Työkoneen kytkentä

Deutz-Fahrissa kaikki hydrauliikan pikaliittimet sijaitsevat työntövarren oikealla puolella, traktori on aina kierrettävä kun letkuja kytketään. Näkyvyys nostolaitteelle on kuitenkin paras tässä testissä.

Vertailimme työkoneen kytkennän helppoutta traktoreihin sekä normaaleissa käytännön työtehtävissä että muutaman verrokkikoneen kanssa.

Deutz-Fahr

Deutz-Fahrin ärsyttävin ominaisuus on sen nostolaitteen aktivointi, joka vaatii totuttelua. Nostolaite lukittuu automaattisesti, kun kuljettajan istuimelta noustaan. Aktivoinnin jälkeen työkoneen kytkennässä on oltava tarkkana, sillä syvyydensäätöpyörän vaikutus nostolaitteen asentoon oli melko suurpiirteistä. Tarkimpaan nostolaitteen asennonsäätöön päästiin käyttämällä vetokoukun lukitusvaijerin vieressä olevaa ylös/alas-painiketta, joka toimi mainiosti.

Pientä parannettavaa olisi myös voimanottoakselin suojan kiinnityksessä, joka nyt on tehty kolmen pienen sokan avulla. Sokkien irrotus paljain käsin oli niiden pienestä koosta johtuen melkoista askartelua.

Deutzin parasta antia työkonetta kytkiessä on hyvä näkyvyys. Leveästä takalasista on hyvä näkyvyys nostolaitteelle ja kytkettävälle työkoneelle. Deutzissa oli myös vertailun parhaat sivurajoittimet, joiden säätäminen onnistuu nopeasti niin tapin paikkaa muuttamalla kuin jengoja kiertämälläkin. Säätö on helppoa sekä työkoneen kanssa että ilman.

John Deere

John Deereen on suhteellisen helppo kytkeä työkone. Suurimmaksi harmiksi osoittautuivat kuitenkin yläasennossaan automaattisesti lukittuva sivurajoitin ja tilanahtaus sekä testiyksilön varsin äkäinen kytkin. Työkone olikin helpompi kytkeä pelkkää jarrua painamalla ja jättämällä kytkimen luistatus AutoClutch-toiminnon huoleksi.

Myös 5R:ssä näkyvyys nostolaitteelle on varsin hyvä, vaikka takalasi onkin melko kapea. Työkonetta kytkiessä 5R oli näistä traktoreista ahtain, sillä traktorin ulkomittoihin verrattuna kookkaat renkaat tulevat reilusti traktorin takaosaa ja esimerkiksi hydrauliikan liittimiä ulommas. Jotkin kokeilluista työkoneista olivat ylösnostettuina lähellä osua ohjaamon takalasiin.

John Deereä on kuitenkin helppo käyttää, esimerkiksi nostolaitteessa ei ole monimutkaisia lukituskommervenkkejä. John Deeren nostolaitteen käyttö oli Valtran ohella ryhmän tarkinta, vetovarsien pienetkin liikkeet onnistuvat ilman asetusten muuttamista vain syvyydensäätöä käyttäen. Sivurajoittimen säätäminen on työlästä ja työkoneen ollessa kytkettynä jopa hankalaa.

5R:n nostolaitteen ulkoiset painikkeet arvioimme ryhmän parhaiksi, tosin oikean lokasuojan painikkeet on tilattava lisävarusteena. John Deeren hydrauliventtiilien toiminnot olivat monipuoliset, mutta virtaussäädöt on kuitenkin tehtävä ohjaamon ulkopuolelta, eivätkä ne olleet kovin tarkat. Muiden traktorien tavoin 5R:ssäkään ei ole pidikettä vetovarren palloille.

Massey Ferguson

Massey Fergusonin takanäkyvyys on huonoin vertailutraktoreista. Kapea takalasi, pyyhkijänmoottori ja vetokoukun peili ovat näkemäesteinä työkonetta kytkiessä.

MF:ssä myös nostolaitteen lukitus vaatii kolme nappien painallusta ja syvyydensäätöpyörän käyttö vaatii tarkkuutta pieniä liikkeitä halutessa. Tarkimpaan nostolaitteen käyttöön päästiin Deutzin tavoin vetokoukun vapautukseen tarkoitettua painiketta käyttämällä.

Nostolaitteen etäkäyttöpainikkeiden osalta on muistettava aina vetää käsijarru päälle – muuten painikkeet eivät toimi, mikä on sinänsä viisasta turvallisuutta ajatellen.

Muissa osa-alueissa 5710 SL pärjäsi hyvin, kaikki hydrauliikan pikaliittimet ovat sijoitettu työntövarren vasemmalle puolelle. Myös työkoneohjainten sähkönsyötölle on useita vaihtoehtoja, yhtä pistoketta voidaan tarvittaessa käyttää myös päisteautomatiikan ohjaamana, jos traktori on sellaisella varustettu. Sivurajoittimet olivat perusmalliset, kierteellä ja tapilla säädettävät. Ns. ”pitkää reikää” niissä ei kuitenkaan ollut.

Valtra

Työkoneen kytkentä Valtraan on helppoa, vaikka testiyksilö olikin varustettu teleskooppimallisilla kiinteillä silmukoilla. Suurin puute on ryhmän toisiksi huonoin takanäkyvyys, vaikka nostolaitteelle näkeekin kelvollisesti. Valtra on käyttäjäystävällinen ja yksinkertainen, joissain tapauksissa ehkä jopa liian yksinkertainen. Tappimalliset sivurajoittimet ovat kätevät käytössä, mutta kuluvat vanhemmiten helposti väljiksi. Portaittain tapahtuva säätö ei myöskään mahdollista sivurajoittimien asettamista täysin tiukoiksi.

Valtran nostolaitteen käyttö on kuitenkin helppoa ja tarkkaa. Valtra oli myös ainut traktori, jonka työntövarren pidikkeeseen sopii minkä mallinen työntövarsi tahansa. Testitraktori oli myös varustettu Valtralle tyypillisellä ulosottoakselin hätäkatkaisijalla. n

Kiinnostuitko aiheista?