Erikoisbetoni vastaa kitkakertoimeltaan lumista asfalttia. Jarrullinen kuormattu perävaunu pysähtyi todella äkäisesti. Ero tyhjään vaunuun oli merkityksetön.
Tarkkana liukkaalla kelillä! Se on pidettävä mielessä, ajetaan sitten autolla tai traktorilla. Seuraavassa tuloksia jarrutuskokeista PRT Testiradalta.
Testipäivien aikana käytössämme oli kaksi identtistä N-sarjan Valtraa, sekä kaksi FMG-vaihtolavavaunua. Toisessa oli hydrauliset etuakseliin vaikuttavat jarrut, toisessa pneumaattiset jarrut molemmilla akseleilla. Kaksilla vaihtolavoilla kykenimme nopeasti vaihtamaan myös kuorman kokoa. Vaihtoehtoina oli puoli (9 tn) ja täysi (16 tn ) kuorma. Testiradalla kyettiin simuloimaan sekä todella liukkaan talvikelin olosuhteita (basaltti – kitkakerroin 0,13), sekä lumisen asfaltin tilannetta (betoni – kitkakerrroin 0,3). Molempien pintojen olosuhteet pidettiin vakiona kastelemalla niitä määrävälein.
Testiradan olosuhteet ovat hyvin vakaat. Uusintamittaukset antoivat luotettavasti kerta kerran jälkeen samat tulokset. Testiin kalustoa ja renkaita luovuttaneet yritykset saivat olla mukana päivien aikana.
Julkaisemme tuloksia useammassa erässä ja nyt aloitamme teemalla – turvallisesti talvikelillä. Emme vertaile vielä rengasmerkkejä vaan -tyyppejä ja poimimme esiin tekijöitä, jotka vaikuttavat talviajon onnistumiseen.
kuvat: Jussi Knaapi, Uolevi Oristo
testiryhmä: Tuomas Anttila, Juha Knaapi, Jussi Knaapi, Uolevi Oristo, Tommi Teerimäki, tapio Vesterinen, yritysten edustajat
Kurikassa Botniaringin yhteydessä sijaitseva PRT Testirata on oivallinen raskaan kaluston ja renkaiden koepaikka. Vastaavia löytyy vain muutama Euroopasta. Kuvassa testissä käytettyä kalustoa ja osa testiryhmästä: Jussi Knaapi (vas.), Tuomas Anttila, Juha Knaapi ja Tommi Teerimäki.
Testijutun yhteydessä esiintyy termi ”hidastuvuus m/s2”. Se lasketaan yksinkertaisesti seuravasta kaavasta. Hidastuvuus = alkunopeus m/s jaettuna ajalla (sek). Lukuarvo on negatiivinen, koska on kyse hidastuvuudesta.
Mittasimme hidastuvuudet sekä videoiden aikajanalta, sekä erillisellä eglantilaisella VBOX:in 3D-mittarilla. Molemmilla tavoilla oli helppoa sulkea pois kuljettajan osuus, eli viive kun jarrutus oikeasti alkoi. Tämä oli rajattavissa VBOX:in grafiikkatulosteesta ja myös videotallenteesta katsoen ja aikajanalle merkaten. Tarkkuus oli molemmissa sekunnin murto-osan luokkaa. Oheiset kuvat selventävät tilannetta.
Kuvassa vasemmalla näkyy VBOXin tuloste, jossa lähtönopeus, aika ja hidastuvuus näkyvät numeroarvoina ja myös erilaisina graafeina. Lisäksi ohjelma paikantaa vielä tilanteen Google Mapsin päällekin! Samat tiedot laskettin Excel-taulukkolaskimella, johon siirretyt sekunnit ja metrit murto-osineen saatiin videonauhalta, (oikealla alareunassa esimerkki).
Kiihtyvyysmittari 3D VBOX on asennettavissa helposti. Tässä valmistaudutaan kaarreajotesteihin. Data tallentuu SD-kortille tai suoraan myös verkkopalvelimelle välittömään tarkasteluun.
Myös tällainen alkava sivuluisto oli mitattavissa VBOX 3D-mittarilla.