Sujuvuutta savotalle - Hakki Pilke Raven 30

Ketjukatkaisulla toimivia pilkekoneita on ollut yleisesti käytössä jo noin 20 vuotta. Hakki Pilkkeen Raven 30 on valmistajan ensimmäinen uudella, käyttöä yksinkertaistavalla hydraulijärjestelmällä toteutettu malli. Pilkekoneessa on muitakin käyttöä sujuvoittavia yksityiskohtia.

Haapajärveläisen Maaselän Koneen valmistama Hakki Pilke Raven 30 on jo 20 vuotta sitten esitellyn 2X-mallin henkinen perillinen. 2X oli omana aikana hyvin moderni kone, esimerkiksi katkonta hoidettiin ketjusahalla. Sittemmin mallisto on kasvanut, ja koneita on kehitetty käyttäjiltä saadun palautteen perusteella.

Valmistajan mukaan Raven muistuttaa sitä edeltäviä malleja vain ulkoisesti, tekniikkapuolta on yksinkertaistettu suunnittelemalla hydraulijärjestelmä uudelleen.

Koneviesti kokeili Ravenin traktorikäyttöistä Deluxe-mallia, joka oli varustettu hydraulitoimisella Hakkilift-puunnostimella.

Myös sähköllä

Raven on tarkoitettu halkaisijaltaan enintään 30 sentin puille ja valmiin polttopuun suurin pituus on 50 senttiä.

Ravenissa on kolme eri varustelutasoa: Basic, Standard ja Deluxe. Basic-mallissa on vetävä syöttörulla, Standard ja Deluxe on puolestaan varustettu mattosyötöllä. Poistokuljetin on Basic- ja Standard-malleissa kiilahihnavedolla, Deluxe on varustettu kääntyvällä, hydraulivetoisella poistokuljettimella.

Ravenin tehontarpeeksi valmistaja ilmoittaa 20 hevosvoimaa. Deluxe-mallin saa myös sähkökäyttöisenä 5,5 kilowatin moottorilla.

Uutta hydrauliikkaa

Ravenissa on käytössä suoraohjattu hydraulijärjestelmä, jossa hydrauliventtiilistöä ja sitä kautta katkaisun ja halkaisun toimintoja ohjataan suoraan yhdellä käyttövivulla. Ratkaisulla on pyritty yksinkertaistamaan hydrauliikan rakennetta ja vähentämään mekaanisia osia ja koneistoja.

Valmistajan aiemmissa malleissa yhdellä käyttövivulla on ohjattu katkaisua ja syöttöä, halkaisua on ohjattu erillisellä vivulla. Ravenissa puun syöttö ja halkaisu on synkronoitu niin, että sahauksen aikana halkaisupalkki palautuu halkaisukourun päähän ja työntyy jälleen eteenpäin, kun uutta puuta syötetään. Synkronoinnin ansiosta syöttökuljetin liikkuu saman matkan kuin halkaisupalkki. Koneen käyttäjän ei myöskään tarvitse odottaa halkaisupalkin liikkeitä, koska ne tapahtuvat syötön ja katkaisun aikana.

Raven on pyritty suunnittelemaan siten, että kone olisi mahdollisimman yksinkertainen, häiriötön ja vaatisi vähän huoltoa.

”Tämän kokoluokan koneet ovat tyypillisiä yhteiskäytössä, jossa yksinkertaisuus ja toimintavarmuus ovat pitkän käyttöiän kannalta avainasemassa”, Maaselän Koneen myyntipäällikkö Veijo Kontro kertoo.

Kevyt käyttää

Ravenin katkaisulaippaa käytetään koneen yli kaartuvasta ohjausvivusta. Vipu liikkuu kevyesti, eikä sen käyttö vaadi turhaa voimaa. Samalla vivulla toimivat myös polttopuiden halkaisupalkin käyttö ja puun syöttäminen katkaisulaipalle.

Vetämällä ohjausvipua alaspäin käynnistyy sahan teräketju ja terälaippa lähtee liikkumaan alaspäin. Samalla halkaisupalkki liikkuu taaksepäin. Vastaavasti halkaisupalkki liikkuu kohti terää, kun vipua työntää ylöspäin, mikä käynnistää myös syöttökuljettimen.

Halkaisupalkkia kannattaa liikuttaa eteenpäin vain sen verran, että seuraava katkaistava puu mahtuu tipahtamaan halkaisukourun pohjalle. Näin työteho paranee, kun palkkia ei tarpeettomasti tarvitse työntää jokaisen katkaisun jälkeen halkaisuterälle asti.

Halkaisuterän korkeutta säädetään mekaanisesti ja portaittain erillisestä vivusta. Puut voidaan halkaista terän korkeutta muuttamalla kahteen tai neljään osaan, lisävarusteena saa myös erillisen kuuteen osaan halkaisevan terän.

Kokeilukoneessa ollutta puunnostinta käytetään vivusta koneen vasemmasta reunasta. Lisävarusteena saatavan syöttökuljettimen peruutusventtiilin ansiosta syöttökuljetinta voi liikuttaa sekä eteen- että taaksepäin erillisestä vivusta koneen muista toiminnoista riippumatta. Vakiomallissa on ns. pitkäsyöttövipu, jolla syötetään ranka ensimmäistä kertaa vastelevyyn asti, minkä jälkeen syötön hoitamiseen riittää käyttövivun liikuttaminen.

Puiden ohjausta varten syöttökuljettimen voi varustaa joko pystyasennossa olevilla pyörivillä rullilla tai erillisellä puunohjauspellillä. Pelti helpottaa oksaisten puiden syöttöä, kun oksat eivät tartu kiinni rulliin. Puun pituutta säädetään vastelevyllä, jota voidaan liikuttaa portaittain 25 ja 50 sentin välillä.

Poistokuljettimen suurin käyttökulma on 40 astetta. Koska poistokuljetin on Deluxessa kääntyvää mallia, voi sillä täyttää esimerkiksi kahta polttopuusäkkiä kerralla tai kärryä laajemmalla alueella ilman että itse konetta täytyy siirtää.

Suoraan kouruun

Syötettävää rankaa painetaan alaspäin painolaudalla, jonka kahvaa käytetään vasemmalla kädellä samaan aikaan kun oikealla kädellä käytetään koneen ohjainvipua.

Painolaudan alta on käytössä vaikea suoraan havaita kuinka paljon katkottavaa rankaa on jäljellä, koska puuta ei suoraan näe. Viimeisten halkojen sopivan mitan saavuttamiseksi tarvitaan näin ollen ennakointia.

Puun tipahtamista halkaisukouruun oikeassa asennossa on helpotettu käyttämällä epäkeskoakselia vastelevyn kiinnityksessä. Kun halkaisulaippa painuu puuhun, siirtää se samalla vastelevyä hieman kauemmas puun päästä. Näin rangasta irtoava polttopuu tipahtaa huomattavasti useammin suorassa halkaisukourun pohjalle verrattuna kiinteään vastelevyyn.

Perinteisen, kiinteän vastelevyn ongelma on se, että katkaistavan polttopuun pää kiilautuu herkästi vastelevyyn ja pilke putoaa halkaisukouruun pystyasennossa. Tämä ongelma on Raveniin epäkeskeisen vastalevyn ansiosta helpottunut huomattavasti.

Halkaisuvoima on käytännössä riittävä neljä tonnia, lisävarusteena koneen saa myös kuuden tonnin halkaisuvoimalla.

Öljyä kannusta

Teräketjun voitelu tapahtuu automaattisesti aina, kun katkaisulaippaa painetaan alaspäin. Teräketjuöljyn säilytys on ratkaistu on käytännöllisellä tavalla: öljylle on oma kannunsa koneen oikealla puolella. Kannu voidaan täyttää tarpeen mukaan tai vaihtaa kokonaan. Ketjulle tulevaa öljyn määrää säädetään ruuvilla katkaisupään vierestä.

Ravenissa on yhteensä yhdeksän rasvanippaa, joihin lisätään vaseliinia valmistajan ohjeen mukaan 50 tunnin välein. Päivittäisiä huoltokohteita ovat katkaisuterän voitelun ja oikean kireyden tarkistaminen. Koneeseen saa lisävarusteena myös työkalulaatikon sekä työkalut teräketjun säätöön ja vaihtamiseen.

Suojat kunnossa

Raven on kuljetusasennossa kompakti paketti, mikä helpottaa koneen siirtoa tieajossa. Syöttö- ja poistokuljettimien asettaminen työasentoon vaatii oman vaivansa, mutta tarvittavien toimenpiteiden tekeminen nopeutuu opettelun jälkeen.

Kone on varustettu asiaankuuluvilla työturvallisuutta parantavilla suojilla. Katkaisupäätä suojaava metallinen verkkokupu nousee kaasujousien varassa kevyesti ylös, jolloin voidaan poistaa mahdollinen häiriö tai säätää esimerkiksi teräketjun kireyttä ja polttopuun pituuden määrittelevää vastelevyä. Suojan ylösnosto pysäyttää koneen kaikki toiminnot, joten esimerkiksi vinoon menneen puun poisto on turvallista.

Verkkokuvun keskellä oleva kiinteä kaistale haittaa näkyvyyttä suoraan katkaisulaipalle, mutta toimii suojana lentävää purua vastaan ja parantaa huomattavasti työturvallisuutta, mikäli esimerkiksi katkaisulaipan teräketju katkeaa.

Melutasoksi koneen käyttäjän korvan vieressä mitattiin noin 90 desibeliä, joten kuulonsuojainten käyttö on välttämätöntä.

Ravenin käyttö on yksinkertaista ja työhön sopivat liikkeet löytyvät helposti. Työtä helpottavat yksityiskohdat, kuten vastelevyn kiinnitys epäkeskoakseliin ja erillinen kannu teräketjuöljylle tekevät koneen käytöstä sujuvaa.

Työryhmä: Arttu Häkkinen, Risto Häkkinen, Jussi Nykänen, Seppo Nykänen, Jukka Lehtinen

 

Kiitämme & moitimme

+ Hydraulijärjestelmä

+ Teräketjuöljyn säiliö

+ Kevyt käyttää

- Painolauta haittaa näkyvyyttä, viimeisen klapin pituuden arviointi

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Kiinnostuitko aiheista?