Traktorivertailu – 150 hv portaattomalla voimansiirrolla varustetut traktorit testissä - Isot neloset

Traktorivertailu 2017. Kokemukset ajo-ominaisuuksista, monipuoliset mittaustulokset ja hintatiedot malleista Case IH Puma 150 CVX, Claas Arion 550 Cmatic, Fendt 516 Vario ProfiPlus, John Deere 6130R AutoPowr, Kubota M7-151 KVT Premium, New Holland T6.165 AutoCommand, Massey Ferguson 7616 Dyna-VT Exclusive, McCormick X7.690 PowerPlus ja Valtra N154 e Direct.

Yhteinen suuri traktorivertailu toteutui vihdoinkin! Testasimme viiden lehden toimituksen voimin yhdeksää portaattomalla voimansiirrolla ja etukuormaimella varustettua traktoria. Vertailu alkoi koneiden mittauksilla Vakolassa ja jatkui testiajoilla viljatilan syystöissä. Kaksitoista taustaltaan erilaista testikuljettajaa perehtyi traktoreihin käytännön töissä – sekä pellolla että maantiellä. Ominaisuuksiin perehdyttiin perusteellisesti, sillä mittariin kertyi testin aikana lähes 100 tuntia/traktori.

Koneryhmäksi valikoituivat pitkällisen pohdinnan jälkeen tehokkaat, portaattomalla voimansiirrolla varustetut traktorit. Uusien neloskoneiden moottoritehot ovat 150 hv luokkaa, mutta koneiden ulkomitat ovat vielä kohtuulliset. Siksi näitä traktoreita käytetäänkin monipuolisesti rehunkorjuussa, muokkaus- ja kylvökoneiden vetäjinä, kasvustojen hoitotöissä sekä tietysti kuormainkoneina. Pyysimmekin valmistajia toimittamaan koneensa meille etukuormaimella varustettuna. Testitraktoreiden tehopainosuhde on vakiovarusteisena 40-50 kg/kW luokkaa, minkä vuoksi kuormain kasvattaa sopivasti muokkaus- ja vetotöissä tarvittavaa painoa.

Norjassa lähes jokaiseen tämän teholuokan koneeseen asennetaan kuormain. Meillä ja Ruotsissa kuormainkoneiden osuus on noin puolet kokonaismyynnistä, Tanskassa selvästi alle puolet ja Hollannissa kuormain on jo melko harvinainen varuste.

Melko tasainen ryhmä

Nykyaikaisen ja tehokkaan portaattomalla voimansiirrolla varustetun traktorin tulisi olla kompakti, tehokas ja soveltua etenkin kaikentyyppisen työn tekemiseen.

Kokeilimme yhdeksää hyvin varusteltua ja mallistonsa kärkipään traktoria. Kaikkien vertailuun osallistuneiden traktoreiden maksimitehot olivat John Deereä lukuun ottamatta hyvin lähellä toisiaan.

Claas ja McCormick on esitelty jo muutama vuosi sitten. Ikä näkyi lähinnä moottoriversiossa. Kummassakin oli vielä vanha, tason 3B päästömääräykset täyttävä moottori.

Vastapainoksi Fendtin ja Massey Fergusonin malleja ei oltu vielä virallisesti esitelty kun koeajot suoritettiin. Myös Casen ja New Hollandin traktorit olivat esisarjan traktoreita, joiden myynti alkaa vasta keväällä 2017. Olemmekin erittäin kiitollisia valmistajille ja maahantuojille, jotka mahdollistivat tuoreiden mallien kokeilemisen.

Testitulokset julkaistaan useassa osassa

Vertailun ensimmäisessä osassa keskitymme yleisiin käyttöominaisuuksiin. Vaikka kaikissa traktoreissa oli portaattomat voimansiirrot, vertailun pääpaino ei kuitenkaan ollut pelkästään voimansiirtojen arvostelussa.

Vertailu osoitti, että hintaluokan yläpään traktorit eivät välttämättä loista jokaisella osa-alueella. Komponenttien yhteensopivuus ja helppokäyttöisyys nousivat merkittävään rooliin testin aikana.

Aineistoa kertyi todella runsaasti, minkä vuoksi julkaisemme myöhemmin päisteautomatiikkajutun, etukuormainosion sekä talviosion.

Yli 10 testikuljettajaa viidestä maasta

Vertailu toteutettiin yhteistyössä viiden eri lehden kanssa, testikuljettajia oli kaikkiaan 12. Jokainen lehti julkaisee vertailun oman aikataulunsa mukaan omassa maassaan. Yhteisvertailun takia mukana on myös Kubotan iso traktori, vaikka se ei tällä hetkellä ole myynnissä Suomessa.

 

Bedre Gardsdrift (Norja), teksti ja kuvat: Jogeir M Agjeld, Ola Tande, Magnus Östby. Koneviesti (Suomi), teksti ja kuvat: Tapio Vesterinen, Tuomas Anttila, Uolevi Oristo ja testikuljettaja: Osmo Oristo. LRF Media (Ruotsi), teksti ja kuvat: Per Emgardsson ja testikuljettaja: Johanna Sällström. Traktor Tech (Tanska), teksti ja kuvat: John Christensen ja testikuljettaja: Jonas Broholm Andersen. TREKKER (Hollanti), teksti ja kuvat: Bas van Hattum ja Bob Karsten.

Mittaukset: VTT Expert Services Oy (entinen MTT Vakola), Matti Serenius, Ari Lemminkäinen, Kari Kekki

Grafiikat: Wilma Julkunen, Katja Kohtala

 

 

Traktoreiden hinnat

Hintahaitari venyi varsin laajaksi, kalleimman Fendtin ja edullisimman Kubotan hinnoissa on noin 41 000 euron ero.
Varustelistoja tarkastellessa valmistajien strategia käy selvästi ilmi. Agcon tapauksessa eri brändien strategiat näkyvät listoissa. Fendt ja Valtra ovat monipuolisesti räätälöitävissä ja pitkälti asiakastilausten pohjalta valmistettavia yksittäiskappaleita. Fendtin varustelistassa oli noin 40 riviä, Valtran listalla noin 25. Massey Fergusonin Exclusive-varustetasoon kuuluu lähes kaikki vakiona ja lisävarustelistan 7 varusteesta suurin osa liittyy etukuormaimeen tai renkaisiin.
Case Maxxumin osalta hinta on laskennallinen, sillä kokeilutraktorissa ollut Stoll-kuormain ei kuulu maahantuontiohjelmaan, vaan Maxxumit varustetaan Suomessa Triman kuormaimilla. Maxxumin tapauksessa traktori poikkesi myös muuten varustukseltaan Suomen malleista.
Kubotan tapauksessa hinta on testitraktorin hinta muutettuna euroiksi. Kysyimme hinnan ruotsalaiselta maahantuojalta, sillä Kubotan tämän teholuokan traktoreilla ei ole maahantuojaa Suomessa.
Seuraavissa taulukoissa on eritelty kokeilutraktoreiden varusteet. Taulukoiden lopussa on mainittu lisäksi ne varusteet, joita testikoneissa oli, mutta joita ei otettu huomioon hinnassa. Esimerkkinä näistä varusteista toimivat esimerkiksi Fendtissä ja Kubotassa olleet etunostolaitteet ja -voimanotot sekä John Deeren GPS-antenni ja automaattiohjaus.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Kiinnostuitko aiheista?