Helpompi lastaus ja siistimpi perävaunu - Lantavaunuun lisälaidat

Mikkeliläinen koneurakoitsija Jussi Nykänen kyllästyi ylimääräiseen työhön lantavaunun kanssa. Jussin mielestä lanta kuuluu vaunun sisäpuolelle, eikä levitinvaunun perään pitäisi jäädä maantiellä lantavanaa.

Päivittäisen lannan siirron tehostamisen idea kypysyi vähitellen Jussi Nykäsen mielessä. Huolellisen kypsyttelyn jälkeen ajatus oli viimein toteutusvalmis: urakointivaunuun tehtiin hydraulisesti kääntyvät 30 cm korkeat lisälaidat.

Kuormausvaiheessa laidat käännetään alas vaaka-asentoon, jolloin kauhasta tippuva lanta ei sotke vaunun laitoja, eikä jää lokasuojien päälle.

Kuorman tultua täyteen, käännetään laidat ylös, jolloin laidan päällä ja reunalla oleva lanta menee automaattisesti kuormatilaan. Kuormassa oleva lanta ei myöskään pääse tippumaan tielle, koska kuorma jää ikään kuin vajaaksi.

Molemmilla laidoilla on oma hydraulisylinteri, jolla laitaa käännetään. Sylinteri on vain toisessa päässä, josta se kääntää vipuvarren avulla akselia, joka on laakeroitu vaunun laidan päälle. Laitojen valmistuksen hoiti Haumet Oy.

Laidat ovat olleet käytössä yhden kesän, ja vaunun pesukerrat ovat vähentyneet huomattavasti. Samoin työmaalta toiselle siirtymisen aluksi tehtävää puhdistusta ei ole juuri tarvinnut tehdä, koska lantaa ei ole vaunun kyljissä eikä lokasuojien päällä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Kiinnostuitko aiheista?