Fullwood M2 Merlin -lypsyrobotti - Uutta markkinoille

Suomen markkinoille saatiin jo viides lypsyrobottimerkki, kun maailmalla hyvin tunnettu lypsylaitevalmistaja Fullwood tuli Suomeen. Fullwood M2 Merlin -lypsyrobotti aloitti tammikuussa lypsyn Kortesjärvellä Jouni ja Tuomo Aution uudessa navetassa.
Jouni (oik.) ja Tuomo Autio hankkivat ensimmäisen M2 Merlin -lypsyrobotin navettaansa. Urbanfeeders Finland Oy:n Mikael Pettersson (vas.) ja Zackarias Ahlvik uskovat uuden merkin herättävän lisää kiinnostusta Suomessa.

Englantilainen Fullwood on maailmalla tunnettu lypsylaitevalmistaja, mutta suomalaisille maidontuottajille merkki on tuttu lähinnä ulkomaisista alan näyttelyistä. Yhtiö on kuitenkin valmistanut lypsylaitteita jo liki 80 vuoden ajan.

Fullwood valmistaa pääasiassa isoja lypsyasemia, mutta kalanruoto- ja takaalypsyasemien sekä lypsykarusellien ohella yhtiön tuotevalikoimaan kuuluu myös automaattilypsyjärjestelmä. Ensimmäisen Fullwood Merlin -lypsyrobotin yhtiö esitteli jo vuonna 1997. Merlinistä julkistettiin seitsemäs tuotantoversio, M2 Merlin, vuonna 2014 ja se on edelleen markkinoilla.

Kilpailun kautta

Suomen ensimmäinen M2 Merlin -robotti aloitti lypsyn tammikuun alkupuolella Kortesjärvellä, Etelä-Pohjanmaalla Aution veljesten uudessa navetassa. Jouni ja Tuomo Autio siirsivät lypsykarjansa suoraan vanhasta parsinavetasta pihattoon ja automaattilypsyyn.

Jouni Aution mukaan kaikki lypsyrobottimerkit olivat harkinnassa ja kaikilta pyydettiin tarjoukset.

”Valintaan vaikutti monta tekijää. Kilpailu oli kova, mutta Merlinissä oli eniten haluamiamme ominaisuuksia.”

Päällisin puolin Fullwood M2 Merlin ei juurikaan poikkea muista lypsyroboteista. Yksipaikkainen robotti voidaan valita joko oikea- tai vasenkätisenä. Se soveltuu joko vapaaseen tai ohjattuun lehmäliikenteeseen.

Fullwoodia Suomessa edustavan Urbanfeeders Finland Oy:n Mikael Pettersson kertoo, että valmistaja kuitenkin panostaa nykyisin enemmän vapaaseen liikenteeseen. Merlinissä on neljä porttia – boksin molempien päiden lisäksi sivulla on kaksi porttia – joiden avulla erottelu lypsyrobotilta poistuttaessa tehdään.

”Lypsyboksi itsessään on iso ja tilava, joten kaikenkokoiset lehmät mahtuvat hyvin robotille”, Pettersson sanoo.

Hiljainen toiminta

Silmiinpistävintä – tai oikeastaan korviinpistävintä – M2 Merlinissä on sen suhteellisen äänetön toiminta. Merlinin lypsykäsivarren toiminnot hoituvat kolmella sähkömoottorilla, jotka ovat varsin hiljaisia.

”Yksi moottori hoitaa käsivarren pyörittämisen, yksi sivusiirron ja yksi liikuttaa käsivartta korkeussuunnassa. Moottorit ovat suoraan pyöritettävällä akselilla, mikä on tehokasta”, Mikael Pettersson sanoo.

Hänen mukaansa tällä ratkaisulla sähkönsäästö voi vuodessa olla jopa tuhansia euroja.

”Sähkönkulutus on noin 1,8 kilowattituntia 100 lypsettyä maitolitraa kohti. Vedenkulutus puolestaan 17,6 litraa maitolitraa kohti.”

Robotin sisuskalut näyttävätkin yllättävän tyhjiltä, sillä sähkömoottorit ovat pieniä. Robotin sisään on jätetty vain tarpeellinen elektroniikka, mikä Petterssonin mukaan parantaa käyttövarmuutta, kun kosteudelle ja lialle alttiina on vain vähän herkkiä osia.

Robotti hakee lehmän utareen ja vetimet laserskannauksella. Lypsyboksin yläpuolella on kamera, joka kuvaa lehmän ja merkitsee kuvaan utareen ja vetimien paikat. Näin kunkin lehmän utarekartta on robotin muistissa.

M2 Merlin päivittää vetimien sijaintitietoa viimeisten 10 lypsykerran keskiarvon mukaan. Kun lehmä poikimisen jälkeen tulee ensi kertaa robotille, aloitetaan kartoitus alusta.

Erilaisia varustetasoja

Aution robotin varustelutaso on laajin, M2 Expert, kolmesta mahdollisesta. Muut varustelut ovat perusmalli M2 Essential sekä hieman paremmin varusteltu M2 Extended. Extended-ja Expert-malleissa on vakiona maidon sähkönjohtavuusmittaus aikaisen utaretulehduksen havaitsemista varten.

Tuomo Autio kertoo, että robottiin haluttiin kerralla kaikki tarpeelliset lisävarusteet. Aution M2 Merlinissä on Fullwoodin CrystaLab-toiminto, jolla seurataan maidon rasva-, valkuais- ja laktoosipitoisuutta sekä mahdollisesti maidossa olevaa verta. Mittaus tehdään joka lypsykerta reaaliaikaisesti.

CrystaLabiin kuuluu myös lehmien aktiivisuusmittaus. Kullekin eläimelle laitetaan aktiivisuutta rekisteröivä nilkkapanta, joka on yhteydessä tuotannonhallintaohjelmaan.

Huoltoverkostoa tarpeen mukaan

M2 Merlinin huolto-ohjelmaan kuuluu 4 sisällöltään erilaista huoltoa vuodessa. Urbanfeeders Finland Oy on järjestänyt huollon toistaiseksi yhden sähköalan liikkeen kanssa, mutta jatkossa huoltosopimuksia tehdään tarpeen mukaan.

”Huoltoverkostoa laajennetaan tarpeen mukaan ja mukaan otetaan sellaisia huoltoyrittäjiä, jotka tuntevat maidontuotannon”, Pettersson kertoo.

M2 Merlinin hinnan Mikael Pettersson sanoo olevan linjassa muiden markkinoilla olevien lypsyrobottien kanssa. Koska mallivaihtoehtoja on kolme, vaihtelee hinta luonnollisesti varustelun mukaan. Edullisimmillaan Pettersson sanoo robotin – tai oikeastaan lypsyboksin – lähtevän 65 000 eurolla arvonlisäverottomana.

”Tällöin paketissa ei ole mukana esimerkiksi asennusta ja kompressoria. Aktiivisuusmittauskin voi monilla olla jo aiemmin, joten sitä ei tarvitse välttämättä hankkia.”

Parhaiten varustellun paketin hinnaksi Pettersson sanoo noin 120 000 euroa arvonlisäverottomana.

Kiinnostuitko aiheista?