Motonetin 7,90 euron 22 W led-valoputket - Edullinen päivitys

Led-valoputkien ominaisuudet ja luvattu säästö sähkönkulutukseen saivat mielenkiinnon heräämään. Kun Motonet tarjosi ilmoituksessaan kohtuuhintaisia led-valoputkia, päätimme tarttua tilaisuuteen.
Led-valoputkissa on yleensä ilmoitettu säteilykulma, joka oli jutun tapauksessa 230 astetta sivusuunnassa ja 120 astetta pituussuunnassa. 4 000 kelvinin värilämpötila on neutraali valkoinen, joka on sopiva työtiloihin. CRI/Ra puolestaan tarkoittaa värintoistoindeksiä ja sen yli 80 % lukema kertoo valon olevan lähellä luonnonvaloa.

Pienien metallitöiden tekemiseen ja erilaisiin koneremontteihin valjastettu verstastila oli jo alkujaan varustettu tehokkaalla valaistuksella. Katon ja seinän rajassa kiertää lähes katkeamaton 150-senttisten loisteputkien jono. Molemmilla pitkittäisseinillä on kolme 58 watin loisteputkea, lyhyemmillä päätyseinillä kaksi. Kun toisen seinän työpöydän yllä on vielä kolme valaisinta, on valaistus palvellut myös hyvin maalauskäytössä: valoa on riittänyt maalikerroksen paksuuden tarkasteluunkin.

Led säästää

Viime aikoina on loisteputkien tilalle tullut tarjolle entistä enemmän erilaisia led-valoputkia. Hinnat ovat laskeneet kuluttajan kannalta järkevälle tasolle. Tässä tapauksessa hankittiin tarjoushinnalla (7,90 euroa/kpl) koko kattovalaistus uusiksi 22 watin tehoisilla led-valoputkilla. 79 euron panostuksella saatiin heti täyskirkkaasti syttyvät (tilassa talvisin 5 asteen peruslämpö) ja sähköä säästävät päivitetyt valaisimet. Pikaisen laskutoimituksen mukaan vuotuiseksi sähkönsäästöksi 2 viikoittaisen päivän ja 8 tunnin päivittäisen käyttöajan perusteella kertyy 50 euron luokkaa oleva summa. Täten investointi maksaa itsensä takaisin vajaassa kahdessa vuodessa.

Asennus helppoa

Kun led-valoputki asennetaan perinteisen loisteputken tilalle, on tehtävä lähes yhtä helppo kuin pelkän putken vaihto. On vain muistettava, että loisteputkien sytytin pitää vaihtaa led-version mukana toimitettavaan led-sytyttimeen.

Led-versiossa on myös huomioitava, miten päin asentaa putken valaisimeen. Valaistuskulma oli Motonetin LED Energie T8 Lasiputki -mallissa ilmoitettu 230 asteeksi sivusuunnassa ja 120 asteeksi pituussuunnassa.

Valoa nopsaan, puhtaana

Kun muutama loisteputki oli vaihdettu, sytytettiin valot päälle ja tutkailtiin silmämääräisesti loisteputken ja led-valoputken eroa. Valoteho vaikutti silmämääräisesti hyvin samankaltaiselta. Sen sijaan syttymisnopeus oli sokaisevan nopea.

Uusien valaisinten värisävy oli 4 000 kelviniä, mikä tarkoittaa neutraalia valkoista sävyä – 3 000 kelvinin värilämpötila tarkoittaa lämmintä valkoista, 5 000 taasen kylmää valkoista. Jälkimmäisen kanssa voi äkkiä tulla ongelmia punaisen ja keltaisen värin näkymisessä. Hurjimmillaan esimerkiksi koneiden työvaloja löytyy jopa 6 300 kelvinin arvolla, mikä jopa heikentää tiettyjen värien näkymistä.

Ainakin alkukokemusten perusteella voi todeta, että verstaskäyttöön 4 000 kelvinin valo oli hyvä ratkaisu.

Kommentti

Valaisimetkin vanhenevat

Tässä varoittava esimerkki, mitä voi löytyä vanhemmista loisteputkivalaisimista. Häiriönpoistajana toimivien kondensaattorien kuumeneminen ja ikääntyminen on vaarallinen yhdistelmä. Kuvan kärähtänein kondensaattori pölläytti valaisinrungon sisältä savumerkit ja suojapellin välistä näkyi pieni liekki. Samalla valaisin pimeni. Tutkimusten jälkeen havaittiin, että muissa valaisimissa oli jo selkeitä merkkejä vastaavasta vauriosta. Jos loisteputkien sammutus saa valaisimista kuulumaan selkeän pamauksen, on jokin kondensaattori tekemässä loppuaan ja sähkömiehen käynti on syytä varata. Tässä tapauksessa paljastui, että vähän käytettyjen valaisinten rungot olivat 1970-luvun alkupuolelta! Kuvassa näkyvä kondensaattoriongelma korjattiin ennen led-valoputkien asennusta.

Tommi Hakala

Kiinnostuitko aiheista?