Ajoneuvot

Kevyt-kuorma-auto on pakettiautoa monipuolisempi työkalu – voit säästää kustannuksissa

Suomessa on tavaraliikenteessä yleensä hypätty suoraan isoon, C-kortin edellyttämään, kuorma-autoluokkaan henkilö- ja pakettiautojen jälkeen. Kevyitä kuorma-autoja on myytävänä melko vähän, ja tarjonta painottuu suuriin pakettiautokorillisiin ajoneuvoihin. Teimme vertailua kuorma-autoksi ja pakettiautoksi rekisteröidyn pickup-mallin kustannuksista.
Tapio Vesterinen
Amerikassa niin sanottu fifth wheel- eli puoliperävaunut on varustettu usein sähköisillä perävaunujarruilla – Dodge Ram2500:in voidaan liittää lähes 9000 kilon sähköjarruilla varustettu puoliperävaunu. Euroopassa on toistaiseksi tyyppihyväksytty vain FifthWheel europen sähköjarrujärjestelmä, muut yli 3500 kg painavat perävaunut pitää varustaa Suomessa paineilmajarruin. VW Amarokista esiteltiin aikanaan kevyt-kuorma-autoversio, jonka koeajo on luettavissa KV:n numerosta 9/2016, auto oli varustettu FifthWheel Europen puoliperävaunuyhdistelmällä.

Kevyt-kuorma-autot soveltuvat hyvin yrityksen käyttöautoksi ja samalla talouden toiseksi käyttöautoksi. Kuormurilla on mahdollista kuljettaa pakettiautoa suurempia henkilömääriä ilman kaksikäyttöauton huomattavan suurta veroa. On kuitenkin muistettava, että väliaikaiset lisäistuimet eivät ole takoitetut pitkä-aikaiseen kuljettamiseen vaan nimensä mukaisesti tilaipäisiin tilanteisiin. Paketti- ja kuorma-autojen hankintahinnasta on mahdollista tehdä alv-vähennys niiltä osin, kun ajoneuvoa käytetään yrityksen toiminnassa. Jopa 7500 kiloisen kuorma-auton käyttövoima- ja perusverot voivat olla yhteensä vain 164,25 euroa.

KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Jos sinulla on Koneviesti Digi-tilaus tai olet painetun Koneviestin kestotilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
Tilaa Koneviesti Digi 7,90€/kk
Jos et vielä ole tilaaja, voit tilata Koneviesti Digin tarjoushintaan.
KV PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa Koneviesti Digi
Lue lisää