Vauhtipyörästä voimaa - Timco-pikahalkomakone

Polttopuun halkaisussa hydraulihalkojat ovat tutuimpia laitteita. Jonkin aikaa markkinoilla on ollut myös mekaanisia, tai paremminkin kineettisiä halkaisukoneita, joissa halkaisu tehdään vauhtipyörän antaman energian voimalla. Koneviesti pikakokeili Timco-pikahalkomakoneen.
Timco-pikahalkomakone on yllättävän pystyvä kone. Kuvan tyvipölli halkesi kolmannella iskulla.

Paksujen polttopuiden halkaisussa on perinteisesti totuttu turvautumaan tukeviin hydraulihalkaisijoihin. Viime aikoina markkinoille on tullut ns. pikahalkomakoneita, jotka ovat täysin mekaanisia halkojia. Sähkömoottoritoimisessa halkojassa on vauhtipyörä, jonka antaman kineettisen energian voimalla puu halkaistaan.

Koneviesti sai testattavakseen Timco-pikahalkomakoneen, jonka halkaisutehoksi ilmoitetaan rouheat 15 tonnia. Timco tuntuu olevan varsin suosittu kone markkinoilla, sillä testiyksilöä odoteltiin jokunen tovi.

Hammaspyörällä vauhtia

15 tonnin Timco on omilla jaloillaan seisova kone, jossa on 2,2 kW:n tehoinen sähkömoottori. Moottori pyörittää kapealla kiilahihnalla vauhtipyöriä, joita on kaksin kappalein koneen rungon molemmin puolin. Vauhtipyörien halkaisija on 30 cm.

Vauhtipyörien välissä on pieni hammasratas, joka siirtää voiman halkaisupainimelle. Painimen varren alareunassa on hammastanko, joka yksinkertaisesti painetaan käyttövivulla hammaspyörää vasten halkaisuliikkeen tekemiseksi.

Vauhtipyörien massa antaa halkaisupainimelle eteenpäin liikuttavan voiman, jolla halkaisukouruun asetettu puu painetaan halkaisuterän läpi. Painin palautuu lähtöasentoon palautusjousen voimalla.

Nopeutta ja tehoa

Timco seisoo omalla jalustallaan ja työskentelykorkeus, 60 cm, on ainakin keskimittaiselle miehelle melko sopiva. Järeämpien pöllien nostelu halkaisukouruun käy sopivasti liikunnasta.

Halkaisukoneen käyttö on yksinkertaista. Sähkömoottori käyntiin, puu halkaisukouruun ja kädet vivuille. Koneen käyttöön tarvitaan kahta kättä, sillä käyttövivun lisäksi käyttöliittymässä on varmistusvipu. Ratkaisu on työturvallisuuden kannalta hyvä, sillä ripeästi liikkuva painin voisi tuottaa yllätyksen, mikäli näpit olisivat väärässä paikassa.

Halkaisupainin liikkuu vauhdikkaasti, edestakainen liike kestää ainoastaan pari sekuntia. Kohtuullisen järeäkin puu napsahtaa hetkessä halki kahteen osaan halkaisevassa terässä. Halkaistut puolikkaat jäävät hyvin tarjolle terän takana olevalle pöydälle, josta ne on helppo siirtää uudelleenhalkaistavaksi tai jatkokäsittelyyn.

Halkaistavan puun maksimipituus on 46 cm, joten nykymittaista leivinuunihalkoakin pystyy hyvin tekemään. Puun maksimipaksuudeksi valmistaja ilmoittaa 40 cm.

Kokeilussa järein pölkky oli noin 35 cm:n paksuinen tyvikoivu. Kuvan tapauksessa tyvipölli halkesi kolmannella iskulla, joten 15 tonnin halkaisuvoimaan kannattaa suhtautua terveellä varauksella. Silti Timco on yllättävän tehokas kone, sillä ylimääräisten halkaisuliikkeiden teko ei juurikaan vie aikaa.

Keskijäreää ja sitä pienempää puuta Timco käsittelee huolettomasti. Halkaisunopeus on niin hyvä, että ohuemmastakin rangasta tehtyä puuta voi halkoa kohtuullisella työsaavutuksella, mutta omimmillaan Timco on nimenomaan järeän puun halkaisussa.

Pikahalkomakone yllätti toimivuudellaan ja nopeudellaan. Pihakoivujen jalostaminen bioenergiaksi on Timcon avulla varsin helppoa.

Alustaan huomiota

Tasaisella betonilattialla Timco seisoo hyvin jaloillaan, mutta pehmeämpi ja epätasaisempi alusta saattaa ajaa kohtalaisen painavan, 98,5-kiloisen koneen helposti kyljelleen. Mukana tulevat pyörät ovat siirrettävyyden kannalta periaatteessa hyvä ratkaisu, mutta käytännössä pienet ja kapeat pyörät kannattanee vaihtaa tukevampiin.

Halkaisuterä on hitsattu kiinni runkopalkkiin. Tällä tehokkuudella terä voisi aivan hyvin olla vaihdettava, jolloin ainakin pienempioksaisella puulla neljään osaan halkaisevaa terääkin voisi käyttää. Kätevä käyttäjä voi tietysti tuunailla konetta 1 vuoden takuuajan umpeuduttua mieleisekseen.

Pikakokeilun aikana koneen kestävyydestä ei pysty varmoja huomioita tekemään. Silmävaraisesti arvioituna heikoin kohta saattaa olla halkaisupainimen palautusjousi, joka on pitkä ja varsin ohuesta materiaalista tehty. Jäykempi jousi kuitenkin pienentäisi halkaisuvoimaa jarruttamalla painimen liikettä.

Yksinkertainen kone ei kovin kummoisia huoltotoimenpiteitä kaipaa. Halkaisupainimen liukupalkki kannattaa pitää hyvin rasvattuna, ettei kitka syö tehoa ja nopeutta. Jos palkki oli kuiva, ei painin aina palautunut itsestään takaisin lähtöasentoon.

Kiilahihnan kuntoa ja kireyttä kannattaa tarkkailla. Hihna luistaa oikeastaan aina, kun painin ei saa puuta yhdellä iskulla halki. Vahinkoa sinänsä ei hihnan mahdollisesti katketessa pääse syntymään, sillä vauhtipyörä ja käyttöhihna on hyvin koteloitu. Koneen mukana toimitetaan varahihna.

Maahantuojan, Suomi Trading Oy:n, mukaan varaosiakin on kiinalaisvalmisteiseen koneeseen saatavilla ja jopa huoltokin on järjestetty.

Kiinnostuitko aiheista?