Voimaa pienessä paketissa

John Deere 5125R.

John Deeren uusi 5R-mallisto on Suomessa tuore tulokas, saimme kokeiluun yhden ensimmäisistä maahamme tulleista yksilöistä. Varustus oli testin kattavin, mukana olivat niin ledvalot kuin ohjaamo- ja etujousituskin.

Moottoriteholtaan 5125R oli 10 hevosvoiman lisäteho huomioituna tehokkain 135 hevosvoimallaan. Moottori on kuitenkin vanhan, tason 3B-päästömääräysten mukainen. Alavääntö ei ole paras mahdollinen, mutta yli 1 500 moottorin kierroksella tarjolla on väkevää voimaa.

5R:n vaihteistona oli tuore Command8, myös puolet vähemmän välityksiä tarjoavat CommandQuad-vaihteistot ovat saatavilla. Vaihteiston käyttö on helppoa, aluevaihdeyhdistelmät sisäistää ilman koulutusta ja automaatti- ja manuaalitilan välillä siirtymiseen riittää lyhyen vivun heilautus. Kahdeksasta pikavaihteesta johtuen aluevaihteen sisällä on laaja vaihdejakauma.

Vaihteiston ja esimerkiksi nostolaitteen säädöt tehdään A-pilarin pikkunäytöltä, jonka käyttö on helppoa ja selkeää.

John Deeren vaihdevipu sijaitsee sivukonsolissa, CommandArm- monitoimikyynärnoja on mahdollista hankkia lisävarusteena. Etukuormaimen vipu on kiinnitetty säädettävään kyynärnojaan, kuormaimen vivussa sijaitsevat kuormaimen toimintojen lisäksi myös vaihteiston ja suunnanvaihtimen painikkeet.

Hydrauliikka on tehokas ja Suomeen tuotavissa malleissa aina suljettu kuormantunteva järjestelmä, pumpun tuotto on 117 l/min. Hydrauliikan käyttö on miellyttävää ja venttiilien ominaisuudet monipuoliset.

Maantiellä 5R on hieman hermostunut menijä, lyhyt akseliväli tuntuu ja etujousitus oli ainakin testiyksilössä hyvin jäykkä.

Etukuormainkäyttöä puoltavat hyvä ketteryys ja vaihteiston toiminta, näkyvyys ei ole esimerkiksi työlaitteelle kuitenkaan paras mahdollinen.

Ohjaamo on viihtyisä ja ilmanvaihto toimi hyvin niin kylmällä kuin kuumallakin, huurrekokeessa tosin jäät eivät ehtineet sulaa lasin alareunasta. Mittaristo sijaitsee modernisti A-pilarissa ja sen käyttö on varsin helppoa käden ulottuvilla olevasta valintapaneelista.

5R soveltuu hyvin pelto- ja voimanottokoneiden käyttöön, sillä voimaa on tarjolla runsaasti. Raskaat nostolaitekiinnitteiset työkoneet ovat haaste, sillä keula on melko kevyt ja nostolaite on aina kategorian 2 mitoituksen mukainen. Keula nousee helposti ilmaan neliteräisten kääntöaurojen kanssa.

5R:n vakiovarustus on kattava, mutta esimerkiksi jousitukset ovat lisävarusteita. 50 km/h versioita ei ole kuitenkaan saatavilla.

Plussat:

Ohjaamo

Vaihteiston porrastus

Ketteryys

Miinukset:

Nostolaite

Ohjaamonäkyvyys

Levoton käytös tieajossa

Kiinnostuitko aiheista?