Jykevä H30 -lana sopii tienhoidon lisäksi myös maansiirtotehtäviin – lanarunko on toimiva ”peruskone” monelle työlaitteelle

Hydraulisella puomin sivusiirrolla ja terän käännöllä varustettua Jykevä H30 -lanaa voidaan käyttää tienhoidon ja lumitöiden lisäksi erilaisissa maansiirtotehtävissä, sillä se on mitoitettu 100–250 hv:n traktoreille. Lanan käyttökautta voidaan jatkaa asentamalla terän tilalle erilaisia työlaitteita.
Koneviestin testissä ollut Jykevä H 30 -lana oli varustettu 3 metrin terällä ja lisävarusteena toimitettavilla tukipyörillä. Kiinnitysrunkoa voidaan kääntää 30 astetta. Työasentoon käännetyllä terällä voidaan vetää soraa penkalta tien keskelle, koska terä ylettyy traktorin renkaan ulkoreunaa edemmäs ja lanan päissä olevat levyt pitävät soran tiellä.
Koneviestin testissä ollut Jykevä H 30 -lana oli varustettu 3 metrin terällä ja lisävarusteena toimitettavilla tukipyörillä. Kiinnitysrunkoa voidaan kääntää 30 astetta. Työasentoon käännetyllä terällä voidaan vetää soraa penkalta tien keskelle, koska terä ylettyy traktorin renkaan ulkoreunaa edemmäs ja lanan päissä olevat levyt pitävät soran tiellä. Kuva: Tapio Vesterinen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Metallipaja Heikki Alakortes Ky valmistaa Jykevä-tuotteita, jotka markkinoidaan jälleenmyyjien kautta. IKH:n koko maan kattavan verkoston lisäksi Jykevä-tuotteet ovat monien paikallisten konekauppiaiden valikoimassa.

Lanat varusteineen, salaojakoneet, sorastuskasetit ja kaivukoneiden telakengät ovat tärkeimmät Alakorteksen tuotteet. Yritys on panostanut laajan lanamalliston lisäksi lanan runkoon kytkettäviin työlaitteisiin. Jykevä kehitti lanojen työlaitteen pikakiinnitysjärjestelmänsä jo 90-luvun alussa.

Lanaan on saatavana kannatinpyörä, sivulevyt jne. Lanaa voidaan käyttää pellon pinnan muotoiluun asentamalla sen perään apurunkoon kiinnitetyt kannatinpyörät.

Työlaitteita voidaan käyttää myös kaivinkoneella kiinnittämällä lanan tai kivikoukun kiinnityskorvakkeisiin Alakorteksen valmistama NTP10-adapteri.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Malliston järein Jykevä H30:

  • H30-lana on varustettu hydraulisella puomin ja terän käännöllä
  • Jykevä-lanoja valmistaa Metallipaja Heikki Alakortes Ky Isojoella
  • 4 mekaanisesti ja 4 hydraulisesti säädettävää mallia
  • Runkoon voidaan asentaa lanan lisäksi kivikoukku, myyräaura, jankkuri ja jatkopuomi helpottamaan teiden ja peltojen lanausta
H30-lanaan on 4 eri lanavaihtoehtoa 2,5–3,5 metrin välillä. Verkkoterä on vakiona, mutta lanan vieressä olevat sivulevyt, kannatinpyörät ja käännön ylipaineventtiili ovat lisävarusteita. Venttiililtä tuleva letku on liitettävä traktorin paluuliittimeen, jotta öljy voi törmäyksessä purkautua sylinteristä.
H30-lanaan on 4 eri lanavaihtoehtoa 2,5–3,5 metrin välillä. Verkkoterä on vakiona, mutta lanan vieressä olevat sivulevyt, kannatinpyörät ja käännön ylipaineventtiili ovat lisävarusteita. Venttiililtä tuleva letku on liitettävä traktorin paluuliittimeen, jotta öljy voi törmäyksessä purkautua sylinteristä. Kuva: Tapio Vesterinen

Kahdeksan runkomallia

Jykevä-lanavalikoimassa on 4 mekaanisella ja 4 hydraulisella terän käännöllä varustettua mallia. Niissä on erilainen runkorakenne, johon voidaan valita sopivan levyinen terä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Järein malli on Jykevä H30, jossa on hydrauliikalla toimiva puomin kääntö.

Sen avulla terää voidaan siirtää sivusuunnassa siten, että lanaus onnistuu traktorin pyöränjäljestä ja jopa renkaan vierestä, vaikka 3 metriä leveä terä on käännetty reilusti vinoon.

Koneviesti kokeili Jykevän H30 lanaa ja siihen kiinnitettyjä varusteita kesän ja syksyn 2020 aikana. Kokeilu jatkuu vielä vuonna 2021, sillä korona vaikeutti testien tekoa ja ajokelit loppuivat sateiden vuoksi yllättävän aikaisin.

Seuraavassa kuitenkin vaikutelmia eri työlaitteiden käytöstä syksyn 2021 havaintojen perusteella.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Terärunkoon voidaan asentaa 2 tai 4 piikkinen kivikoukku. Testikoneessamme oli 4 piikkiä, joiden väli on kolmisenkymmentä senttiä. Perälevy sopii hyvin kivien raivaukseen, sillä koukku tulee riittävän kauas traktorista. Koukku oli helppo kääntää hydrauliikalla joko vetävään tai työntävään asentoon. Sivusiirto helpotti piikkien sijoittamista kiven alle.
Terärunkoon voidaan asentaa 2 tai 4 piikkinen kivikoukku. Testikoneessamme oli 4 piikkiä, joiden väli on kolmisenkymmentä senttiä. Perälevy sopii hyvin kivien raivaukseen, sillä koukku tulee riittävän kauas traktorista. Koukku oli helppo kääntää hydrauliikalla joko vetävään tai työntävään asentoon. Sivusiirto helpotti piikkien sijoittamista kiven alle. Kuva: Uolevi Oristo

Varusteilla tehoa lanaukseen

Jykevällä tehtävä lanaus jäi melko vähäiselle, koska pellon notkelmien tasaaminen pohjamultia vetämällä siirtyi kuivempaan syksyyn. Soratien lanaus onnistuu hyvin, sillä lanan sivussa olevat levyt ohjaavat soran tielle eikä ojaan. Levyt on kiinnitetty fiksusti yhdellä 40 mm akseliteräksellä, joka toimii saranana ja päästää levyn kiertymään ylöspäin, kun levyn alakulma osuus kiveen tms. kovaan esteeseen. Levy voidaan tarvittaessa lukita pultilla.

Lana uppoaa massansa ja ottavan teräkulmansa ansiosta hyvin esteeseen. Painumista voi rajoittaa lanan taakse kiinnitettävillä tukipyörillä, jotka kannattaa hankkia teiden kunnostustöitä varten. Pyörissä oleva jousi kääntää pyörät lanan taakse heti, kun se nousee ilmaan. Pyörät eivät siten kolise tai vie tilaa perutettaessa. Pyörät kääntyvät nopeasti oikeaan suuntaan heti kun lanaus alkaa.

Kivikoukulla raivaajahengessä

Terärunkoon voidaan asentaa 2- tai 4-piikkinen kivikoukku. Testasimme nelipiikkistä mallia, jonka piikkien väli on kolmisenkymmentä senttiä.

Kokeilimme kivikoukkua kaivamalla kiviä pellon kulmasta, joka oli raivattu lohkon muodon parantamiseksi jo viime vuosituhannella. Kaivoimme raivauskoukulla aarin alalta runsaasti kiviä, joista suurimpien halkaisija oli metrin luokkaa. Raivauskoukku toimii hyvin kevyillä mailla, mutta juuret, heinä tai runsas olki tukkivat piikkien välin nopeasti.

Perälevyyn kiinnitettyä myyräoja-auraa on helppo käyttää, koska uuden ojan aloitus voidaan pitkän rungon ansiosta tehdä ojan keskeltä. Myyräojat ovat tehokas keino hoitaa kosteita ongelmakohtia kustannustehokkaasti. Syysvilja-, nurmi- ja kuminapeltojen talvituhoja voidaan vähentää vetämällä notkelmiin oja, jota pitkin vesi pääsee kyntöanturan läpi salaojiin.
Perälevyyn kiinnitettyä myyräoja-auraa on helppo käyttää, koska uuden ojan aloitus voidaan pitkän rungon ansiosta tehdä ojan keskeltä. Myyräojat ovat tehokas keino hoitaa kosteita ongelmakohtia kustannustehokkaasti. Syysvilja-, nurmi- ja kuminapeltojen talvituhoja voidaan vähentää vetämällä notkelmiin oja, jota pitkin vesi pääsee kyntöanturan läpi salaojiin. Kuva: Uolevi Oristo

Myyräojitus varmistaa talvehtimisen

Myyräojituksessa peltomaahan tehdään myyrän käytäviä muistuttavia ojia vetämällä noin 30–70 sentin syvyydessä terän alapäähän kettinkilenkillä kiinnitettyä kuulaa. Halkaisijaltaan 75mm kuulan tekemä ”myyränkäytävä” säilyy jäykässä savimaassa jopa vuosia. Vesi juoksee auran 20 mm terän pehmentämään uraa pitkin alas, vaikka se tukkeutuisi osittain. Kuulan perään voi halutessaan liittää 50 mm salaojaputken tavallisella putkiklemmarilla.

Myyräojitus on vanha keino, jota on tehty jo hevosaikana. Se on erittäin ajankohtaista, kun vuokramaiden osuus tilojen viljelypinta-aloissa kasvaa.

Ojien ajo sujuu varsin hyvin aloittamalla ojan pientareelta ja seuraamalla silmämääräisesti pellon muotoja. Lanan päähän kiinnitettävä laite on erittäin kätevä, koska pitkän rungon päässä oleva aura voidaan nostaa riittävän korkealle ja pitkälle.

Jankkurin piikit on asennettu vaakapalkkiin. Murtopulteilla kiinnitettyjen piikkien määrää ja väliä voi muuttaa olosuhteiden ja vetokoneen mukaan. Jankkurissa käytetään lanan kannatuspyöriä. Tehontarve on suuri, 11 t painavan traktorin telat luistivat kostealla ja jäykällä savipellolla, kun jankkurin piikkien kärjet laskettiin yli 40 sentin syvyyteen.
Jankkurin piikit on asennettu vaakapalkkiin. Murtopulteilla kiinnitettyjen piikkien määrää ja väliä voi muuttaa olosuhteiden ja vetokoneen mukaan. Jankkurissa käytetään lanan kannatuspyöriä. Tehontarve on suuri, 11 t painavan traktorin telat luistivat kostealla ja jäykällä savipellolla, kun jankkurin piikkien kärjet laskettiin yli 40 sentin syvyyteen. Kuva: Uolevi Oristo

Monipuolinen työlaite

Jykevä lanan ja työlaitteiden kokeilu jatkuu tulevana kasvukautena.

”Välitinpäätöksenä” voimme todeta, että lanan runko on hyvä peruskone erilaisille työlaitteille. Runko on pitkä, jolloin esim. myyräoja-auran terä tulee kauemmaksi traktorista kuin Alakorteksen varsinaisessa myyräoja-aurassa. Vain yhteen käyttöön tarkoitetun työlaitteen ja järeän lanan lisälaitteen hintaero on kuitenkin yllättävän pieni. Myyräoja-aura tai raivauskoukku kannattaa hankkia erikseen, jos näin järeälle lanalle ei ole tarvetta. Toisaalta lisälaitteet kasvattavat hydraulisen lanan käyttöastetta, jolloin investointikustannus jakautuu useammalle käyttötunnille.

KIITÄMME & MOITIMME:

+ Lanan runko sopii monille työlaitteille

+ Laaja varuste- ja työlaitevalikoima

+ Käännön varoventtiili lisävarusteena

– Kiinnityskoukkujen mittatarkkuus

– Vain yksi tukijalka

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraava Jykevä-lanaa käsittelevä artikkeli:

Jykevä H30 -lanan kokeilu jatkuu – myyräoja-auralla salaojien teko sujuu helposti ja edullisesti

Lue lisää