Tarkkaa levitystä pienillekin lohkoille

Sulky X40+ Econov -lannoitteenlevitin

11.10.2017 / Koneviesti 14/2017

Sulky X40+ Econov -lannoitteenlevittimen työleveys voidaan valita 12–44 metrin välillä. Levittimessä on vaaka, joka mittaa lannoitteen määrää useita kertoja sekunnissa. Levitysmäärä säätyy reaaliaikaisesti ajonopeuden mukaan.

Käytimme levitintä kasvukauden alussa syysviljojen kevätlannoituksessa. Kesäkuun puolessavälissä Sulkyllä ajettiin täydennyslannoitusta. Kylvimme Sulkyllä myös kerääjäkasvina käytettävää nurminataa. Hehtaareja kertyi testin aikana noin kaksisataa.

Sulky X40+ Econov -levittimen runko on mitoitettu 3 000 kilon painolle, suurin X50-malliston kantavuus yltää 5 000 kiloon asti.

X40+-levittimen säiliön tilavuus vaihtelee malleittain. Testikone on mallisarjan pienin, sen säiliön tilavuus on 1 900 litraa ja kuormauskorkeus 120 senttiä. Seuraavaksi suuremman X40+-mallin tilavuus on 2 400 litraa, joka on mahdollista kasvattaa korokelaidoilla 3 000 litraan.

Painetun Koneviestin kestotilaajana tai Koneviestin sähköisten palveluiden tilaajana sinulla on lukuoikeus kaikkeen koneviesti.fi:ssä olevaan sisältöön (artikkelit, arkistot ja näköislehdet).


Lisämateriaali

Keskipakolevittimen säätäminen

Keskipakolevittimen säätöihin kannattaa paneutua huolellisesti, sillä epätarkkalevitys näkyy ikävinä raitoina kasvustossa. Levitystyön jälki kannattaa aina tarkista käyttämällä mittalaatikoita. Levitys perustuu päällekkäislevitykseen, minkä vuoksi  laatikot sijotetaan aina kahden ajouran väliin eikä symmetrisesti uran molemmille puolille Koneella ajetaan edestakaisin ja laatikot tyhjennetään mittaputkiloihin, jotka näyttävät levitystarkkuuden havainnollisesti.

Pienin eroihin ei kannat puuttuua, mutta suuremmat ovat merkittäviä. Koneen ohjekirjassa neuvotaan, kuinka tulee toimia, jos lannoitetta leviää koneen sivuille enemmän kuin keskelle tai päinvastoin. Koneen asento  vaikuttaa myös tarkkuuteen. Nostolaitekiinnitteisen levittimen paino muuttuu säiliön tyhjetessä, mikä vaikuttaa jonkin verran tarkkuuteen. Liian löysillä renkailla ei kannata aja, koska koneen asennon muutokset ovat silloin suurempia.