Horsch Joker 3 CT

Kovien maiden muokkari

1.2.2018 / Koneviesti 02/2018

Horsch sopii hyvin nurmi- ja sänkikynnöksen muokkaukseen, koska kone on rakenteeltaan avara. Horschiin on saatavana sivulevyt (nuoli), jotka estävät olkea ja multaa lentämästä koneen sivuille. Levyjä ei kannata käyttää, mikäli pellossa on paljon turpeita ja kasvinjätteitä.


Lisämateriaali

Lautasmuokkain on monipuolinen työkalu

Lautasmuokkainten suosio on jälleen nousussa - siitä ei tullut 2000-luvun lyhytaikainen muotivillitys, jonka myyntimäärät laskevat muutaman vuoden kuluttua nopeasti. Lautasmuokkainta voidaan käyttää sekä kevät- että syysmuokkauksessa.
Lautasmuokkainten ensimmäinen aalto oli kaksijakoinen: 2000 luvun alussa markkinoilla oli runsaasti uusia, monesti itäeurooppalaisia ja hinnaltaan edullisia malleja sekä tunnettujen muokkainvalmistajien koneita. Nyt markkina on tasaantunut ja myytävien koneiden koot ovat kasvaneet. 
Käytettyjen lautasmuokkainten hinta laskee melko hitaasti, mikä helpottaa siirtymistä aiempaa suurempiin ja muokkausteholtaan parempiin malleihin. Muokkauslautasen halkaisija määrittä työsyvyyden, joka on maalajista riippuen 20-25 % lautasen halkaisijasta.
Markkinoilla olevien lautasmuokkainten lautasten koot ovat kasvaneet, Tällä hetkellä noin 50 sentin lautanen on suosittu, koska sillä päästään (lautasen kohdalta mitattuna) yli 10 sentin työsyvyyteen. Toistakymmentä vuotta sitten lautasten halkaisija oi yleisesti 40-45 cm luokkaa.

Säätöihin kannattaa paneutua
Perinteinen lautasmuokkain kulkee helposti vinossa, koska koko etummaisen rivin lautaset siirtävät maata yleensä vasemmalle ja takimmaisen oikealle. Kone kulkee suoraan silloin, kun kummankin lautasrivin vastus on yhtä suuri. Käytännössä lautasmuokkain on yleensä säädettävä hieman takakenoon, koska etummaisen lautasrivin vastus on yleensä suurempi kuin jo osittain muokatulla maalla kulkevien takimmaisten lautasten.
Nostolaitekiinnitteisen koneen kulkuasennon näkee parhaiten ohjaamosta. Kone kulkee suoraan, kun työntövarsi on traktoriin nähden suorassa. Mikäli työntövarsi on vinossa, niin silloin sen pituutta on säädettävä. Mikäli ensimmäiset lautaset siirtävät maata ajosuunnassa vasemmalle ja työntövarsi osoittaa oikealle, niin silloin ensimmäisen lautasrivin vastus on suurempi kuin takimmaisen rivin, minkä voi korjata pidentämällä työntövartta - päinvastaisessa tapauksessa vartta lyhennetään. 
Työntövartta kannattaa säätää varovasti, vain 1-2 kierrosta kerrallaan.
Vetokoukusta tai vetovarsiin kiinnitetystä vetolaitteesta hinattavan koneen asento on usein hankala nähdä ohjaamosta. Siksi perussäätö kannattaa tehdä toisen henkilön kanssa, joka näkee koneen asennon katsomalla sitä suoraan takaa, kun koneella ajetaan normaalia ajonopeutta keskimääräisissä olosuhteissa.

Uolevi Oristo