Amazone Cayros XM 4-850 VS

Uusi kyntöauramerkki Suomeen

11.1.2018 / Koneviesti 01/2018

Amazone Cayros Koneviestin kokeilussa

Testiaura oli Amazone Cayros XM 850 VS, jonka rungon korkeus on 78 ja teräväli 85 senttiä. XM-aurat ovat aina 4-teräisiä. XM-mallisto on tarkoitettu enintään 130 kW/140 hv tehoisiin traktoreihin.

S-mallissa on hydraulinen viilun leveyden ajonaikainen säätö ja terien laukaisulaite. Säätöalue oli 32-52 senttiä, perinteisin mitoin ilmoitettuna reilut 12-20 tuumaa. Kääntölaite on varustettu kartiolaakerein.

Testin aikana Amazone Cayroksella kynnettiin hieman kesantonurmea, mutta pääasiassa sänkipeltoja. Maalaji vaihteli aitosavesta savipitoiseen hietamultaan.Vetokoneina käytettiin syksyn traktotestin 100-125 -hevosvoimaisia yleistraktoreita sekä reilusti suurempaa John Deere 6M190 -traktoria. Amazone Cayros on melko kevyt nostaa ja myös vetää, minkä vuoksi vetokoneeksi riittää jopa 100 hv traktori.'

Jäykimmillä aitosavilla kannattaa käyttää n. 35 sentin eli 14" tuuman viilunleveyttä, koska viilu kääntyy silloin paremmin ja auran paino riittää pitämään työsyvyyden haluttuna.

Keveillä mailla voi käyttää koko työleveyttä ja jopa 11-12 km/h työleveyttä, mikäli vetokoneen jälki riittää. Olki peittyy kuorimien ansiosta edelleen hyvin, vaikka pelto näyttäkin äestetyltä eikä kynnetyltä.

Amazone on helppo säätää, mutta tarvittavien työkalujen määrä on suuri.

Hehtaareja kertyi 55. Kuorimilla varustettu aura tukkeutui vain muutaman kerran, kun rukiin olkea oli paljon.

Amazone osti Vogel&Noot auratehtaan, jonka aikaisempiin malleihin Cayros perustuu. Cayros on keskihintainen aura.

Uudesta nimestään huolimatta Amazone Cayros on kokeiltu ja Suomen olosuhteisiin sopiva varma valinta.

Painetun Koneviestin kestotilaajana tai Koneviestin sähköisten palveluiden tilaajana sinulla on lukuoikeus kaikkeen koneviesti.fi:ssä olevaan sisältöön (artikkelit, arkistot ja näköislehdet).


Lisämateriaali