Heinät katokseen

Dylan Zacharie valitsi PVC-peitteiset kaarihallit kustannussyistä. Rahan säästö perinteisempiin halleihin verrattuna oli huomattava.

Etelä-Ranskassa Eygalieresin kaupungissa kuivaa heinää tuottava Dylan Zacharie on pystyttänyt jo kaksi Richelin pressuhallia maatilalleen. Halleja käytetään pääasiassa heinävarastona, mutta myös talviaikaiseen koneiden säilytykseen.

Zacharie tuottaa kuivaa heinää lähiseudun hevostallien ja karjatilojen tarpeisiin. Hänellä on reilut 30 hehtaaria omaa heinätuotantoa ja lisäksi hän urakoi koneillaan noin 200 hehtaaria vuosittain. Palettiin kuuluu joko pelkkä niitto tai sen lisäksi pöyhintä, karhotus ja paalaus asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Zachariella ei omalla tilallaan ole eläimiä, vaan kaikki heinä myydään. Kahteen Richelin kaarihalliin mahtuu koko peltoalan tuotanto, satotaso on 8–10 tonnia kuivaa tavaraa hehtaarilta.

Zacharie hankki ensimmäisen halleista 5 vuotta siten valmiiksi pystytettynä. Uudempi halleista nousi 2 vuotta sitten ja sen Zacharie pystytti itse. Halleissa ei ole varsinaisia perustuksia lainkaan, vaan niiden alla on ainoastaan tasattu murskepatja.

Toinen halleista on 10 metriä leveä ja 30 metriä pitkä, toinen on leveydeltään 9,30 metriä ja pituudeltaan 52 metriä. Molempien hallien seinien alaosa on suojattu teräslevyillä, jotka ovat tukeva suoja mahdollisia koneiden kolhuja vastaan.

Dylan Zacharie kertoo harkinneensa ensin tavanomaisia teräs- tai puurunkoisia halleja, mutta niiden hinta olisi ollut noin 150 000 euroa. Kahden pressukatteisen hallin hinnaksi tuli yhteensä noin 50 000 euroa.

Vanhemmalle, 4,7 metrin korkuiselle hallille piti anoa toimenpidelupa. Kun 30 päivän aikana ei tullut valituksia naapureilta voi pystytyksen aloittaa. Toiselle, alle 4-metriselle hallille lupaa ei tarvinnut hakea lainkaan.

Matti Turtiainen

Kiinnostuitko aiheista?