Atlas Copco BC 3700 - Kaivinkoneen uusi leukamurska

Atlas Copco BC 3700 edustaa kauhamurskien uusinta sukupolvea. Siinä on ominaisuuksia, joilla on merkitystä käytännön työskentelyn helpottajina. Tärkein on suunnanvaihto tukkeumatilanteessa.
Normaalin käytännön mukaisesti murskakauhan voi varustaa käyttäjän konekantaan sopivalla liitinjärjestelmällä. Kuvassa OilQuick-pikaliitin, jota Umacon Oy käyttää muun muassa tässä koneessa.

Kaivinkoneiden murskainkauhojen käyttö on lisääntynyt 2000-luvulla jatkuvasti. Kaikkein eniten niitä käytetään purkutyömailla betonin pienentämiseen.

Murskakauha on järkevä ratkaisu, jos käsiteltävä määrä jää sen verran pieneksi, että telamurskauslaitoksen tuominen tontille ei ole kannattavaa. Ahtaassa rakennuspaikassa ei välttämättä ole edes tilaa murskauslaitokselle.

Usein kysymys on myös siitä, voiko murskaustyölle saada työkohteessa lupaa. Silloin kaivinkoneen lisälaitteella tehty betonin käsittely voi olla parempi ratkaisu kuin pienentämättömän betonijätteen ajaminen lähimpään betonijätteen vastaanottopaikkaan.

Murskakauhojen kasvanut kysyntä on saanut laitevalmistajat tuomaan runsaasti erilaisia tuotteita markkinoille. Samalla kauhojen tekninen kehitys on ollut vilkasta.

Atlas Copco on aikaisemmin myynyt melko perinteisesti toteutettuja murskakauhoja. Edelliskertaisilla Bauma-

messuilla Atlas Copco esitteli uudentyyppisen kauhamurskan.

Tätä murskainta on saatavana neljää kokoluokkaa: BC 2100, BC 2500, BC 3700 ja BC 5300. Ensin mainittu on tarkoitettu 18–28 tonnisiin koneisiin ja suurin 35–54 tonnisiin.

Uusissa murskaimissa helposti ulospäin havaittava piirre on, että murskan kita on saman levyinen kuin koko kauha ja kauhan koneisto on sovitettu kokonaisuudessaan kauhan päälle, jolloin sivuseinämien paksuus muodostuu vain päällekkäisistä levyrakenteista.

Rakenteen kapeus helpottaa kauhan käsittelyä ja materiaalin ottamista kauhan sisään. Atlas Copcon perinteiseen kauhamurskaan verrattuna uudet mallit ovat 30–40 cm kapeampia, mutta silti kitakoko on noin 20 % suurempi.

Pienin malli ottaa sisäänsä 0,5 m3 murskattavaa materiaalia, BC 2500 0,8 m3 ja BC 3700 yhden kuution.

Kauhan tuottamaa raekokoa voi säätää suhteellisen yksinkertaisella tavalla. Murskan pohja toimii oskilloivan leuan vastinlevynä ja sen etäisyyttä voi muuttaa kauhan peräpäässä olevien tappien paikkaa muuttamalla.

Runkopuolella tapeille on kolmet reiät ja alaleuan riipukkeissa kahdet. Näin saadaan kuusi eri kiinnitys variaatiota ja raekokoa: 20, 45, 70, 95, 125 ja 150 mm. Pienimmässä mallissa säätövaihtoehtoja on vain neljä ja maksimikoko 90 mm.

Murskan toiminta perustuu kahteen epäkeskoon, joita pyöritetään kahdella hydraulimoottorilla. Nämä epäkeskot on kiinnitetty murskan ylempään leukaan perätysten.

Epäkeskoakseleiden pyöritysrummut pitävät sisällään vastapainot, joilla leuan liike tasapainotetaan, jotta kaivinkoneeseen kohdistuvat värinät jäävät mahdollisimman pieniksi.

Epäkeskojen pyörittäminen synnyttää leukaan oskilloivan liikkeen, mikä saa leukojen välissä olevan materiaalin jauhautumaan. Rakeet valuvat pienentyessään kohti kauhan takaosaa ja rakeiden lopullinen koko määräytyy leukojen takaosaan jätetyn raon perusteella.

Murskassa kiertoliikkeen suunnan vaihtoa voidaan käyttää tukkeuman poistoon. Murskaan juuttunut esine saadaan ulos yksinkertaisesti kääntämällä hydraulivirtaus moottoreissa vastakkaiseksi.

Atlas Copcon uusien murskakauhojen rakenne on hyvin yksinkertainen, mikä yleensä vaikuttaa ylläpitokuluihin laskevasti. Leukojen kulutuslevyt on myös helppo kääntää ja vaihtaa. Merkittävin kuluerä ovat nimenomaan kulutuslevyt, joiden kestoikään vaikuttaa purkumateriaalia käsiteltäessä se, kuinka hyvin murskattava tavara on esipuhdistettu.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Kiinnostuitko aiheista?