Ajoneuvot

Rengaskatsaus - Lisää leveyttä ja joustoa

Traktoreiden ja työkoneiden renkaiden kehitys on nopeaa. Renkaiden painetta voidaan säätää entistä laajemmalla alueella maantie- ja peltoajoa varten. Valmistajat ovat esitelleet ratkaisuja, joilla painetta voidaan säätää rengaskohtaisesti työn aikana. Työ- ja maatalouskoneiden rengasvalmistus on edelleen kiinnostava toimiala, mistä osoituksena on Continentalin paluu maatalousrenkaiden markkinoille.
IH 1455 on 80-luvun kova työkone, jossa on edessä Trelleborg Twin -renkaat, takarenkaat näyttävät puimurin alta lainatuilta. (UO)

Rengastekniikka on edennyt viime vuosina huimin harppauksin. Tuotekehitys on kuitenkin kallista, koska jokaisen uuden rengastyypin jokaiselle rengaskoolle joudutaan tekemään oma kallis muotti, jossa rengas ”paistetaan” muotoonsa. Renkaiden markkinointi on myös haasteellista ja panoksia vaativaa toimintaa, sillä ns. suuren yleisön mielestä ne ovat vain mustia ja pyöreitä komponentteja, joiden tärkein valintaperuste on hinta. Tosiasiassa renkaan valintaan kannattaa keskittyä, koska valmistajien mallistot ovat erittäin laajoja ja niistä löytyy vaihtoehtoja mitä erilaisimpiin tarkoituksiin.

Mukavuus myyntivalttina

Renkaan ilmanpaineen säätö on tehokas mutta työläs keino vähentää maan tiivistymistä, lisätä vetotehoa, parantaa ajomukavuutta ja säästää polttoainetta. Valitettavasti säätö on työläyden lisäksi myös hidasta, joten tuiki tarpeellinen säätö jää ajanpuutteen tai työn lyhyen keston vuoksi tekemättä. Onneksi rengasvalmistajilla on tarjolla ratkaisuja sekä paineen säätöön että säätötarpeen vähennykseen.

Isoja yrityskauppoja

Rengasalan keskittyminen jatkuu. Viime vuonna tapahtui kaksi merkittävää, raskaita renkaita koskevaa yrityskauppaa. Trelleborg osti 30.5.2016 Mitas-renkaita valmistavan ČGS Holding -yhtiön rengasvalmistuksen. Kuukautta myöhemmin rengasvalmitaja ATG:stä tuli japanilaisen Yokohama Rubber Companyn (YRC) täysin omistama tytäryhtiö. ATG:n tuotemerkkejä ovat Alliance, Galaxy ja Titan, joista Alliance on meillä parhaiten tunnettu.

Keskittymisestä huolimatta alalla riittää toimijoita, Continental lopetti maatalousrenkaiden valmistuksen joitakin vuosia sitten, mutta on nyt palaamassa markkinoille. Yritys rakentaa parhaillaan tehdasta Portugaliin, jossa valmistetaan maatalouteen tarkoitettujen vyörenkaita. Investoinnin suuruus on 49,9 milj euroa. Mallisto tulee alussa käsittämään 150 erityyppistä ja -kokoista rengasta.

Continental ja Mitas solmivat vuonna 2004 lisenssisopimuksen, johon sisältyi Continental-tuotenimen käyttöoikeus v 2019 asti. Mitas aloitti Continental-nimestä luopumisen jo vuonna 2015, josta lähtien uusia, korkean teknologian renkaita on myyty Mitas-nimellä. Tilanne muuttui, kun Trelleborg osti Mitaksen, minkä vuoksi Continental voi aloittaa vyörakenteisten maatalousrenkaidenmyynnin jo vuonna 2017. Continentalilla on osasto marraskuussa 2017 järjestettävässä Agritechnica-näyttelyssä.

Lue lisää