Monikäyttöinen kaarihalli - Richel-hallit

Ranskalainen Richel Group on erikoistunut erilaisten PVC-peitteisten kaarihallien ja kasvihuoneiden valmistukseen. Etelä-Ranskassa, Eygalieresin kaupungissa pääkonttoriaan pitävä yhtiö on Euroopan suurin kaarihallivalmistaja.
PVC-peitteinen teräskaarihalli sopii mainiosti esimerkiksi paalivarastoksi.

Vuonna 1964 perustettu Richel Group on erikoistunut erilaisten hallien valmistukseen. Tuotanto alkoi kasvihuoneista ja myöhemmin niiden rinnalle tuotepalettiin tulivat erilaiset teräskaarirungon varaan pystytettävät PVC-hallit.

Richel Groupin vuotuinen liikevaihto on n. 90 miljoonaa euroa ja tuotantoa viedään 80 maahan. 240 henkeä työllistävän yhtiön liikevaihdosta 70 prosenttia tulee viennistä. Suurin yksittäinen markkina-alue on kotimaa Ranska vajaan kolmanneksen osuudella, mutta esimerkiksi Meksikoon viedään neljännes yhtiön tuotannosta. Loppuosa tuotannosta jakaantuu tasaisesti ympäri maailman.

Richel Group valmistaa yli tuhat PVC-peitteistä kaaarihallia vuodessa. Katettavaa pinta-alaa niistä kertyy yhdessä kasvihuoneiden kanssa reilut 300 hehtaaria. Tuotanto on kokonaan Ranskassa ja yhtiö tekee itse kaikki halleissa käytettävät osat. Richel toimittaa kasvihuoneet yleensä avaimet käteen -toimituksina, sillä kohteet ovat kooltaan isoja, yleensä useita hehtaareja.

Teräskaarien varaan koottaville PVC-peitteisille halleille Richel on lanseerannut Shelterall-tuotemerkin. Mallistossa on useita erikokoisia halleja. Pisin PVC-peitteinen halli on ollut Michelinille toimitettu 400 metrin pituinen eristetty halli, jota yhtiö käyttää rengastesteissään.

Richelin Suomenkin markkinoista vastaava markkinointipäällikkö Bartholomiej Benisz kertoo, että Puolaan on toimitettu maatilakäyttöön 100 metrin pituinen Shelterall-halli.

”Puolaan toimittamiemme hallien keskikoko on 240 neliömetriä”, Benisz kertoo.

Suomessa Richelin teräsrunkoisia Shelterall-pressuhalleja Richel-halleja markkinoivan Turun Konekeskuksen Timo Haavisto kertoo, että kiinnostusta tällaisiin halliratkaisuihin näyttää olevan maatalousyrittäjien lisäksi muillakin kevyitä ja edullisia suojia tarvitsevilla aloilla.

Haaviston mukaan Richel-hallit sopivat moniin käyttötarkoituksiin. Esimerkkejä löytyy helposti, esimerkiksi maataloudessa paali- tai kuiviketurvevarasto tai konesuoja on helppo toteuttaa tällaisella ratkaisulla. Pressuhalli soveltuu aivan hyvin myös kotieläinsuojaksi esimerkiksi lihanaudoille.

Muilla aloilla on helppo kuvitella pressuhallin toimivan hienosti erilaisten säkitettyjen tuotteiden suojana tai vaikkapa hiekoitussepelin sääsuojana. Teräskaarirunkoisen ja PVC-peitteisen hallin etuja ovat helppo ja nopea pystytys sekä edullinen hinta. Koska rakenne on kevyt, voivat perustuksetkin olla kevyitä, mikäli halli on tarkoitettu vain kevyehköön varastokäyttöön.

Hallit ankkuroidaan sokkelirakenteeseen tai maahan joko kiilapulteilla tai lyöntiankkureilla. Periaatteessa hallin voi pystyttää tasaiselle maalle, mutta mikäli hallissa liikennöidään vähänkään reilummin koneilla, on ymmärrettävästi syytä tehdä ainakin tasattu murske- tai sorapatja hallin perustaksi.

Teräskaarirunko voidaan pystyttää myös harkko- tai valusokkelin tai esimerkiksi betonielementtiseinän päälle. Tällöin pressuhallirakenteella voidaan esimerkiksi kattaa lantalat tai säilörehusiilot tai muut laakavarastot.

Hallit on mitoitettu suomalaisille tuuli- ja lumikuormille ja ne kootaan 1 metrin kaarivälillä.

Richel-hallit ovat Turun Konekeskuksen myyntilistalla 8, 10 ja 12 metrin levyisinä ja 6,0 metrin pituudesta alkaen. Hallien korkeudet keskellä hallia ovat vastaavasti 3,6 metriä, 5,0 metriä ja 6,75 metriä. Lisäksi mallistossa on pienempään tarpeeseen kaarikatos, jonka leveys on 4,5 metriä ja korkeus keskellä 2,25 metriä. Erikoistilauksesta psytytään toimittamaan myös erittäin leveitä, 15,8 tai 25 metrin levyisiä halleja.

Hallit voidaan varustella erilaisilla päätyseinillä ja pressuovilla. Sisäpuolelta seinän alaosa voidaan suojata valmiilla teräslevyelementeillä, jota estävät tehokkaasti eläinten tai koneiden muuten mahdollisesti tekemiä vaurioita pressukankaaseen.

Kiinnostuitko aiheista?