Stihl Kombisystem - 1+10 = kaikkiin kohteisiin

Kiinteistöjenhuoltaja ja kotipuutarhuri tarvitsee usein monia erilaisia työlaitteita. Varasto onkin nopeasti pullollaan erilaisia leikkureita ja muita tarvikkeita. Stihlin Kombisystemin yhteen perusmoottoriin voidaan liittää kymmenkunta erilaista työlaitetta.
Stihl Kombisystem KM131R -koneyksikköön voidaan yhdistää 10 eri ammattilaistason työlaitetta. Samasta moottorista on saatavilla myös kaksoiskahvallinen versio.

Stihl Kombisystem yhdistää yhteen moottoriin 10 eri työlaitetta. Moottorivaihtoehtoja on kolme, joista pienin on 27,2 kuutioinen ja 0,8 kilowattinen. Seuraava konekoko on 0,9 kW ja 24,1 cm3. Testissämme oli malliston tehokkain 36,3 kuutioinen ja 1,4 kilowattinen KM131R- versio, joka on tarkoitettu erityisesti ammattikäyttöön.

Ulkonäöltään Kombi muistuttaa perinteistä ruohotrimmeriä tai raivaussahaa, moottori onkin sama kuin Stihlin FS131-trimmerissä. Ero piilee kuitenkin keskeltä katkeavassa pystyputkessa, johon työlaitteet liitetään. Työlaitteen vaihto onnistuu muutamassa sekunnissa: kiinnityspultti auki, työyksikön liu’utus kohdalleen ja kiristys. Voimansiirrosta huolehtii sama läpikulkeva akseli.

Lisävarusteena on saatavilla erilaisia jatkovarsia, joilla lisäulottuvuutta saavutetaan 50–100 cm. Nämä lienevät tietyissä tilanteissa tarpeellisia osia, mutta tekevät lisälaitteiden käyttämisestä raskaampaa.

Nurmi siistiksi

KM131R:n moottoriin voidaan siis liittää 10 eri työkalua. Päällisin puoli tarkasteltuna kaikki laitteet ovat jämäkkää ammattitasoa. 145 astetta kallistuvia pensasaitaleikkureita on kahta eri teräpituutta, joista lyhyempää tosin markkinoidaan vesakkoleikkurina. Toimintaperiaate on kuitenkin sama. Pidempiteräisen version kokonaispituus on 160 cm, Kombi-laitteeseen yhdistettynä paketilla tasoittuu siis hieman korkeampikin aita. Näppärän terän kallistustoiminnon avulla myös pensaiden sivujen siistiminen käy todella kätevästi.

Nurmitrimmereitä on kaksi erilaista: perinteinen siimaleikkuri, jonka siimapäänä toimii Stihlin AutoCut 25-2, sekä vankemmalle pusikolle tarkoitettu neliöterä. Siimaleikkurin siimansyöttö on puoliautomaattinen, pituus säätyy napauttamalla kevyesti maata vasten. Leikkuri on parhaimmillaan esimerkiksi aidanvieruksia siistittäessä, mutta pidempikin heinikko tokenee. Ruohosuojus tosin voisi olla isompi, sillä leikkaaminen on lentävän ruohojätteen vuoksi suhteellisen sotkuista puuhaa. Neliöterällä asettuu myös nuori lepikko varsin hyvin.

Sesonkiluontoisessa käytöissä tarpeellinen laite on myös puhallin. Ilmatuotoksi Stihl ilmoittaa ylimalkaisesti ”korkea”, mutta myös käytännössä hönkä oli hyvä. Testilaitteen kapealla suuttimella esimerkiksi rännikourujen puhdistaminen onnistui kertapuhalluksella. Lehtien siivoamiseen suutin oli kuitenkin liian kapea ja pistemäinen, ja suutin sopiikin paremmin ahtaiden paikkojen siivoamiseen. Lisävarusteena on saatavana myös leveämmän ilmavirran tuottava suutin.

Erilaisiin työkohteisiin

Kokeilimme myös yhdistelmään saatavilla olevia harja-työlaitteita. Niistä toisessa on harjakset ja toisessa kumiharjainen tela. Ensin mainittu soveltuu vaikkapa asfalttien tai betonien puhdistamiseen, harjateräisellä versiolla saa puolestaan putsattua vaikkapa kivetyksen reunukset.

Molemmat paketit täyttävät tehtävänsä hyvin. Harjalla varustetun yksikön nousee yli kymmeneen kiloon, joten työskentely vaatii myös fyysistä panosta. Käyttökohteita harjoille löytyy niin maantiloilta kuin asfaltinputsauksestakin. Työleveydeksi ilmoitetaan 60 cm.

Täydellistä nurmikkoa havittelevalle tärkeä laite on myös reunaleikkuri, jolla reunat saa siistittyä. Työlaite koostuu tukipyörästä ja pystytasossa pyörivästä terästä. Leikkuusyvyys on säädettävä, lisävarusteena on saatavilla myös eripituisia teriä. Nurmikon siistimiseen tämä laite täyttää tehtävänsä mainiosti.

Omalaisensa lisälaite on myös 22 cm leveä jyrsin. Multaiset kukkapenkit ja kasvimaa möyhentyivät oivallisesti, mutta esimerkiksi ruohopinnan jyrsimiseen ja mylläämiseen ei pikku-jyrsimestä ole. Terät ovat suhteellisen ohutta materiaalia, sillä kivet vääntävät niitä suht helposti. Pienimuotoisissa jyrsinnöissä myös tämä työlaite täyttää tehtävänsä.

Aavistus lisäpainoa

Moottorin käynnistyvyys on hyvä. Ilmassa käynnistäminen ei kuitenkaan täysin onnistu, sillä varsi antaa hieman periksi vähentäen starttausnykäyksen potkua. Kaasuvipu on varsinkin harrastelijalle hieman on/off-tyyppinen. Vääntävän moottorin vuoksi täysiä kierroksia ei useimmilla työlaitteilla tarvittaisi, minkä johdosta työskentely muuttuu helposti täysillä kierroksilla rajoitinta vasten paukutteluksi, kun vaikkapa pensasaita tokenisi osakaasullakin.

Kombisystem-paketti nostaa kokonaisuuden painoa hieman omilla moottoreilla varustettuihin laitteisiin verrattuna. Esimerkiksi omalla moottorilla varustettu HL94 C-E -pensasaitaleikkuri painaa yli kilon vähemmän kuin Kombi-laite, moottorikin on toki hieman pienempi.

Kaikkia Kombi-paketin työlaitteita ei edes saa erillisinä, omalla moottorilla varustettuna yksikkönä. Esimerkiksi harjalaitteet saa vain osana Kombisystemsiä.

Arvokasta laatua

Kokonaisuudessaan Stihl Kombisystem vaikuttaa erittäin laadukkaalta paketilta, joka hintansakin osalta soveltuu varsinkin ammattikäyttöön. Marketeissa myydään useamman työlaitteen kombikoneita muutamalla satasella, kun Stihlin Kombisystemissä pelkän moottoriyksikön suositushinta on 599 verollista euroa. Työlaitteiden hintahaitari on 111–429 euroa. Lisävarusteena voi tarvittaessa hankkia myös ergonomisemmat RTS-valjaat.

Laatuun panostaminen kuitenkin näkyy, sillä esimerkiksi kuljettajaan kohdistuvat tärinä- ja melutasot ovat selvästi halpiskoneita pienemmät. Myös rakenteeltaan ja käytettävyydeltään Stihl on hyvin lähellä tiettyihin kohteisiin suunnattuja erikoislaitteita

Unohtaa ei sovi myöskään kuljettamisen helppoutta. Harjalaitteita lukuun ottamatta jopa henkilöauton kyytiin mahtuu iso paketti lisälaitteita ja perusyksikkö, kun perinteisille työkaluille tarvittaisiin kuljettamiseen pakettiauto.

Kombi-laite on erittäin kätevä, mutta tietyssä mielessä myös kompromissi. Samasta perusmoottorista on saatavilla pyörökahvallisen KM131R:n lisäksi myös kaksoiskahvallinen versio, joka soveltuu parhaiten tietyille työlaitteille. Esimerkiksi pensasleikkurin käyttäminen kaksoiskahvoin on todella hankalaa, mutta siimaleikkurille kahvat soveltuvat mainiosti. Täydellisyyttä ei voi saada yhdessä paketissa, mutta Stihl Kombi on erittäin laadukas kompromissi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Kiinnostuitko aiheista?