Lundberg 8240 - Voimaa ja vauhtia

Kiinteistökonemarkkinat ovat vuosia olleet pääpirteissään yhden suomalaismerkin hallinnassa. Ruotsalainen Lundberg hamuaa Suomessa lisää markkinaosuutta uudella 8240-mallilla, joka on samalla valmistajan järein kone.
Lundberg 8240:n huippunopeus on 50 km/h.

Lundberg 8240 on ruotsalaisen Lundbergin kiinteistökonemalliston suurin kone. Työpainoksi ilmoitetaan ilman työlaitteita noin 7 200 kg. Vaikka kyseessä onkin periaatteessa ruotsalainen tuote, niin käytännössä myös suomalaisella osaamisella on näppinsä pelissä – Lännen MCE omistaa Lundberg Hymas AB:n. Lisäksi koneiden rungot valmistetaan Loimaalla. Ulkomitoiltaan Lundberg on vastaavan painoista kuormainta hieman matalampi, mutta leveämpi. Painopiste onkin saatua kuormainta alemmas. Suurin nostokorkeus on 3 840 mm.

Hiljainen ohjaamo

Rakenteellisesti kiinteistökoneiden suurin ero kuormaimiin verrattuna on ohjaamon sijoittaminen kiinteästi eturunkoon. Työkoneeksi Lundbergin ohjaamo on harvinaisen hiljainen. Esimerkiksi tyhjäkäynnillä desibelilukemat ovat ainoastaan 55 mittayksikön luokkaa. Myös työskenneltäessä melutasot ovat erittäin alhaiset.

Lundbergin ohjaamosta on työlaitteelle suora näkyvyys. Hieman häiritsevää on kuitenkin kuormaimen aisojen ja etenkin nostosylintereitten asennuskorkeus, sillä rakenne peittää näkyvyyttä esimerkiksi siipilumikauhan kulmiin. Myös ylänäkyvyys vois olla parempi, sillä pienestä kattoikkunasta huolimatta paksu poikkipilari aiheuttaa kurkkimista äärikorkeuksissa. Aurinkolipan sisäpuolella on laaja peruutuspeili, jonka kautta takanäkyvyys on hyvä.

Ohjaussauvan liikkeet ovat erittäin herkät, myös käsituen säätömahdollisuudet ovat sivusuuntaankin mainiot. Ajosuunta vaihdetaan kahvan etupuolelta etusormella. Lundbergin ominaisuuksiin kuuluu myös automaattinen kauhanravistus. CAN-väyläohjauksen ansiosta joystickin toimintojen hallintaa eri katkaisimilla voi myös vaihtaa näyttöpaneelin kautta.

Testikoneeseen oli asennettu lisävarusteena saatava ilmaistuin, mikä teki työskentelystä miellyttävää. Kuljettajan penkin viereen on mahdutettu pieni istuin satunnaista apukuljettajan kyyditsemistä varten. Istuimen alla on säilytyslokero pientarvikkeille. Erityismaininta täytyy antaa erittäin tehokkaalle lämmityslaitteelle.

Hallintalaitteita riittää

Erilaisia painikkeita ja kytkimiä Lundbergissä on todella runsaasti. Niitä on sijoitettu sekä etupilariin ja ikkunan vierelle että ohjaussauvan yhteyteen. Kaikkien mahdollisten säätöjen hallinta vaatikin hieman perehtymistä. Toimintojen selkeyttämiseksi katkaisimien viereen on kuitenkin ilahduttavasti liimattu suomenkielisiä opastetarroja.

Lundbergin ominaisuuksien täysipainoinen opettelu kannattaa, sillä eri toimintojen hyödyntäminen tehostaa ja helpottaa työskentelyä. Alkuun pääsee toki nopeasti, mutta valitettavasti käyttöohjekirja ei ole selkein mahdollinen.

Testasimme konetta siipilumikauhalla ja U-auralla. Testikoneessa molempien käyttäminen oli hieman vaivalloista, sillä molempia siipiä ei voinut hallita yhtä aikaa, vaan käsi piti välillä irrottaa kahvasta ja vaihtaa aktiivinen puoli erillisellä katkaisijalla. Kyse oli kuitenkin vain testikoneen kytkennöistä, siipien ohjaus on mahdollista toteuttaa myös siten, että kättä ei tarvise välillä irrottaa, vaan puolet liikkuvat kahdella erillisellä peukalorullalla.

Monipuolinen näyttöpaneeli

Hieman vanhahtavasta ulkonäöstään huolimatta Lundbergiin on ujutettu runsaasti nykytekniikkaa. Näyttöpaneeli on ulkoasultaan selkeä ja toiminnot ovat monipuoliset. Työlaitteille on useita eri profiileja, joihin voi tallentaa esimerkiksi vakioudun hydraulituoton ja muiden toimintojen esiasetukset. Työlaitetta vaihdettaessa sopivat säädöt saa siis kohdilleen yhdellä napinpainalluksella.

Hydrauliikan nopeus on säädettävissä liikekohtaisesti. Esimerkiksi kuormatessa on toivottavaa, että puomisto liikkuu vikkelästi, kun taas auratessa hieman loivemmat liikkeet saattavat olla tarpeen.

Näytöltä voidaan seurata niin huoltovälejä kuin polttoaineenkulutustakin. Trippimittarilla on kätevä seurata polttoaineen menekin muutoksia esimerkiksi eri olosuhteissa tai eri ajotavoilla. Näytöltä voi lisäksi tarkastella vaikkapa AdBlue-nesteen lämpötilaa tai pakokaasujen puhdistusjärjestelmän komponenttien (SCR, DPF, DOC) lämpötiloja.

Tehoa tarjolla

Lundbergin menoa vauhdittaa työkoneissa hieman harvinaisempi VM Motori RM756. VM Motori kuuluu Fiatin yritysryppäseen ja se valmistaa työkonemoottoreita kokoluokissa 30–120 kW. Italialaisvalmistajan moottori tarjoaa tehoa 105 kW täyttäen samalla 4-tason päästövaatimukset.

VM Motori markkinoi moottoria erityisesti kompakteilla ulkomitoilla. Ei olekaan sattumaa, että voimanlähde on päätynyt Lundbergin käyttöön, sillä kiinteistöhuoltokoneissa moottoritilan ulkomitat eivät saa rajoittaa näkyvyyttä taaksepäin.

Tila on todellakin otettu hyötykäyttöön, sillä esimerkiksi ilmansuodatin ja työkalulaatikko on sijoitettu konetilan ulkopuolelle lokasuojien päälle. Akut ja Adblue-säiliö sijaitsevat vastakkaisissa takakulmissa. Vaikka päivittäiset tarkistukset ja suodattimien vaihdot onnistuvatkin liukuluukkujen takaa, niin remonttien teko on ahdasta ja vaatii peltien irrottelua. Iltahämärissä tarkistuksia tekevälle kätevä oivallus on kuitenkin moottoritilaan syttyvä valaisin.

Lundberg 8240:n nostotehoksi ilmoitetaan peräti 70 kN, eli 7 138 kg, ja kaatokuormaksi 5 850 kg. Lukemat on helppo todeta myös käytännössä, sillä voimaa on kokoluokka huomioiden tarjolla todella rutkasti.

Rankassa siirtoajossa, jossa nopeus vaihteli 25–50 km/h:n välillä, koneen ajotietokone ilmoitti polttoaineen kulutukseksi 12,5 litraa tunnissa. Umpihankeen parkkipaikkaa kolatessa lukemat olivat 7,6 litraa tunnissa, mutta kevyemmässä lumensiirrossa kulutus tipahti alle 7 litraan per tunti.

Vikkelä voimansiirto

Lundbergin huippunopeus on ilahduttavat 50 km/h. Ajo on myös vakaata ja turvallisen tuntuista, eikä melutasokaan nouse kohtuuttomaksi. Suurin käytännön hyöty suuresta ajonopeudesta on siirtoajossa, sillä kone nousee hieman suuremmatkin mäet mallikkaasti.

Ajonopeusalueita on käytännössä neljä: hidas ja nopea sekä molemmille alueille erikseen vaihdettavat siirtoajo- ja työskentelyalueet. Alueen vaihto ei onnistunut aina sulavasti, sillä erityisesti pakkaskelillä vaihto vaati runkonivelen heiluttelua. Työskentelyalueella Lundberg 8240 on todella vankka puskemaan ja lunta siirtyy U-aurassa miehekkäitä määriä, mikäli pitoa vain riittää. Eron työskentely- ja siirtoalueen välillä havaitsee helposti.

Lundbergin kääntöympyrän halkaisijaksi ilmoitetaan 4 345 mm kääntöympyrän ulkokehältä mitattuna. Suhteellisen pitkästä kokonaispituudesta huolimatta tämä mahdollistuu runkonivelen 43 asteen kääntökulmalla. Maastokelpoisuutta parantaa 17 asteen keinuntakulma. Tiukoissa paikoissa täytyy kuitenkin huomioida, että suhteellisesta ketteryydestä huolimatta konetyypille ominaisesti myös Lundberg saattaa lähteä puskemaan.

Tehokas hydrauliikka

Samankokoisiin pyöräkuormaimiin verrattuna Lundberg 8240:n hydrauliikan tuotto on omaa luokkaansa, sillä tuotoksi ilmoitetaan 290 l/min. Vastaavissa kuormaimissa tuotot ovat yleensä reilut 100 litraa pienemmät. Moottorihydrauliikan maksimituotto on 220 l/min.

Tehokas hydrauliikka tarjoaakin monia mahdollisuuksia. Tyypillisiä työlaitteita ovat esimerkiksi erilaiset vesakkoleikkurit ja harjalaitteet, joita varten vesisäiliön saa asennettua koneen päälle. Talvikäytössä hiekoittimen voi napata takanostolaitteeseen.

Testikoneen mukana toimitettiin myös Orlingen hydraulinen lumilinko. Vielä protoasteella oleva laite nielee paksummankin nietokset, mutta ajonopeutta ei voi tukkeutumisvaaran vuoksi pitää kovin suurena. Lundbergissä moottorin kierrosten ja ryöminnän eriyttäminen tapahtuu helposti potentiometrillä, mikä helpotti lingon käyttöä.

Lundberg 8240 peruskoneen arvonlisäveroton hinta on 128 000 euroa. Hintaa nostavat lisävarusteet, kuten ilmaistuin ja ilmastointi. Samankokoiseen pyöräkuormaimeen verrattuna hintaa voisi pitää melko kovana, mutta vaakakupissa painaa myös erinomainen työteho ja mukavuus.

Lundberg onkin suunniteltu täysipainoiseen urakointiin, jossa täytyy pystyä hyödyntämään erittäin tehokkaan hydrauliikan tuomia mahdollisuuksia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Weycor AR65e - Taskuraketti

KV 05/2017 05.04.2017
Kiinnostuitko aiheista?