Kauhanpyörittäjien valmistus on keskittynyt Pohjois-Ruotsiin - Tehtaita metsän keskellä

Suurin osa ruotsalaisista kauhanpyörittäjävalmistajista sijaitsee suhteellisen pienellä alueella pohjoisessa Ruotsissa. Syitä tähän erikoiseen tilanteeseen voi löytää yritysten historiaan liittyvistä syistä, mutta koko totuus se tuskin on.
Rototiltin Vindelnin tehdas on nykyaikainen konepaja, jossa automaattiset työstökeskukset hoitavat suuren osan työstä ja ihmisiä näkyy harvakseltaan. Tehtaan keskellä on suuri automaattinen varasto, jonne työstetyt komponentit siirtyvät jatkaakseen matkaa seuraavaan työvaiheeseen ja lopulta kokoonpanoon. Varasto muuten on suomalaisen Fastems Oy:n toimittama.

Ympäripyöriviä kauhankallistajia alkoi vuonna 1985 valmistaa kaksi yritystä. Toinen näistä oli Uumajassa Pohjois-Ruotsissa sijainnut Noreco-niminen konepaja. Se risti uutuustuotteen nimellä Rototilt. Toinen oli SMP Parts, jossa oli jo tätä ennen tehty pyörittäjiä.

Noreco meni konkurssiin 1992 ja konkurssipesän haltuun jääneet oikeudet Rototilt-tuotemerkkiin ja patenttiin osti Indexator Ab, joka taasen oli puunkuormaajien kourankääntäjiin ja hydrauliikan liittimiin erikoistunut konepaja pienellä Vindeln-nimisellä paikkakunnalla Uumajan luoteispuolella.

Noreco liittyy myös Engconin syntyhistoriaan, sillä Norecossa aikaisemmin työskennellyt Stig Engström oli irtisanoutunut yrityksestä vuonna 1990 ja alkanut kehittää omaa kauhanpyörittäjää. Engströmin yrityksen nimeksi tuli Engcon ja sen toiminta käynnistyi 1993.

Alkuvaiheessa Indexator hallitsi markkinoita usean vuoden ajan ehdottomasti suurimpana valmistajana. Tällä vuosituhannella Engconin menestys ja uudet tulokkaat ovat muuttaneet tilannetta.

Vuonna 2015 Indexatorin omistajaperhe päätti jakaa yrityksensä kahtia. Kourankääntäjät jäivät Indexator-nimeä kantavaan osaan ja kauhanpyörittäjien tuotanto siirrettiin uuden Rototilt Group Ab:n alle.

Pikkukunnan teollisuuskeskittymä

Indexator rakensi kauhanpyörittäjien tuotantoa varten uuden 6 000 m2 tehtaan Vindelniin vuonna 2007. Tehdas tuli parin sadan metrin päähän aikaisemmista tuotantotiloista, joihin jäi kourankääntäjien valmistus.

Samaan aikaan käynnistettiin vanhassa tehtaassa erillinen tutkimus- ja tuotekehitysosasto. Sinne tehtiin murtorasitusten koetuspenkki, jonka voimat vastaavat 30-tonnisen kaivinkoneen aiheuttamia rasituksia.

Yhteensä Rototilt ja Indexator työllistävät Vindelnissä pyöreästi 300 henkeä. Eivätkä ne ole ainoat konepajayritykset kyseisellä teollisuusalueella. Kivenheiton päässä sijaitsevat Granabin, Slagkraftin sekä Vimekin tuotantohallit.

Koko edellä kerrottu teollisuusalue sijaitsee harvaan asutulla metsäisellä seudulla, jolla ei pitäisi olla mitään erityisiä sijaintiin liittyviä kilpailuetuja, joilla voisi houkutella yritystoimintaa paikkakunnalle.

Kauhoja ja pyörittäjiä

Muutama sata kilometriä etelämpänä maisema vaihtuu ja metsien ohessa viljelymaan osuus kasvaa. Täällä sijaitsee 15 kilometriä rannikkokaupunki Hudiksvallista pohjoiseen 1 000 asukkaan Ilsbo, jossa on toiminut 1980-luvulta alkaen SMP Parts Ab:n konepaja.

Sitä on viimeisen 15 vuoden aikana laajennettu useaan otteeseen, sillä tuotteiden menekin kasvaminen on ollut lähes jatkuvaa. Nykyisin konepaja työllistää vajaat 100 henkeä. Kauhojen valmistus vie tuotantotiloista edelleen osapuilleen puolet.

Kappalemäärissä laskettuna on Engcon kasvattanut tuotantoaan viimeisen 15 vuoden aikana varmaankin enemmän kuin kilpailijansa. Niinpä myös Engcon päätyi rakentamaan uuden tehtaan Strömsundiin.

Engconilla on ollut vuodesta 2012 lähtien oma tehdas Puolassa ja sen laajennus on vuorossa tänä vuonna. Puolan tehtaalla on valmistettu kauhoja, tärylevyjä, kouria ja hitsattuja komponentteja.

Paikallinen ja globaali yhdistyvät

Edellä mainittuja Pohjois-Ruotsissa toimivia yrityksiä yhdistää voimakas sitoutuminen paikkakuntaan, jossa tehdas sijaitsee. Rototilt Group Ab:n ja Engcon Group Ab:n kohdalla sitoutumista vahvistaa se, että yritysten pääomistajat asuvat samalla seudulla, missä tuotantokin sijaitsee.

Edellämainituista poiketen SMP Parts Ab:n osake-enemmistö on yksityisellä sijoitusyhtiöllä. Toisena omistajana on Ruotsin valtion sijoitusyhtiö. Vaikka tämäntyyppisen yrityken omistajuus ei periaatteessa ole sidottu yrityksen sijaintipaikkaan, on SMP:n tuotanto ja osaaminen vahvasti ilsbolaisten käsissä.

Sijainti harvaan asutulla seudulla ei yrityksille ole kaikissa suhteissa helppoa. Se aiheuttaa ongelmia varsinkin kasvuvaiheessa, koska lisätyövoiman saaminen voi olla vaikeaa. Myös kauhanpyörittäjiä valmistavat yritykset ovat joutuneet tekemisiin tämän kanssa.

”Engcon on tänä vuonna kampanjoimassa Strömsundin kunnan kanssa uusien asukkaiden houkuttelemiseksi kuntaan. Meille on erittäin tärkeää olla mukana kampanjassa. Strömsund on perustamme ja yrityksenä meille on tärkeää, että tänne muuttaa ihmisiä, jotka voivat ja haluavat tehdä töitä”, sanoo Engconin henkilöstöpäällikkö Mikael Persson.

Tunnelma Pohjois-Ruotsin pienillä paikkakunnilla on usein optimistinen, ja uskoa perinteisen teollisuuden mahdollisuuksiin on yllättävän paljon. Toisin kuin monilla muuttotappiopaikkakunnilla Suomessa, Ruotsissa ei helpolla löydä luovutusmentaliteettia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Kiinnostuitko aiheista?