Lyöntimeisseli

Iskumeisselin ideana on yhdistää voimakas ruuviin päin suuntautuva voima ja samanaikainen kiertoliike. Iskumeisselin päähän lyödään vasaralla napakasti. Ruuvi avautuu, jos on avautuakseen.
Lyöntimeisseli koostuu vain muutamasta osasta. Hylsypään johteessa on kahteen suuntaan vino hahlo, jonka läpi poikittainen kovametallinen tappi kulkee. Avaussuunta määräytyy sen mukaan kummassa reunassa hahloa tappi on lyöntihetkellä.

Tiukkaan juuttunut risti- tai urakantainen ruuvi on hankala irrotettava. Ruuvimeisseliä on painettava ruuvia vasten vähintään samalla voimalla, kuin sitä kierretään. Monesti ruuvimeisseli kaikesta huolimatta lähtee nousemaan poispäin urasta ja ruuvin kanta menee äkkiä pilalle.

Iskumeisselin ideana on yhdistää voimakas ruuviin päin suuntautuva voima ja samanaikainen kiertoliike. Iskumeisselin avautumissuunta on tarkistettava ensimmäiseksi kääntämällä hylsyä myötäpäivään (normaali ruuvi). Lyönnin seurauksena hylsypää kääntyy silloin vastakkaiseen suuntaan. Iskumeisselin päähän lyödään vasaralla napakasti. Ruuvi avautuu, jos on avautuakseen.

Jussi Laukkanen

Liittyvät artikkelit
Kiinnostuitko aiheista?