Ryobi RCS 36X3550HI -akkumoottorisaha - Volteilla puru irti puusta

Akkukäyttöisten laitteiden kehityksessä on hurja tahti päällä ja monet valmistajat ovat panostaneet kehitystyöhön. Voimaa vaativissa laitteissa, kuten ruohonleikkureissa ja ketjusahoissa on osa valmistajista on tuonut suuremman volttimäärän laitteita markkinoille. Koneviesti kokeili, miten 36-volttinen Ryobi-akkumoottorisaha puree puuhun.
Purukotelo on ahdas ja kulmikkaasti muotoiltu. Katkoessa paksumpaa puuta vetävällä terällä, tukki puolikuiva puru nopeasti purukotelon, etenkin jos ketjunopeus pääsi laskemaan. Peltopajukon raivuussa sahan purukoteloon kertyi runsaasti heinää.

Ryobin RCS 36X3550HI -akkumoottorisahan kanssa samalla akulla voi käyttää erittäin monia erilaisia puutarhakoneita. Kuten muillakin valmistajilla, ovat koneet saatavissa pelkkinä runkoversioina. Samalla akulla on Ryobilta saatavissa kaksi eri työleveyden ruoholeikkuria, ruohoraivuri, trimmeri ja jopa pienikokoinen pyörällinen lumilinkokin kuuluu valikoimaan.

Istuu käteen kuin polttomoottorisaha

Kun Ryobia pyöritteli käsissään, se tuntui hyvin perinteiseltä moottorisahalta – vain nappimallinen turvaliipaisin paljastaa laitteen olevan sähkösahan sukulainen. Kahvaväli sahassa on miellyttävän pitkä, eli alkuperäisellä 14” laipalla sahan hallinta on vakaata, pienirunkoisille ja turhan lyhytkahvavälisille mökkisahoille tyypillinen epämääräinen tunne puuttuu. Akku paikoillaan saha on mukavan tasapainoinen.

Painoltaan saha vastaa tavanomaista 40–50-kuutioista polttomoottorisahaa. Öljytankki täynnä painoksi punnittiin 5,8 kiloa. 36-volttisen, 1,6 kiloisen lithium-akun kapasiteetiksi ilmoitetaan 5,0 ampeerituntia.

Reippaasti ketjunopeutta

Sahan moottori on yleistyvää hiiliharjatonta tyyppiä. Tehoa valmistaja ei ilmoita, sen sijaan ketjunopeudeksi ilmoitetaan ilman rasitusta moottorisahoille tyypillinen yli 20 m/s ketjunopeus. Reipas ketjunopeus yhdistettynä 3/8 jaon ja kapean 1,1 millin vetolenkkipaksuuden teräketjuun lupaa melkoista leikkuutehoa sahan vakiovarusteisella 14” laipalla (35 cm). Ketju on 52-vetolenkin pituinen ja Oregonin valmistama – kyseistä ketjumallia käytetään johdollisissa ketjusahoissakin, joten sen löytyminen paremmin varustellusta kirkonkylästä ei ole mahdotonta.

Terälaipan kiinnitys sahaan on omalaatuisesti ratkaistu: laippaan kiinnitetään yhdellä ruuvilla erillinen kiinnitysosa, joka sisältää spiraalinmuotoisen kehän. Kiinnikeosassa on hammastus, johon purukotelossa oleva kiristinpyörä asettuu. Ketjun kiristys on ilman työkaluja toimiva, mekanismin ulkokehän harmaasta osasta kääntämällä ketju kiristyy ja keskiosan sormimutterilla tapahtuu laipan kiristäminen runkoon. Sormimutterin keskellä on kolo, josta ruuvitaltalla tai muulla työkalulla voi avata kireäänkin menneen mutterin. Pääsääntöisesti kokeilussa kävikin niin, että rautanaula tarvittiin avaamisessa vääntöavuksi.

Pihaan ja puutarhaan

Akkusahat ovat käytännöllisimmillään pihapiirin lähistöllä, koska latausta tarvitaan säännöllisesti. Ryobin kohdalla akun kestokokeilu tehtiin peltopajukon raivauksessa. Akku kesti paljon kierrosnopeutta sallivassa ja vaihtelevasti rasittavassa pajukon raivauksessa 30 minuuttia. Tyhjäksi sahatun ja lämpimän akun lataus kesti reippaan 2 tuntia. Eli kahdella akulla työskennellessä (toinen latauksessa) on pakollinen 1,5 tunnin tauko aina välissä. Pajukon raivuussa ja myöhemmin paksumpien puiden katkonnassa paljastui sahan ongelmakohta, nimittäin purukotelon muotoilu on ahdas ja herkkä tukkeutumaan.

Rivakka leikkaaja, kun kikat sisäistää

Akkutoimisissa laitteissa on usein toiminto, joka sammuttaa laitteen akun tyhjentyessä liian nopeasti. Ryobissa tätä kokeiltiin 20–35 senttisten lumppipölkkyjen katkonnassa. Mahdollisimman kovalla kädellä sahaa painatettaessa akku katkaisi toiminnan 17 leikkauksen jälkeen. Parin minuutin pinoamistauon jälkeen akun virtamittari näytti kahta valoa neljästä. Sen jälkeen onnistui vielä 5 katkaisua ja akku oli tyhjä. Tulos oli hyvä, kun sen suhteuttaa varsin hyvään leikkuutehoon. Kun Ryobilla tehtiin kiekkotesti 17 senttisellä tuoreella männyllä, 10 kiekkoa irtosi ajassa 55 sekuntia. Pienemmillä harrastesahoilla ajat ovat olleet 45 sekunnin luokkaa – eli Ryobi on melkoisen tehokas leikkaaja.

Ryobin leikkuutehossa on kuitenkin osattava hyödyntää sahan vahvuutta, eli ketjunopeutta. Se havaittiin kiekkotestissä. Jos ketjunopeus ei ennen leikkausta ollut maksimissaan, saha ei sitä polttomoottorisahojen tavoin jaksanut nostaa kevyenkään sahauksen aikana. Selkeästi vääntö ei siihen riittänyt, ja saha oli pysäytettävä ja aloitettava sahaus korkeammilla kierroksilla uudelleen. Ryobin kierrokset nousevat kohtuullisen rivakasti, aivan polttomoottorikäyttöisten mökkisahojen tavoin.

Mökkiläisen saunapuukone

Akkukäyttöisen ketjusahan käyttökohteita on yhä haettava muualta kuin kaikkein rasittavimimmista sahauskohteista. Monelle mökkiläiselle Ryobi tarjoaa polttopuiden katkontaan ja erilaisiin rakennustöihin vähemmän meluisen vaihtoehdon. Akkukoneiden etu on myös helppokäyttöisyys ja toimintavarmuus – tankkiin ei voi unohtua vanhentuvaa bensaa talven yli. Hiljaisempi äänimaailma parantaa myös naapurussuhteita, eikä sahaajan korviinkaan (kuulosuojainten läpi) kuulu muuta kuin kohtuullista jurinaa.

Metsäkäyttöön akkusaha ei sovellu, käyttöaika riittää korkeintaan muutaman pienemmän koivun karsintaan ja rangoiksi katkontaan. Reilun kahvavälin ansiosta Ryobi on turvallisesti hallittava tottumattomallekin käyttäjälle. Akkusahaa myyvät esimerkiksi K-Raudat.

Testaus: Tommi Hakala, Arto Turpeinen

Kommentti

Akkukäyttöisten laitteiden yleistyessä on todettava niiden eräs riskikohta. Akkukäyttöiset laitteet on säilytettävä aina siten, ettei akku ole asennettuna paikoilleen. Ketjusahoissa on myös muistettava lyhyenkin tauon ajaksi kytkeä ketjujarru päälle – akkukäyttöinen saha ei kerro toimintavalmiudestaan pörinällä ja on väärissä käsissä erittäin vaarallinen laite.

Tommi Hakala

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Kiinnostuitko aiheista?