Pätevä perustraktori

Valtra A114 HiTech.

Valtran uusi A-sarja jatkaa edelleen selkeästi A-sarjan perinteitä, kyseessä on konstailematon perustraktori. Sarjatuotanto ei ollut vielä koeajon aikaan alkanut, joten saimme kokeiluun kaksi eri esisarjan traktoria. A-sarjalainen oli selvästi vertailun edullisin traktori, kaulaa seuraavaksi edullisimpaan kertyi noin 18 tuhatta euroa.

MF:n tavoin Agcon 4,4-litrainen tarjoaa tasaista tehoa ja vääntöä matalilta kierrosluvuilta lähtien.

Vaihteistona on Valtralle uusi Agcon 6-portainen mekaaninen vaihteisto, johon ei ole saatavillakaan pikavaihteita. Mekaanisen voimansiirron vaihdevipu on pitkä, samoin sen liikevara. Pelto- ja tieajonopeudet sisältävän aluevaihteiston vipu on sijoitettu lattialle, mutta käytännön ajoissa pärjättiin enimmäkseen isommalla alueella.

Hydrauliikan kaksoishammaspyöräpumput tuottavat 98 l/min, joten kuormaimen liikkeet ovat melko joutuisat. Nostolaitetta on varsin näppärä käyttää, hallintalaitteet on myös sijoiteltu järkevästi.

Maantiellä Valtra kulkee suoraan, mutta kyyti ei ollut tietenkään yhtä tasaista kun jousituksilla varustetuissa muissa traktoreissa.

Valtra oli varustettu mekaanisella kuormanventtiilillä, sen vipu on kiinnitetty ohjauspylvään oikealle puolelle. Vivun kulmaa voi säätää, mutta se jää silti melko kauas kuljettajan istuimesta, eikä kuormainta ulotu kunnolla käyttämään normaalista istuma-asennosta. Lisävarusteinen kuormaimen sähköventtiili parantaa ergonomiaa selvästi tältä osalta.

Ohjaamo on tilava, säilytystilaakin on tarjolla hyvin ja lämmityslaite oli ryhmän tehokkain. Istuin on käännettävissä ympäri, mutta metsäohjaamoa ei ainakaan vielä ole tarjolla. Ohjaamon takajalkatilat syövät hieman takanäkyvyyttä.

A-sarja on muita edullisempana vaihtoehto myös käytetylle, mikäli mekaanisen voimansiirron välitykset riittävät omaan käyttöön. Normaalin maatalouskäytön lisäksi esimerkiksi kunnallistekniikan käytössä vaihteiston ominaisuudet ovat riittävät ja käännettävä istuin yhdessä riittävästi tuottavien kaksoispumppujen kanssa mahdollistavat esimerkiksi nosturin käytön ilman rakenteellisia muutoksia.

Valtran tapaan A-sarjakin on räätälöitävissä, mistä johtuen valinnaisvarustelista oli traktoreista pisin. Unlimited-varustelun kautta on mahdollista saada mm. lisää hydrauliikkaventtiileitä.

Plussat:

Tilava ohjaamo

Lämmityslaite

Kääntyvä istuin

Miinukset:

Isojen vaihteiden porrastus

Ohjaamon melutaso

Jalkakaasu

Kiinnostuitko aiheista?