Suomalainen läpimurto

Saksalainen perävaunuvalmistaja Krampe on suuri tekijä omassa tuotesegmentissään. Krampen näyttelyosastolla Black Bruin oli yleisön huomion kohteena, sillä näkyvimmällä paikalla oli HP 20 -perävaunu varustettuna Monrocin vetävällä akselilla. Vaunun kuormatilavuus on 16,3 m3. (JL)

Jyväskylässä toimiva Black Bruin Oy (vuoteen 2016 asti Sampo Hydraulics) valmistaa hydraulisia napamoottoreita, jotka perustuvat 1950-luvulla keksittyyn SIsu-nestemoottoriin. Suomessa moottoria voi nähdä useamman valmistajan metsäperävaunuissa tai esimerkiksi Kiren maansiirtovaunussa.

Tänä vuonna Agritechnicassa näkyi selvästi, että Black Bruin oli lyönyt itsensä läpi eurooppalaisten valmistajien keskuudessa. Pyöreästi kymmenen valmistajaa oli ottanut Black Bruinin hydraulivedon johonkin omaan tuotteeseensa.

Mukana oli hyvin monipuolinen kattaus perävaunu- ja laitevalmistajia, esimerkiksi Binderberger Machinenbau GmbH, Monroc, Stapel, Annaburger Nutzfahrzeug GmbH ja Göweil Maschinenbau GmbH. Black Bruinilta kerrottiin, että nykyisin jo valtaosa tuotannosta menee vientiin ja tulevaisuudessa Suomen osuus tulee väkisinkin jäämään marginaaliseksi.

Kaupallisesti merkittävimmäksi saattaa tulla akselivalmistaja BPW:n kanssa tehty sopimus. BPW myy hydraulisesti vetävää akselia omalla tuotemerkillään Agro Drive.

BPW:n akselin ominaisuuksiin kuuluu helppo huollettavuus. Jarrurummut ovat irrotettavissa samaan tapaan kuin tavallisissa akseleissa, jonka jälkeen kenkien vaihto on mahdollista irrottamatta vetomoottoria. Akselissa on myös valmiina mahdollisuus PTG:n rengaspaineen säätöjärjestelmälle sekä ABS- ja luistonestojärjestelmän tarvitsemille antureille.

Agro Driven ajomoottorit ovat kaksinopeuksiset ja suurin vääntö 200 barin hydraulipaineella on 18 800 Nm ja 400 bar paineella 37 600 Nm. Vain moottorit tulevat Suomesta, muu akseli tullaan valmistamaan BPW:n Unkarin tehtaalla vuoden 2018 kesästä alkaen.

Jussi Laukkanen

Lue lisää