Torronsuon bakteerit tekevät metaania CO2:sta ja vedystä

Mikrobien voimalla

11.1.2018 / Koneviesti 01/2018

Biokaasulaitoksen tankkausasemineen toimitti laukaalainen BioGTS-niminen yritys. Karjanlannan ohella syötteenä käytetään teollisuuden sivuvirtoja ja kalanperkuujätettä.

Qvidja Kraftilla on patentit ainutlaatuiseen suomalaiseen keksintöön, jolla voidaan tuottaa metaania hiilidioksidista käyttämällä suosta eristettyjä mikrobeja. Samat mikrobit tuottavat synteettistä metaania puukaasun sisältämästä vedystä.

”Tämä voi olla ratkaisu myös uusiutuvan sähkön varastointiin. Aurinko- tai tuulienergian hinta on ylitarjontatilanteessa alhainen. Tällöin halpaa sähköä voidaan käyttää vedyn erottamiseen vedestä ja tehdä vedystä synteettistä metaania. Sen määrällä ei oikeastaan ole ylärajaa ja sillä on uusiutuvan energian varastointimuodoista pisin varastointiaika ja laajin varastointikapasiteetti eli maakaasuverkosto”, Ilkka Herlin, toinen Qvidjan omistajista tähdentää.

Painetun Koneviestin kestotilaajana tai Koneviestin sähköisten palveluiden tilaajana sinulla on lukuoikeus kaikkeen koneviesti.fi:ssä olevaan sisältöön (artikkelit, arkistot ja näköislehdet).