Lehmät paalien sulattajana

Eira ja Pauli Siitonen Kittilän Hormakummusta miettivät lypsyllä ollessaan, miksi lehmät eivät voisi sulattaa itse omia rehupaalejaan, kun ne kerran lämmittävät navetankin. Siitoset tekivät sulatushuoneen katosta lähtevään poistoputkeen uuden reiän ladon puolella olevaan katettuun ja pressuetuseinällä varustettuun laakasiiloon. Poistoputki käännettiin välikatolla takaseinältä puhaltamaan laakasiiloon, eikä enää suoraan ulos.

Sulatushuoneen kattoon asennettiin säädettävä kanavapuhallin, jolloin se ottaa eläinten lämmön talteen ja kierrättää sen jäisille paaleille siiloon. Kokemuksen mukaan paalit sulavat muovipintaisina vajaassa kahdessa viikossa, vaikka pakkanen oli 30 asteessa. Siilon peräseinällä on poistoputki ulos, joka vie ylimääräisen kosteuden pois eikä siiloon tule liikaa painetta puhallusilmasta.

Navetan kosteus on vähentynyt huimasti ja sähkölasku on pienentynyt merkittävästi, kun kanavapuhallinta voi säätää pakkasen mukaan. Ylimääräisiä puhaltimia ei ole tarvittu enää laakasiilossa kierrättämässä ilmaa paalien ympärillä.

Visa Vilkuna

Kiinnostuitko aiheista?