä poistokuljetinta että uppopumppua lietesäiliöön. Sähkövinssin kapasiteetti on 200 kg ja se on asennettu pyörivään puomiin.

Separaattori voidaan asentaa kiinteästi lietesäiliön tai kuilujen jatkoksi. Erityisesti 1-ruuvinen kone on lähinnä yhden tilan separaattori. Kolmiruuvisen teho riittää jo urakointiinkin ja se voidaan jo tehtaalla asentaa esimerkiksi trailerin päälle. Toinen vaihtoehto on asentaa kokonaisuus trukkipiikeillä nostettavalle rungolle, jolloin siirrettävyys niin ikään on hyvä.

Matti Yli-Mannila kertoo, että asiakkaan toiveiden mukaisesti voidaan toteuttaa muitakin ratkaisuja.

Siirrettävyys tarpeen urakoinnissa

Kaakkois-Suomesta, Lappeenrannan seudulta käsin toimivan Kaakon Koneasema Oy:n toimitusjohtaja Juho Myllykangas kertoo, että koneasema halusi nimenomaan siirrettävän ja tehokkaan mallin ja päätyi kiinteästi trukkipiikeillä siirrettävälle rungolle asennettuun Eko-Erotus 360 -separaattoriin.

Kaakon Koneaseman toisella osakkaalla, Aki Autiolla on iso lypsykarjatila, jossa separaattoria käytetään. Siirrettävyys ja teho takaavat, että separaattoria voidaan käyttää myös urakoinnissa.

”Pienemmällekin tilalle voi näin tarjota hyvin separointipalvelua”, Myllykangas sanoo.

Kaakon Koneasema Oy urakoi jo ennestään säilörehua ajosilppurilla sekä kuivalannan levitystä, joten asiakaspintaan on hyvä tuntuma. Myllykangas uskookin, että uudella palvelulla on yhtiön ydintoimialueella Kaakkois-Suomessa hyvin kysyntää. Toisaalta helposti siirrettävä yksikkö liikahtaa tarvittaessa edemmäskin järeällä trailerilla.

Eko-Erotus 360 -lieteseparaattorin arvonlisäverollinen hinta on perusvarustuksella (käyttövalmis kone, sisältää kuljettimen) 37 944 euroa. Lisävarusteina on saatavissa asennus trailerille tai trukkipiikeillä siirrettävälle alustalle, kuivikemalli sekä siirtopumput. Eko-Erotus-separaattori on NHK-Keskus Oy:n myynnissä.

Kiinnostuitko aiheista?