Ajoneuvot

Vety haastaa kuorma-autoissa akkuteknologian

Päästövähennykset ja tätä kautta liikenteen sähköistyminen ovat isoja teemoja niin Suomessa kuin koko maailmassakin. Vaikka akkuteknologia kehittyy ja latausinfra laajenee jatkuvasti, on polttokennoteknologia nousemassa etenkin raskaankaluston varteenotettavimmaksi sähköistysratkaisuksi.
Valmistaja
Hyundai aloittaa vetykuorma-autoprojektin Sveitsistä, koska päästöttömät autot ovat siellä vapautettu kovista tiemaksuista. Sveitsissä vedyn käyttö ja tuotanto teollisuudessa on laajaa, joten tankkausinfran rakentaminen on tehokasta. Konseptissa autot vuokrataan, joten kuljetusyritysten ei tarvitse investoida alkuvaiheessa kalustoon. Ensimmäiset 10 XCIENT vetykuorma-autoa aloittavat operoinnin loppukesän aikana.

Hyötyajoneuvot liikkuvat pääosin dieselillä. Vuonna 2019 Euroopan Unionin alueella rekisteröidyistä pakettiautoista 92,8 prosenttia ja kuorma-autoista 97,9 prosenttia liikkui dieselin voimalla. Vaihtoehtoisista polttoaineista suurimmassa nosteessa ovat tällä hetkellä nesteytettyä ja paineistettua maakaasua käyttävät sovellukset. Vaikka niiden rekisteröinnit ovat 71 prosentin kasvussa, on kaasukäyttöisten kuorma-autojen markkinaosuus silti ainoastaan 1,7 prosenttia. Sähkökäyttöisten kuorma-autojen rekisteröinnit ovat huimassa 109,2 prosentin kasvussa. Tällä ei tosin saada kuin 747 rekisteröityä autoa ja 0,2 prosentin markkinaosuus kokonaispotista. Pakettiautoissa sekä sähkön että kaasun osuudet ovat liki samat, eli noin 1,3 prosenttia kokonaisrekisteröinneistä. Fossiilivapaaseen liikenteeseen on siis vielä pitkä matka.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää