Valaistus remonttiin - Kirkkaampaa kalkkunoille

Perinteinen hehkulamppu- ja loisteputkivalaistus alkaa tulla tiensä päähän. Kun valaisimet tulevat vaihtoikään, ei enää kannata varata vanhaan tekniikkaan. Led-valaisimet ovat kehittyneet vauhdilla ja ne ovat ykkösvaihtoehto niin uudisrakennuksissa kuin saneerauksissakin.
Led-valaisimet asennettiin vanhojen hehkulamppujen tilalle. Samalla uusittiin johtimet. Led-valot ovat tehokkaampia, minkä vuoksi valaisimien määrästä olisi voinut tinkiä.

Valaisimet ovat kuluvaa tekniikkaa siinä missä muutkin koneet ja laitteet. Varsinkin kotieläinrakennuksissa pölyiset ja kosteudeltaan vaihtelevat olosuhteet asettavat mitkä tahansa valaisimet, kuten yleensäkin kaikki sähkölaitteet, kovalle rasitukselle. Joskus tullaan siihen tilanteeseen, ettei pelkkä puhdistus ja tiivisteiden vaihto enää riitä, vaan on tehtävä järjestelmän peruskunnostus tai uusiminen.

Maskulainen Osmo Oristo joutui kalkkunakasvattamossaan valaistusremontin eteen, kun vanhat hehkulamppuvalaisimet alkoivat olla aikansa eläneet. Lisäksi remonttiin kannusti varsin käytännöllinen syy – hehkulamput loppuivat varastosta.

Johdotkin uusiksi

Oriston kasvattamohallissa oli kolme linjaa hehkulamppuvalaisimia ja yksi linja loisteputkia, joita käytettiin lähinnä hallia pestessä paremman valaistuksen saamiseksi.

Hehkulamppuvalaisinten rungot olivat hapristuneet ajan myötä ja Oristo päätyi pienen harkinnan jälkeen saneeraamaan koko kalkkunahallin valaistuksen. Valaistusremontti toteutettiin kasvatuserien vaihdon välillä ja remontissa päädyttiin vaihtamaan myös kaikki johdotukset.

”Valaistukselle tarvitaan himmennys ja näihin uusiin led-valaisimien himmentimiin tarvittiin yksi johto lisää. Oli kaikkein selkeintä, kun johdotkin laitettiin samalla uusiksi”, Osmo Oristo kertoo.

60 watin valaisimia oli yhteensä 36 kappaletta eli 12 valaisinta rivissään. Ajan myötä kasvattamojen valaistussäännöksiä on tarkennettu ja 56 metrin pituiseen ja 12 metriä leveään halliin olisi nykysäännösten mukaan pitänyt vähimmillään asentaa 31 kappaletta 32-wattisia led-valaisimia.

”Aikoinaan, kun halli rakennettiin broilerikasvattamoksi, katsottiin sen ajan säännösten mukaan riittäväksi valaistukseksi 3 riviä hehkulamppuja”, Oristo muistelee.

Vanhat johdotukset olivat laipion yläpuolella suojaputkissa, joten vanhaa putkitusta kannatti hyödyntää. Ainoa haittapuoli oli se, että valaisimia jouduttiin asentamaan kattoon 4 kappaletta enemmän, kuin mitä riittävän valaistuksen turvaamiseksi olisi ollut tarpeen.

Lisäkustannus on kuitenkin vähäinen siihen verrattuna, mitä etuja pölyltä ja pesuvesiltä suojassa olevilla johdotuksilla saavutetaan rakennuksen paloturvallisuuden näkökulmasta.

Nopea remontti

Vanhojen johdotusten ja valaisinten purun ja uusien asennuksen teki kaksi sähkömiestä. Aikaa kului kahdelta mieheltä ainoastaan 13 tuntia.

”Asennustelineenä käytettiin täyttövaunua traktorin perässä. Ei tarvinnut edes kaiteita rakentaa, kun työ voitiin tehdä suoraan lavalta”, Oristo kertoo.

Samalla lavalla kulkivat myös kaikki asennustarvikkeet ja työkalut kätevästi mukana.

Sähkökeskukseen asennettiin himmenninyksikkö, jossa on himmentimet kaikille kolmelle linjalle erikseen. Himmentimistä voidaan säätää valaistusta lintujen kasvun mukaan.

”Untuvikot tarvitsevat enemmän valoa kuin isot linnut”, Oristo kertoo.

Hallin valaistuksen säätö tehdään kellokytkimillä siten, että valaisinlinja kerrallaan joko sammutetaan tai sytytetään linjan kaikki valaisimet.

Kulutus alas, mutta kulut ei

Osmo Oristo kertoo, että valaisinremontti tehtiin juuri sopivaan saumaan. Kalkkunahallin hehkulamppuvalaisimet oli käytännössä kulutettu teknisen kestonsa loppuun. Muutaman viime vuoden aikana taas led-valaistuksen tekniikka on sekä kehittynyt että tullut hinnaltaan varsin kilpailukykyiseksi.

”Valaisimet maksoivat himpun yli 4 000 euroa verottomana. Himmenninyksikkö puolestaan 540 euroa ”, Oristo ynnää.

Kaikkine tarvikkeineen ja töineen valaistussaneerauksen kustannus oli siis varsin maltillinen. Investoinnin myötä saatiin myös melko tuntuva säästö sähkönkulutuksessa. Yrittämisen arkea on kuitenkin se, että kovaa juoksemalla voi pysyä juuri ja juuri paikallaan.

”Säästö sähkönkulutuksessa hävisi Carunan tekemään siirtohintojen korotukseen. Nyt ollaan valaistuksen sähkönkulutuksen suhteen ihan samassa kustannuksessa kuin ennenkin”, Oristo nauraa.

Kiinnostuitko aiheista?